Espoon tartunnanjäljitys ruuhkautunut – tekstiviestit ja kouluyhteistyö uusina tehostuskeinoina

Julkaistu: 27.8.2021 13.35Päivitetty: 30.8.2021 11.42

Koronavirustartuntojen määrä Espoossa on pysynyt korkealla ja tartunnanjäljitys on pahasti ruuhkautunut. Kaupunki on reagoinut tilanteeseen nopeasti ja ottanut käyttöön uusia keinoja, joilla voidaan varmistaa altistuneiden mahdollisimman nopea tavoittaminen.

Torstaina 26.8.2021 todettiin uusia tartuntoja Espoossa 65 ja keskiviikkona 25.8.2021 yhteensä 79. Espoon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 325,5. Luku kertoo, kuinka monta koronatautitapausta Espoossa on ollut 14 vuorokauden aikana per 100 000 asukasta.

Tartunnan jäljitystä työllistävät erityisesti joukkoaltistumiset päiväkodeissa, kouluissa, hoivapalveluissa ja harrastusten parissa.

Jäljitystiimi töissä joka päivä – lisää rekrytoidaan

Espoon tartunnanjäljityksessä työskentelee tällä hetkellä noin 75 ammattilaista. Tartunnanjäljitys toimii viikon jokaisena päivänä klo 8–21.

”Ruuhkautuneen tilanteen vuoksi olemme lisänneet tartunnanjäljityksessä työskentelevää henkilökuntaa. Määrä vähenee hetkellisesti ensi viikolla, kun osa henkilöstöstä palaa perustehtäväänsä, niin ikään kuormittuneeseen perusterveydenhuoltoon, mutta uutta työvoimaa rekrytoidaan parhaillaan. Tavoitteena on, että uudet työntekijät aloittavat työnsä jo viikon kuluttua, jotta tartunnanjäljittäjien työn painetta saadaan vähennettyä”, kertoo terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

Tällä hetkellä kaikki uudet positiivisen koronatestituloksen saaneet tavoitetaan ensisoitolla tai ensiviestillä 1−2 vuorokauden sisällä, mutta varsinaisessa jäljityspuhelussa saattaa pahimmillaan olla jopa 13 vuorokauden viive.

”Jotta kuntalaisemme saavat tietoa mahdollisimman pian, hyödynnämme sairastuneiden ja altistuneiden tavoittamisessa entistä enemmän tekstiviestein lähetettäviä ohjeita. Tästä lähtien useimmille altistuneille lähtee ohjeet vain tekstiviestitse – puhelimitse tavoitellaan lähinnä sairastuneita sekä sellaisia altistuneita, joiden altistumistilanne on epäselvä”, jatkaa Paananen.

Lue lisää tiedotteestamme: Koronaan sairastuneita ja altistuneita ohjeistetaan tekstiviestein – voit myös omatoimisesti purkaa karanteenin tai eristyksen

Yhteistyötä koulujen kanssa tiivistetty

Tartunnanjäljitys on tiivistänyt entisestään yhteistyötä myös koulujen kanssa, jotta joukkoaltistustilanteissa tieto kulkee rehtorien ja tartunnanjäljityksen välillä tehokkaasti ja päätökset esimerkiksi etäopetukseen siirtymisestä saadaan tehtyä nopeasti. Kaksi henkilöä tartunnanjäljityksestä on irrotettu koulualtistusten selvittelyyn.

”Kouluissa altistuneiden määrät ovat usein suuria ja altistuneilla on yleensä paljon myös vapaa-ajan kontakteja, minkä takia pidämme erityisen tärkeänä, että juuri nämä ketjut tavoitetaan nopeasti”, painottaa Paananen.

  • Koronavirus