EU-koronatodistukset saatavilla Omakannassa – tässä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Julkaistu: 30.8.2021 5.39Päivitetty: 17.9.2021 7.30

Euroopan Uninonin yhteisen koronatodistuksen on voinut saada Omakannasta 14.7. alkaen. Tiedon viimeisimmästä koronatestituloksesta saat koronatietoni.fi.

EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta: 

 • todistus koronarokotuksesta, 

 • todistus koronatestituloksesta, 

 • todistus sairastetusta koronavirustaudista. 

Tallenna tai tulosta todistus itsellesi Omakannasta 

 1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

 1. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta. 

 1. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen. 

 1. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille. 

Mitä teen, jos todistustani ei vielä näy Omakannassa tai en saa sitä itse tulostettua? 

Ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen koronarokotustodistus@espoo.fi

 • Kirjoita sähköpostin otsikkoon päivämäärä mihin mennessä tarvitset todistuksen ja tarpeen syy, jos sellainen on. 

 • Muuten kirjoita ”virheellinen koronatodistus”. 

 • Viestiosioon seuraavat asiat: Virallinen sukunimi ja etunimi, syntymäaikasi muodossa pp.kk.vvvv sekä voimassa oleva puhelinnumero. Älä koskaan lähetä sähköpostilla henkilötunnustasi. Kirjoita viestiin myös kaikkien saamiesi koronarokotteiden päivämäärät ja missä olet saanut rokotuksen. Lyhyt kuvaus virheestä. 

Esimerkiksi: 

Otsikko: 30.9. 

Viesti: työmatka 30.9. 
Meikäläinen, Matti 1.1.1980 
040 1234567 
Toinen koronarokotukseni ei näy omakannassa rokotustodistuksessa. 
1. rokote: 20.4.2021, Metro areena 
2. rokote: 30.5.2021, Metro areena 

Käsittelemme viestit saapumisjärjestyksessä ja tarvepäivämäärän mukaan. 

Yli 10-vuotiaan huoltaja ei näe lapsen todistusta Omakannassa 

Alaikäinen voi itse kirjautua Omakantaan. Tällöin hänellä täytyy olla käytössään tunnistautumisväline, kuten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Todistus on saatavilla hänelle itselleen, vaikka sitä ei näytetä huoltajalle. Huomaathan, että vaikka yli 10-vuotiaan huoltaja ei näe Omakannassa lapsen koronatodistusta, se ei tarkoita, että järjestelmässä olisi virhe tai todistus ei olisi muodostunut Omakantaan. 

Jos alaikäisellä ei ole omaa pääsyä Omakantaan, pyydetään huoltajaa lähettämään sähköpostia osoitteeseen koronarokotustodistus@espoo.fi. Viestiin lapsen tiedot: sukunimi, etunimi, syntymäaika, huoltajan tai asianomaisen puhelinnumero. 

Tulostamme todistuksen ja postitamme sen. Jos asialla kiire, voimme tarvittaessa sopia todistuksen hausta. Kerrothan siis viestissäsi kumpaa vaihtoehtoa toivot.

Koulu- ja  opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat eivät voi antaa koronatodistusta.

Minulla ei ole pääsyä Omakantaan 

Jos sinulla ei ole omia tunnistautumiseen soveltuvia verkkopankkitunnuksia, lähetä sähköpostia osoitteeseen koronarokotustodistus@espoo.fi. Viestiin tiedot: sukunimi, etunimi, syntymäaika ja voimassa oleva puhelinnumero.  

Tulostamme todistuksen ja postitamme sen. Jos asialla kiire, voimme tarvittaessa sopia todistuksen hausta. 

Todistus siitä maasta tai kunnasta, missä on saanut rokotteen tai käynyt testissä 

EU:n koronarokotustodistuksen saa siitä maasta tai kunnasta Suomessa, jossa rokotus on annettu. EU-maiden tulee antaa todistus myös jälkikäteen. Suomessa koronarokotustodistuksen voi saada vain Suomessa annetuista ja Suomessa käytössä olevista rokotevalmisteista. 

Pyydä siis todistus siitä maasta, jossa olet saanut rokotuksen. EU-maan myöntämä koronatodistus toimii muissa EU-maissa, kunhan todistus on kirjattu yhteisten käytäntöjen mukaan. 

Muualla kuin Suomessa annetuista rokotuksista on mahdollista kirjata tietoa kotimaiseen sähköiseen potilaskertomukseen, mutta Suomessa rokotustodistuksen voi saada vain Suomessa annetuista rokotuksista ja Suomessa käytössä olevista rokotevalmisteista. 

Jos olet saanut rokotuksen työterveyshuollossa, ongelmatilanteissa ole yhteydessä rokotteen antaneeseen tahoon. 

Negatiivinen koronatestitulos on voimassa lyhyen ajan, joten sen osalta testitulosta ei kannata pyytää ulkomailta. Hakeudu siis tarvittaessa uuteen testiin Suomessa. Jos koronavirustaudin on sairastanut ulkomailla, todistus sairastetusta koronavirustaudista tulee pyytää siitä maasta, jossa positiivinen testitulos on tehty. 

Väliaikaisen henkilötunnuksen omaavia kuntalaisia pyydetään laittamaan sähköpostia osoitteeseen koronarokotustodistus@espoo.fi. Heille voimme toistaiseksi vain tulostaa Espoon oman QR koodittoman todistuksen, tämä ei ole EU-koronatodistus. 

Minulla ei ole käytössäni sähköpostia

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta lähettää sähköpostia ole yhteydessä Espoon koronalinjalle. Voit jättää takaisinsoittopyynnön koronalinjalle numeroon 09 816 34600 arkisin klo 7–18 ja la-su klo 9-15. Kerro puhelimessa hoitajalle yllä mainitut asiat, hoitaja välittää tiedot sähköpostilla edellä mainittuun sähköpostiin. 

Koronalinja on tällä hetkellä todella ruuhkainen. 

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi, katso kanta.fi -sivuilla olevat Usein kysytyt kysymykset https://www.kanta.fi/koronatodistus-ukk(ulkoinen linkki) 

 • Koronavirus