Suositus lasten koronatestaamisesta on päivittynyt

Julkaistu: 23.9.2021 11.10Päivitetty: 27.9.2021 9.07

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt suosituksensa lasten koronavirustestaamisesta. Suositus perustuu kansalliseen testausstrategiaan. Espoossa toimitaan jatkossa päivitettyjen suositusten mukaan.

THL suosittelee, että alle 12-vuotias viedään koronavirustestiin seuraavissa tilanteissa:

  • lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
  • lapsella on oireita, ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen
  • lasta hoitava lääkäri arvioi testin tarpeelliseksi.

Voit harkintasi mukaan viedä lapsen koronavirusnäytteenottoon, kun epäilet koronavirusinfektiota.

Rokottamattomien ja oireisten yli 12-vuotiaiden on syytä hakeutua testiin aina, jos heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Jos olet saanut kaksi annosta koronarokotetta tai sairastanut koronavirustaudin aikaisemmin, katso ohjeet Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sivulta(ulkoinen linkki): Toimi näin, kun epäilet koronavirustartuntaa.

Päivitys myös korona-altistumisten määrittelyyn kouluissa, oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa

THL:n uuden ohjeen mukaan koulupäivän aikana samassa luokkahuoneessa oleskelua ei katsota koko ryhmän osalta automaattisesti altistukseksi. Kouluissa tapahtuneen altistustilanteen jälkeen kartoitetaan sairastuneen varsinaiset lähikontaktit, jotka voidaan edelleen asettaa karanteeniin. Muille tiedotetaan mahdollisesta pienen tartuntariskin altistumistilanteesta ja heitä kehotetaan hakeutumaan testiin omaehtoisesti, jos oireita ilmenee.

Espoossa koulussa tapahtuneesta altistustilanteesta tiedotetaan edelleen koko koulua, vaikka tartunta johtaisi vain muutamien henkilöiden karanteeniin.

Lue lisää aiheesta THL:n uutisesta.(ulkoinen linkki)

  • Koronavirus