Asunnottomien yö 17.10. kysyy, onko asunnoton syrjäytynyt vs. syrjäytetty

Julkaistu: 13.10.2021 7.16
Piirroskuva: nuori mies seisoo reppu selässään penkin vieressä.

Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna Ulkopuolella – syrjäytynyt vs. syrjäytetty. Ulkopuolella-teema nostaa esiin yhteiskunnan rakenteissa olevia syitä asunnottomuuteen. Asunnottomien yön kansalaisliike vaatii toimia asuntomarkkinoilta syrjäytymisen ja asunnottomuuden torjumiselle. Espoossa oli viime vuonna ARA:n tilaston mukaan kaikkiaan 523 asunnotonta henkilöä.

Monesti yhteiskunnasta syrjäyttäminen on syy asunnottomuuteen. Kun kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tarpeeksi, eikä yhteiskunnassa asumista toteuteta käytännön tasolla ihmisoikeutena, pienituloisimmat jäävät ulkopuolelle. Mitä kauemmin ihminen on asunnottomana, sitä vaikeampaa on löytää asunto.

– Keväällä 2020 pelättiin, että korona-aika tuottaa isoja ongelmia, mutta toistaiseksi on selvitty yllättävän hyvin. Iso huoli tällä hetkellä on asunnottomista nuorista sekä maahanmuuttajataustaisista asunnottomista, koska heidän osuutensa asunnottomien määrästä on kasvanut viime vuosina, Espoon kaupungin aikuisten sosiaalipalvelujen päällikkö Tapio Nieminen kertoo.

Espoossa tehdään monialaista yhteistyötä asunnottomuuden vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.

Asunnottomuus tilastoina Espoossa

Marraskuussa 2020 Espoossa oli ARA:n tilaston mukaan kaikkiaan 523 asunnotonta henkilöä, joista 429 yksin elävää. Määrä on hieman laskenut vuodesta 2019. Yksin elävistä pitkäaikaisasunnottomia (asunnottomuus kestänyt yli vuoden, tai ollut toistuvaa viimeisen kolmen vuoden aikana) on 145. Naisia asunnottomista oli 98, nuoria 93 ja maahanmuuttajataustaisia 158. Asunnottomia pariskuntia ja perheitä Espoossa oli 27 ruokakuntaa. Kaikkien asunnottomien määrä on Espoossa laskussa.  

Hallituksen tavoitteena on puolittaa asunnottomuus vuoteen 2023 mennessä. Ympäristöministeriö käynnisti kolmivuotisen asunnottomuusohjelman suurimpien kaupunkiseutujen, palvelutuottajien ja järjestöjen kanssa. Espoossa on tehty asunnottomuuden puolittamisen suunnitelma vuosille 2020–2022.

Lisätietoja

Espoon asunnottomien yö

Asunnottomien yötä vietetään Espoossa sekä kaupunkitapahtumissa että verkossa sivustolla espoonasunnottomienyö.fi(ulkoinen linkki), joka avattiin maanantaina 11.10.

Chat-palvelusta tukea asumisen huoliin ja raha-asioihin

Sivustolla espoonasunnottomienyö.fi pääsee 11.–15.10. keskustelemaan Chat-palvelussa Espoon kaupungin asiantuntijoiden kanssa klo 13–15. Maanantaina, torstaina ja perjantaina voi keskustella asumiseen liittyvistä kysymyksistä; ja tiistaina ja keskiviikkona erityisesti raha-asioista. Sivustolta löytyy myös muun muassa blogeja ja valokuvanäyttely sekä tietoa matalan kynnyksen palveluista. Sivusto on avoinna 22.10. asti. 

Asunnottomien yön 2021 tapahtumat Espoossa

Tänä vuonna Espoossa on poikkeuksellisen paljon tapahtumia sekä sunnuntaina 17.10. että sitä edeltävällä viikolla.

Asunnottomien yön etkot: Päihteidenkäyttäjien sosiaali- ja terveysneuvontapiste Linkki järjestää tapahtumia Espoon keskuksessa maanantaista perjantaihin 11.–15.10.  Maanantaina 11.10. vaatteiden jakelua. Tiistaina 12.10. Sininauhasäätiön palveluohjaaja on tavattavissa. Keskiviikkona 13.10. Tukikohta ry esittelee Etsivä löytää -hanketta. Torstaina 14.10. ruokatarjoilu. Perjantaina 15.10. tarjolla kahvia ja pullaa.

Asunnottomien yön etkot perjantaina 15.10.

Leppävaara: klo 16–20 Sellon kirjaston edustalla (sateen sattuessa sisällä kirjastossa). Yhteispelillä!-hankkeen työntekijät kertovat rahapelaajille ja heidän läheisilleen tarkoitetusta Tiltti-tukipisteestä. Jaossa on heijastimia ja villasukkia. Asunnonhaun neuvontaa, Kelan infopiste, makkaranpaistoa ja mehua sekä elävää musiikkia.

Tuomarila: klo 12 ruokatarjoilu. Manna-Apu, Tuomarilantie 19.

Tapahtumia Espoossa sunnuntaina 17.10.

Espoonlahdessa Soukan kappelilla Soukankujalla piha-alueella klo 18 alkaen ruuanjakelua, puheita, musiikkia, kirjastoauto, yhdessäoloa, tulishow ja lämpimien vaatteiden jakelua. Kaupungin asumisneuvoja mukana tapahtumassa. Messu klo 17.

Matinkylän Ison Omenan viereisellä toriaukiolla klo 17 alkaen puheita, partiolaisten paistamia lettuja, mehua ja pullaa, kirjastoauto vierailee, lämpimien asusteiden jakelua. Asunnottomien yö tulet syttyvät klo 19, iltahartaus klo 19.50. Espoon Asuntojen asumisneuvojat mukana tapahtumassa.

Espoon keskuksessa Pappilantiellä pihalla klo 17 alkaen makkaranpaistoa ja soppajakelua, musiikkiesityksiä ja kirjastoauto. Asunnottomien yö tulet syttyvät klo 19. 

Ohjelmaan voi tulla muutoksia, myös koronatilanteen takia.   

Asunnottomien yössä on mukana toimijoita muun muassa järjestöistä, seurakunnista ja Espoon kaupungin yksiköistä sekä opiskelijoita Laurea-ammattikorkeakoulusta ja Omniasta.

Asunnottomien yötä on vietetty vuodesta 2002 lähtien YK:n kansainvälisenä köyhyyden ja syrjäytymisen poistamiseen keskittyvänä päivänä lokakuun 17. päivä. Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon, omaan kotiin. Asunnottomien yö on yksi suurimmista sosiaali- ja terveysalan vuosittaisista tapahtumista. Se on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Valtakunnalliset kansalaisliikkeen verkkosivut: asunnottomienyo.fi(ulkoinen linkki)