Oranssit pipot muistuttavat potilasturvallisuudesta

Julkaistu: 17.9.2021 7.44Päivitetty: 20.10.2021 10.34

Tänään, 17.9.2021, ensimmäiselle neuvolakäynnille tulevat vauvat saavat suloisen oranssin pipon. Kaikkiaan ensi käynnille on tulossa 45 vauvaa.

Pipoja ovat neuloneet ja virkanneet neuvolan omat terveydenhoitajat, mutta pipoja on ahkeroitu myös suun terveydenhoidon asiakaspalvelussa, neuvolan puhelinpalvelussa, soroptimisti-järjestössä, perhesosiaalityössä, kriisipäivystyksessä, veteraanipalveluissa. Neuvolatoiminnan päällikkökin, Arja Erma, on tarttunut puikkoihin.

Pipoja kertyi ainakin 74 kappaletta! Kiitos kaikille neulojille!

Pipojen antajat olivat ihastuneita ajatuksesta ilostuttaa vauvaperhettä ja lähettivät tällaisia toivotuksia:

  • ”Onnea vastasyntyneelle + vanhemmille + lämpöä elämään!”
  • ”Maailma odottaa pientä seikkailijaa. Ihmeitä ja iloja se tarjoaa”
  • ”Onnea vauva!”
  • ”Hyvää potilasturvallisuuspäivää!”

Maailman potilasturvallisuuspäivä

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut syyskuun 17. päivän Maailman potilasturvallisuuspäiväksi. Tämän vuoden teemana on äidin ja vastasyntyneen turvallisuus. Oranssit pipot muistuttavat, että jokaisella äidillä ja vauvalla on oikeus turvalliseen synnytykseen missä päin maailmaa tahansa.

Meillä Suomessa juhlistetaan sitä, että täällä on turvallista synnyttää. Ennen syntymää, synnytykseen tai vastasyntyneisyyskaudella menehtyneiden lasten määrä on Suomessa yksi alhaisimmista koko maailmassa. Suomessa on viimeisen 24 vuoden aikana kuollut 68 äitiä synnytykseen, siis keskimäärin kolme vuosittain. Vuonna 2020 kuoli 320 lasta vastasyntyneisyyskaudella ja kuolleena syntyi 122 lasta.

Lue lisää

Kuva: Arja Erma
  • Neuvola