Espoolaiset nuoret leipoivat itselleen kesäyrityksen

Julkaistu: 6.9.2021 8.22
Valokuvassa kaksi nuorta, tyttö ja poika, istuvat punaisella sohvalla.
Meisa ja Kiarash saivat kesätöitä perustamalla oman kesäyrityksen.Kuva: Veera Pousi

Kun kesätöitä ei löytynyt, päättivät Meisa Gassoumi ja Kiarash Javidi ryhtyä yrittäjiksi. Espoon kaupunki ja Talous ja Nuoret TATin Kesäyrittäjä-ohjelma auttoivat Meisaa ja Kiarashia perustamaan kesäkahvilan.

Meisa ja Kiarash kertovat kokemuksistaan kesäyrittäjinä.Tekijä: Veera Pousi

Lukiolaiset Meisa Gassoumi ja Kiarash Javidi kohtasivat alkukesästä haasteita kesätyön löytämisessä. Kesätöitä ei löytynyt ja paikkoja peruttiin koronan vuoksi. Nuoret keksivät kuitenkin ratkaisun – yhteinen yritys kesätyönä palkkatyön sijaan. Javidi etsi yrittäjyysohjelmia ja löysi Espoon kaupungin ja Talous ja Nuoret TATin Kesäyrittäjä-ohjelman, jonka vinkkasi myös Meisalle. Yhdessä he päättivät lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä ja erityisesti idea kiertävästä kahvilasta lähti rullaamaan.

Kiertävä kahvila Pyöräilevät nallet, joka tarjosi kesän aikana Sorvalammella mm. baklavaa ja raikasta jääteetä – omalla reseptillä tehtynä. Baklavan ja jääteen reseptiä hiottiin kesän mittaan useaan otteeseen ja lopulta se löysi täydellisen muotonsa vahingon kautta.

- Tein vahingossa virheen ja tämän johdosta baklavaan tuli karamellipinta. Tämä muutti kokonaan tapamme tehdä baklavaa.

Pelkästään sattumusten varaan tuotteiden laadukkuus ei kuitenkaan perustunut. Gassoumi ja Javidi olivat huolellisia tarjoiluistaan. Kahvin myynnissä pariskunnalla oli periaatteensa: kahvia myydään vain parhaimmillaan. Kahvin menekki herätti hämmästystä yrittäjissä.

- Kahvia juotiin tosi paljon.

Paljon oli myös pyöräilyä yrittäjien kesässä. Gassoumi ja Javidi pyöräilivät yhteensä 26 kilometriä edestakaisin myyntipaikalle Sorvalammelle. Matkat laatikkopyörän kanssa taittuivat yhdessä mukavasti.

- Yhdessä oli kivaa kulkea. Menimme mäkiä niin monta kertaa läpi, että aloimme keksiä niille nimiä. Työnsimme vuorotellen toistemme pyöriä jyrkimmissä mäissä. Pahimman mäen nimi oli Harakiri.

Kerran Javidi kuitenkin lähti kulkemaan kohti Sorvalampea yksin, Meisan hakiessa maitoa.

- Juuri tällä kerralla pyörä hajosi. Se meni keskeltä poikki – napsahti vain. Pääsimme kuitenkin lopulta myyntipaikalle, ja siitä tuli kesän paras päivä myynnin puolesta. Kaikki oli loppuunmyyty tunnissa. Nopeiten koko kesänä.

Kokemukset asiakkaiden parissa ilahduttivat myös yrittäjiä. Kesän aikana leivonnaiset tulivat myös asiakkaille tutuiksi ja vakioasiakkaitakin syntyi.

- Jotkut olivat paikalla useamminkin. Ehdimme saada jo muutaman vakioasiakkaan. Jaoimme heille numeromme. Ehkä vielä teemme myöhemminkin baklavaa heille.

Myyntipaikalla oli myös puitteet kunnossa – pitkä matka Sorvalammelle ja tämän jälkeen tehty myyntityö huipentui jokapäiväiseen iltauintiin.

- Palkitsimme itsemme aina iltauinnilla myynnin jälkeen!

#OsaaminenNäkyviin viikkojen kunniaksi nostamme esiin kesäyrittäjyyttä kokeilleiden espoolaisten nuorten osaamista. Espoon kaupungin tavoitteena Talous ja nuoret TATin kesäyrittäjäohjelmassa oli kannustaa kesäyrittäjyyteen erityisesti maahanmuuttajataustaisia nuoria. Henkilökohtaisen mentoroinnin ansioista yrittäjyyskokeilu voi olla vaihtoehto myös nuorille, joille pääsy avoimille työmarkkinoille ei ole vielä ajankohtaista, ja jotka tarvitsevat tukea yrittäjyydessä tarvittavien taitojen kehittämiseen.

Espoossa on käynnissä #NuoretTyöhön -suunnitelma, jonka Taitotakuu-toimenpidekokonaisuudella edistämme nuorten yhtäläisiä mahdollisuuksia osaamisen tunnistamiseen ja kehittämiseen.

Lisätietoja

Kirsi Eskelinen

Verkostopäällikkö, nuorten työllisyyden edistäminen040 639 3351
  • Työllisyys
  • Yrittäjyys