Koronaan sairastuneita ja altistuneita ohjeistetaan tekstiviestein – voit myös omatoimisesti purkaa karanteenin tai eristyksen

27.8.2021 12.06Päivitetty: 30.8.2021 10.59

Koronavirustartuntojen määrä Espoossa on pysynyt korkealla ja tartunnanjäljitys on pahasti ruuhkautunut. Koronavirustautiin sairastuneet saavat tekstiviestin tartuntatautiyksiköltä pian positiivisen testituloksen jälkeen.

Tällä hetkellä tavoitetaan kaikki uudet positiiviset ensisoitolla tai ensiviestillä 1–2 vuorokauden sisällä, mutta varsinaisessa jäljityspuhelussa saattaa pahimmillaan olla jopa 13 vuorokauden viive. Koronavirukselle altistuneille ei enää soiteta, vaan heille lähetetään tieto altistumisesta ja ohjeet tekstiviestillä heti sairastuneen haastattelun jälkeen.

Tieto koronavirukselle altistumisesta tekstiviestillä

Jos tartunnan jäljityksessä ilmenee, että olet altistunut koronavirukselle, saat tartuntatautiyksiköstä tiedon altistumisesta tekstiviestillä. Saat viestissä ohjeet, kuinka toimia. Jos et ole saanut täyttä rokotussarjaa tai jos et ole sairastanut koronavirustautia edeltävän 6 kuukauden aikana, sinun tulee jäädä karanteeniin 10 vuorokauden ajaksi. Saat virallisen karanteenipäätöksen postitse kotiin myöhemmin. Täyden rokotussarjan saaneita ei määrätä karanteeniin. Karanteeniin ei myöskään määrätä, jos on sairastanut koronavirustaudin edeltävän 6 kuukauden sisällä tai jos henkilöllä on aiemmin todettu COVID-19-infektio ja hän on lisäksi saanut yhden rokoteannoksen ja rokotuksesta kulunut vähintään viikko.

Jos sinulle kehittyy koronavirustautiin sopivia oireita, varaa aika testiin heti osoitteessa koronabotti.hus.fi tai soittamalla Espoon koronavirusneuvontaan p. 09 816 34600 arkisin klo 7–18 ja la-su klo 9–15.

Jos olet oireeton, voit palata normaaliin arkeen sen jälkeen, kun altistumisestasi on kulunut 10 vuorokautta tai kun olet lyhentänyt omatoimisesti karanteeniasi negatiivisen koronatestituloksen jälkeen alla olevan ohjeen mukaan.

Karanteenin tai eristyksen purkaminen negatiivisella koronatestillä

Koronavirukselle altistuneen karanteenin omatoiminen purkaminen:

Voit lyhentää karanteeniasi, jos aikaisintaan 6 vuorokautta altistumisesta otettu koronavirustesti on negatiivinen ja olet koko ajan ollut täysin oireeton. Altistumispäivä on päivä numero 0 (nolla). Toisin sanoen: jos olet altistunut maanantaina, testi voidaan ottaa aikaisintaan seuraavana sunnuntaina.

Jos haluat lyhentää karanteeniasi, hakeudu testiin osoitteessa koronabotti.hus.fi tai soittamalla Espoon koronavirusneuvontaan p. 09 816 34600 arkisin klo 7–18 ja la-su klo 9–15. Kotitestiä ei hyväksytä karanteenin lyhentämiseen. Odota, että saat vastauksen testituloksesta. Jos tulos on negatiivinen, voit lopettaa karanteenisi omatoimisesti ja palata normaaliin arkeen, mikäli olet edelleen täysin oireeton ja viimeisestä altistumisesta on kulunut yli 6 vuorokautta. Soitathan kuitenkin myös Espoon koronavirusneuvontaan karanteenin lyhentämisestä: takaisinsoiton kautta saat asianmukaiset merkinnät potilastietoihisi sekä karanteenipäätökseesi.

Koronavirustautiin sairastuneiden eristyksen omatoiminen purkaminen:

Voit purkaa eristyksesi ja palata normaaliin arkeen, jos olet ollut 2 vuorokautta oireeton ja oireidesi alusta on kulunut vähintään 10 vuorokautta. Jos olet ollut koko ajan oireeton, 10 vrk lasketaan päivästä, jolloin positiivinen koronanäyte otettiin. Tartunnanjäljityksestä soitetaan vielä sinulle joka tapauksessa, jolloin saat asianmukaiset merkinnät potilastietoihisi sekä karanteenipäätökseesi. 

  • Koronavirus