12–15-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Espoossa

Julkaistu: 6.8.2021 10.20Päivitetty: 10.8.2021 10.24

Covid-19-rokotteita voidaan tarjota kaikille perusterveille 12–15-vuotiaille espoolaisille 9.8. alkaen.

Espoon koronavalmiusryhmä päätti 6.8., että Covid-19-rokotteita voidaan tarjota maanantaista 9.8. alkaen kaikille perusterveille 1215-vuotiaille espoolaisille. Henkilön tulee olla täyttänyt 12 vuotta, jotta hän voi saada rokotuksen.

Lapsille ja nuorille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Espoon tavoite on varmistaa, että kaikki halukkaat saavat rokotteen mahdollisimman nopeasti. Lisäksi valmiusryhmä päätti kiirehtiä opettajien ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan rokotuksia. 

Espoossa 12–15-vuotiaat voivat saada rokotteen kouluterveydenhuollossa tai rokotuspisteellä

Rokotukset järjestetään kouluissa maanantaista 16.8. alkaen koulu ja luokka kerrallaan. Kouluissa tapahtuviin rokotuksiin ei tarvitse ajanvarausta. Vanhempia ja oppilaita tiedotetaan koulu- ja luokkakohtaisista rokotuksista vielä tarkemmin Wilman kautta. Rokotusviikkojen aikana kouluterveydenhuollossa on vain vähän muita vastaanottoja.

Mikäli huoltaja haluaa olla mukana nuoren rokotuksessa, pyydämme varaamaan rokotusajan rokotuspisteeltä, sillä emme pysty antamaan tarkkaa aikataulua tietyn koulun tai luokan rokotuksista.

Ajanvaraus rokotuspisteiden rokotuksiin aukeaa maanantaina 9.8. iltapäivällä. Ensimmäinen rokoteannos on myös mahdollista hakea Iso Omenan rokotuspisteeltä ilman ajanvarausta arkisin 9.30–11.30 ja 12.15–14.00. Maanantaina 9.8. ja tiistaina 10.8. walk-in-rokotuspiste palvelee klo 9.3011.30 ja 12.1519.00. Huomaathan, että rokotuspisteillä on rajattu määrä rokotteita päivässä.

Jos nuori saa ensimmäisen rokotuksen rokotuspisteellä, myös tehoste annetaan rokotuspisteellä. Jos taas ensimmäisen rokotuksen saa koulussa, myös toinen annos annetaan koulussa.

12-15-vuotiaiden rokottaminen tulee mahdolliseksi, kun hallitus muutti vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista annettua valtioneuvoston asetusta. Tähän asti covid-19-rokotuksia on ollut mahdollista antaa kaikille yli 16-vuotiaille sekä niille 1215-vuotiaille, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin.

Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukselle

Kouluissa tapahtuvissa rokotuksissa tullaa hyödyntämään huoltajien kirjallista suostumusta. Suostumuslomake löytyy koronarokotusaika-sivulta: https://www.koronarokotusaika.fi/uudenmaan-asukkaille/(ulkoinen linkki)  Kouluterveydenhuolto antaa suostumuslomakkeesta tarkemmat ohjeet myöhemmin.

Alaikäinen voi kuitenkin itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Rokotusten ottaminen on vapaaehtoista.

Rokotusajan varaaminen rokotuspisteeltä

Varaa aika sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä www.koronarokotusaika.fi(ulkoinen linkki). Tarvitset tunnistautumista varten pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.  Huoltaja voi varata ajan alle 18-vuotiaan lapsensa puolesta.

Jos haluat asioida puhelimessa, voit jättää takaisinsoittopyynnön numeroon 09 816 34800 (ma-pe klo 8–18).

Ensimmäinen rokotukset ilman ajanvarausta Iso Omenan rokotuspisteellä

Ensimmäisen koronarokoteannoksen voi saada Iso Omenan rokotuspisteeltä ilman ajanvarausta arkisin klo 9.30–11.30 ja 12.15–14.00. Maanantaina 9.8. ja tiistaina 10.8. walk-in-rokotuspiste palvelee klo 19 saakka. 

Valtioneuvoston tiedote asiasta: https://valtioneuvosto.fi/-/1271139/koronarokotukset-laajennetaan-koskemaan-kaikkia-12-15-vuotiaita(ulkoinen linkki)

  • Koronavirus