Kouluilla annettavat 12–15-vuotiaiden koronarokotukset

11.8.2021 11.10Päivitetty: 19.10.2021 6.59

Oppilailla on mahdollisuus saada koronarokotuksia kouluissa koulupäivän aikana 16.–27.8. välisenä aikana. Rokotuksiin ei tarvitse varata aikaa. Rokotukset ovat vapaaehtoisia. Huomioittehan, että tänä aikana kouluterveydenhuollossa tehdään vain rokotuksia ja hoidetaan ennalta sovitut lääkäriajat.

Rokote

Covid-19-rokotteita tarjotaan kaikille 12–15-vuotiaille. Lapsille ja nuorille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdollinen myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin. Molemmat ovat mRNA-rokotteita. 

Kouluihin saamme Modernan Spikevax-rokotetta.

Nuori voi itse päättää ottaako rokotteen

Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista. Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos nuori ei halua, tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Huomioittehan, että mahdollisen sairastetun koronavirustaudin jälkeen tulee olla vähintään 8 viikkoa väliä, ennen kuin 1. annos koronarokotetta voidaan antaa.

Huoltajien lupa

Oppilaat, jotka rokotuspäivänä haluavat koronarokotuksen voivat tulla koulupäivän aikana ottamaan rokotteen. Toivomme, että kaikilla koulupäivän aikana rokotukseen tulevilla olisi suostumuslomake mukanaan rokotustilanteeseen tultaessa (linkit alla), ja huoltaja ja nuori olisivat puhuneet kotona rokotukseen liittyvistä seikoista.

Jos nuorella ei ole suostumuslomaketta, mutta nuori itse haluaa rokotuksen, hänen kykyänsä itsenäiseen päätöksen tekemiseen arvioidaan terveydenhuollossa.

Linkit suostumuslomakkeisiin 

Huoltaja mukana rokotuksissa

Mikäli huoltaja haluaa olla mukana lapsensa rokotuksessa, pyydämme teitä varaamaan rokotusajan kaupungin rokotuspisteeltä. Sähköinen ajanvaraus koronarokotusaika.fi:ssä(ulkoinen linkki) on nyt mahdollista myös 12–15-vuotiaille.

Ilman ajanvarausta ensimmäinen rokoteannos on mahdollista saada myös Iso Omenan walk-in-rokotuspisteellä. Kaupungin muihin rokotuspisteisiin tulee varata aika.

Tehosteannos

Jos nuori saa ensimmäisen rokotuksen rokotuspisteellä, myös tehosterokote annetaan rokotuspisteellä. Ja vastaavasti, jos ensimmäisen rokotuksen saa koulussa, myös tehosterokote annetaan koulussa.

Lisätietoa

  • Koronavirus
  • Kouluterveydenhuolto