Aina ei tarvita lähetettä: etäyhteys tuo erikoislääkärin terveyskeskusvastaanotollesi

31.8.2021 9.28Päivitetty: 8.10.2021 12.12
Henkilö tietokoneella.

Mitä jos erikoislääkäri voisi aina tarvittaessa tulla tarkistamaan tilanteesi, kun olet terveyskeskuksessa lääkärin vastaanotolla? Niin ettei sinun tarvitse lähteä erikseen lähetteen kanssa erikoislääkärin vastaanotolle, vaan tapaisit kaksi lääkäriä yhdellä käynnillä? Palvelun nimi on reaaliaikainen etäkonsultaatio, ja se on tulossa laajempaan käyttöön Länsi-Uudenmaan terveysasemille. Kokemukset ovat olleet hyviä.

Reaaliaikainen etäkonsultaatio toimii siten, että terveyskeskuslääkäri ottaa vastaanottosi aikana yhteyden HUSin erikoislääkäriin video- tai äänipuheluna tai chatin avulla. Saat jo saman vastaanottokäyntisi aikana kuulla HUSin erikoislääkärin näkemyksen hoidostasi, pääset kysymään itsesi askarruttavia asioita sekä osallistumaan hoitosi suunnitteluun.  

Kaksi lääkäriä yhdellä käynnillä  

Reaaliaikainen etäkonsultaatio on tulossa käyttöön koko Uudellamaalla. Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Lohjalla palvelu on jo käytössä. Nyt myös Raasepori ja Karviainen ovat liittymässä joukkoon.  

Reaaliaikaista etäkonsultaatiota on tähän mennessä käytetty erityisesti haavanhoitoon ja neurologiaan liittyvissä asioissa. Palvelua on tarjolla myös unihäiriöihin, ihotauteihin ja sukupuolidysforian poliklinikan erikoisosaamiseen liittyen, ja lisää erikoisaloja on tulossa palvelun piiriin vielä tämän syksyn aikana.  

Aikaa ja vaivaa säästyy, asiat hoituvat nopeammin 

Reaaliaikaisen etäkonsultaation avulla hoituvat näppärästi sellaiset asiat, jotka eivät vaadi fyysistä käyntiä erikoislääkärin luona. Se säästää aikaa, vaivaa ja siirtymisiä.  

”Monta asiaa voidaan ratkaista nopeasti ilman että täytyy lähteä erikseen erikoislääkärin vastaanotolle. Tärkeintähän on hyvä lopputulos, ja tässä on paljon mahdollisuuksia hyvään yhteispeliin eri alojen asiantuntijoiden ja asiakkaan välillä”, Espoon Samarian terveysaseman apulaisylilääkäri Riikka Salo kuvaa. 

Jos fyysinen käynti erikoislääkärin luona on tarpeen, saat lähetteen erikoissairaanhoitoon kuten aiemminkin. Erikoislääkärin vastaanotot siis säilyvät jatkossakin, ja todennäköisesti pääset vastaanotolle aiempaa nopeammin. 

Tähän mennessä saadut kokemukset ovat olleet positiivisia.  

”Aina ei tarvita lähetettä”, Riikka Salo tiivistää hymyillen. 

  • LU-sote
  • Hyvinvointialue