Koronavirustaudin sairastanut voi saada kaksi rokoteannosta Espoossa

Julkaistu: 27.10.2021 13.25Päivitetty: 30.11.2021 13.28

Espoolaiset, jotka ovat sairastaneet koronavirustaudin ja saaneet yhden koronavirusrokotteen, voivat halutessaan saada toisen rokoteannoksen.

Tehosteannos annetaan näissä tapauksissa yleensä 6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista tai edellisestä rokoteannoksesta. Espoo noudattaa koronarokotusten antamisessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamia ohjeita ja suosituksia.

Toinen rokoteannos ei lisää suojatehoa taudin sairastaneilla

Tutkimusten perusteella Covid-19-taudin sairastanut henkilö saa yhdestä rokoteannoksesta vähintään yhtä hyvän suojan kuin muut saavat kahdesta annoksesta. Toinen rokoteannos ei tämänhetkisen tiedon mukaan paranna yhden annoksen antamaa suojaa taudin sairastaneilla. Taudin sairastanut saattaa saada toisesta rokoteannoksesta voimakkaampia ohimeneviä rokotereaktioita kuten kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipuja. Toinen annos voidaan kuitenkin antaa, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muista painavista syistä.

Koronavirustaudin sairastaneiden erityisryhmien tehosteannokset

  • 60 vuotta täyttäneille ja vakavan koronavirustaudin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville, jotka ovat sairastaneet koronataudin sekä saaneet yhden annoksen koronarokotetta, suositellaan tehosteena toista rokoteannosta, kun vähintään kuusi kuukautta joko koronatartunnasta tai edellisestä rokoteannoksesta on kulunut.
  • Lyhyellä alle 6 viikon annosvälillä kaksi rokoteannosta saanut henkilö, joka on sairastanut koronavirustaudin, ei enää tarvitse kolmatta rokoteannosta.
  • Rokotussarjan toinen annos voidaan antaa voimakkaasti immuunipuutteisille koronavirustaudin sairastaneille silloin, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Koronapassi voimassa 6 kuukautta sairastumisesta

Koronavirustaudin sairastaneilla koronapassi on voimassa 180 päivää positiivisesta koronavirusnäytteestä. EU:n koronatodistuksen saa myös silloin, kun henkilö on saanut kaksi koronavirusrokotetta tai hänellä on enintään 72 tuntia vanha negatiivinen koronavirustestitulos. Myös sairastetusta koronavirustaudista ja yhdestä rokoteannoksesta saa Suomessa toimivan koronapassin.

Esimerkkejä:

  • Henkilö on saanut ensimmäisen koronarokotuksen helmikuussa. Hän on sairastunut koronavirustautiin 15.5. Toisen koronarokotuksen voi saada 6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen. Toinen koronarokotus on mahdollista saada aikaisintaan 15.11.
  • Henkilö on sairastunut koronavirustautiin 11.8.2021 Hän on saanut ensimmäisen koronarokotteen 11.10.2021 eli 2 kuukautta positiivisen testin jälkeen. Hänen EU-koronatodistuksensa on sairastetun taudin vuoksi voimassa 7.2.2022 asti. Hänelle ei suositella toista koronarokotusta aikaisemmin kuin kuuden kuukauden kuluttua 1. rokoteannoksesta eli 11.4.22, mutta se voidaan tapauskohtaisen harkinnan perusteella antaa aikaisemmin (ei kuitenkaan aikaisemmin kuin 6-12 viikon kuluttua 1. rokoteannoksesta).

 

Lue lisää koronarokotuksista Espoossa.

  • Koronavirus