Perhekeskus on tukiverkko, joka auttaa jaksamaan

18.2.2021 11.01Päivitetty: 8.10.2021 12.04

Länsi-Uudellamaalla kehitetään nyt perhekeskustoimintaa. Perhekeskukset tarjoavat kaikki lapsiperheen hyvinvointipalvelut sujuvasti, helposti ja oikeaan aikaan. Laaja palvelukokonaisuus sisältää kaikki lasten ja perheiden hyvinvointia, terveyttä, kasvua ja kehitystä edistävät palvelut sekä varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Sinäkin voit tulla mukaan kehittämään perhekeskusten palveluja!

Perheen tukena kaikilla rintamilla

Perhekeskuksissa palveluja tarjotaan paikan päällä, verkossa ja kotona. Aiemmin erillään toimineet palvelut – esimerkiksi neuvolasta perhetyöhön ja kotipalveluun, puhe- ja toimintaterapiapalveluista psykologiin ja perheneuvolasta sosiaalityöhön ja lastenvalvontaan – yhdistyvät perhekeskuksissa tiiviiksi verkostoksi.

Monella paikkakunnalla perhekeskustoiminta on jo hyvässä vauhdissa. Esimerkiksi Lohjalla toimii jo kaksi perhekeskusta ja kaikissa Länsi-Uudenmaan kunnissa perhekeskustoimintaa kehitetään parhaillaan.

Perhekeskuksen idea lähti alun perin tarpeesta tarjota lapsiperheille entistä monipuolisempaa tukea entistä varhaisemmassa vaiheessa. Kun perheen tarvitsemat palvelut tuodaan yhteen, vähenee turha hapuilu palvelujen viidakossa.

Perhekeskuksissa asiakkaan tilanne nähdään kokonaisuutena ja yhdellä käynnillä saadaan hoidetuksi useampia asioita. Tarvittaessa yhteiseen pöytään tuodaan lisää asiantuntijoita, tai perheelle voidaan nimetä oma lähityöntekijä auttamaan apuvoimien kokoamisessa.   

"Jos esimerkiksi neuvolakäynnillä nousisi esiin huoli perheen jaksamisesta, voimme järjestää perheelle lisäapua kotiin. Ja jos perhe ei vielä olisi valmis ottamaan vastaan lisäapua, voimme vaikkapa sopia, että kotipalvelujen perheohjaaja tai psykologi tulee seuraavalle vastaanottokäynnille mukaan kertomaan erilaisista mahdollisuuksista", Lohjan perhekeskusten päällikkö Eija Tommila kertoo esimerkkinä perhekeskusten tavasta toimia.

Perhe tietää parhaiten

Perhekeskuksessa otetaan koppia niin isoista kuin pienemmistäkin asioista, kun kuullaan, mitä asiakas todella tarvitsee.

"Perhe tietää parhaiten, miten perhe voi. Joskus huolta voivat aiheuttaa taloudelliset ongelmat tai vaikka pyykkivuori. Sitten me mietimme yhdessä, miten saadaan vuori purettua ja arki toimimaan", Tommila jatkaa. 

Perhekeskus perustuu nimenomaan saumattomaan yhteistyöhön paitsi eri palvelujen, myös yhteistyökumppanien välillä. Perhekeskukset ovat myös kohtaamispaikkoja, jolla tarjotaan lapsiperheille ryhmätoimintaa, tukea ja yhteisöllisyyttä. Toimintaa järjestetään esimerkiksi päiväkotien, koulujen, seurakunnan, kirjastojen sekä liikunta- ja kulttuuripalvelujen kanssa. Yhdessä pääsemme kokeilemaan ja ideoimaan uutta ja pystymme kertomaan perheillemme tarjolla olevasta toiminnasta lähialueella.

Tasavertaiset palvelut kaikille – sähköinen perhekeskus kehitteillä

Tavoitteena on tulevaisuudessa tarjota kaikille Länsi-Uudellamaalla asuville perheille tasavertaiset palvelut perhekeskuksissa, kotona ja verkossa.

Perhekeskustoiminnan ohessa kehitetään myös sähköisiä palveluja, joita saadaan kokeiluun syksyllä 2021. Sähköiset palvelut voivat olla esimerkiksi vanhemmuutta tukevia verkkokursseja, tietoa ja tukea tilanteisiin, kun lapsesta tai nuoresta herää huoli, sekä kanavan, joista voi pyytää ja saada apua. 

"Kerralla ei tule täydellistä, mutta elämällä hetkessä ja kehittämällä eteenpäin päästään jo lähelle. Meidän asiakkaamme tietävät parhaiten, mikä toimii ja mikä ei. Siksi meille on tärkeää saada kaikkien asukkaiden ääni kuuluviin", projektipäällikkö Hanna Lehtinen kannustaa.

Haluatko tulla mukaan kehittämään perhekeskusten palveluja?

Tähän on mahdollisuus toukokuussa, kun Unelmien sote-palvelut -yhteisössä aloittaa perhekeskusryhmä. Voit ilmoittautua yhteisöön jo nyt.

 

Kuva. Länsi-Uudenmaan perhekeskukset ja kohtaamispaikat, tilanne helmikuussa 2021. Karttaan on merkitty kohtaamispaikat, joissa palvelua tai toimintaa tuottaa yhdessä vähintään kaksi toimijaa. Perhekeskuksia ja kohtaamispaikkatoimintaa kehitetään koko Länsi-Uudenmaan alueella.
  • LU-sote
  • Hyvinvointialue