Digiklinikka sujuvoittaa terveysasemalla asiointia syksyllä

18.3.2021 10.44Päivitetty: 8.10.2021 12.22

Länsi-Uudellemaalle on tulossa digiklinikka, joka tuo lisää mahdollisuuksia etäasiointiin. Digiklinikka on chat-palvelu, jonka avulla voit kätevästi keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa. Palvelu tulee ensimmäisenä käyttöön Espoossa, Lohjalla ja Karviaisessa syksyllä 2021. Voit asioida digiklinikalla turvallisesti tunnistautumalla pankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Chatin robotti kysyy ensin muutaman kysymyksen asioinnin luonteesta ja yhdistää sinut sitten tarpeen mukaan lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa.

Uusi yhteydenottokanava terveysaseman kiirevastaanotolle

Esimerkiksi Espoossa on jo ollut käytössä chat-muotoista palvelua. Se on kuitenkin luonteeltaan neuvovaa, sillä kysyjän henkilötietoja ei tarkisteta eikä potilastietoja voida siksi käsitellä samalla tavalla kuin vastaanotolla. Tulevalla digiklinikalla käytetään vahvaa tunnistautumista: sen ansiosta digiklinikalta voi neuvojen lisäksi kysyä esimerkiksi laboratoriotuloksia tai saada reseptin tai lähetteen. Digiklinikalla tarjottavat palvelut vaihtelevat kuntakohtaisesti.

Digiklinikan suunnittelussa on otettu huomioon käytettävyys, ja se toimii myös mobiililaitteissa.

”Digipalveluja on selvästi odotettu. Esimerkiksi korona on aiheuttanut ruuhkaa puhelinpalveluihin. Digiklinikalle kirjautumalla asiakas saa nopeasti juuri sitä apua mitä hän tarvitsee. Digiklinikka on yksi palvelu lisää, ja esimerkiksi puhelinpalvelut säilyvät sen rinnalla”, projektipäällikkö Annukka Hirvilahti kertoo.

Ensimmäisessä vaiheessa digiklinikka tarjoaa terveysasemien kiirevastaanottopalveluja. Kun sinulla on flunssan oireita, haluat kysyä ihottumasta tai muista äkillisistä terveystarpeista, digiklinikan hoitaja tai lääkäri voi arvioida seuraavaa askelta. Digiklinikka voi olla puhelinta kätevämpi monessa tapauksessa, sillä chat-keskusteluun voi liittää myös kuvan helpottamaan arvion tekemistä.

Digiklinikka on uusi yhteydenottokanava puhelinpalvelun rinnalle. Puhelinpalvelut säilyvät jatkossakin. Tulevaisuudessa digiklinikan palveluja voidaan laajentaa esimerkiksi pitkäaikaissairauksien seurantakäynteihin. 

Tule mukaan kokeilemaan kesällä! 

Digiklinikka tulee kokeiluun Espoossa, Lohjalla ja Karviaisessa syksyllä 2021. Sen jälkeen Raasepori seuraa pian perässä.

Palvelun testausta suunnitellaan paraikaa, ja alkukesästä kaikki halukkaat pääsevät arvioimaan palvelun prototyyppejä Unelmien sote-palvelut -yhteisössä. Ilmoittaudu sinäkin mukaan!

Digiklinikka on osa Länsi-Uudenmaan sote -hanketta.

  • LU-sote
  • Hyvinvointialue