Tulevaisuuden näkymät Leppävaarassa

Leppävaaran keskustaa kehitetään hyviin joukkoliikenneyhteyksiin tukeutuvana tiiviinä kaupunkialueena, jossa asuminen ja palvelut nivoutuvat yhteen.

Uusia asuntoja on rakenteilla Vermonniittyyn, Mäkkylään, Puustellinkallioon, Palokärkeen ja Painiittyyn. Asuntoja valmistuu noin 9 000 asukkaalle vuoteen 2025 mennessä.

Säterinkallionkulmaan, alle kilometrin päähän Leppävaaran joukkoliikenneterminaalista ja Sellon kauppakeskuksesta, on suunnitteilla asuntoja noin 800 asukkaalle. Tavoitteena on laadukas ja viihtyisä asuinalue palvelujen lähellä. Säterinkallionkulmaan tulee yksi pikaraitiotie Raide-Jokerin pysäkeistä.

Hatsinanpuistoon Perkkaalle, Leppävaaran kupeeseen, on suunnitteilla hotelli, liike- ja liikuntakeskus, toimistoja ja asuntoja. Samalla rakennetaan puistoalue kahvila- ja ravintolapalveluineen Monikonpuron varrelle. Rakentamisen ensimmäiset vaiheet valmistuvat 2021.

Raide-Jokerin havainnekuva Leppävaran asemalta.Kuva: Raide-Jokeri

Raide-Jokerin reitti kulkee aivan Sellon kauppakeskuksen ja juna-aseman vierestä mahdollistaen sujuvat vaihtoyhteydet. Raide-Jokerin rakentamista ja rakentamisen vaikutuksia Leppävaaran alueen liikennejärjestelyihin voit seurata Raide-Jokerin verkkosivuilta(ulkoinen linkki).

Raide-Jokerin koeajot saadaan päätökseen kevään 2023 aikana ja vasta sen jälkeen tiedetään, voidaanko aikataulussa olevat riskivaraukset purkaa. Raide-Jokerin liikenne käynnistyy viimeistään vuoden 2024 alussa, mutta sen käynnistymiseen syksyn 2023 aikana varaudutaan rakennusprojektissa, kalustotoimituksissa sekä kuljettajien koulutuksessa. Päätös liikenteen käynnistymisajankohdasta tehdään näillä näkymin kesän 2023 aikana.

Leppävaaran liikenneyhteydet paranevat entisestään, kun suunnitteilla oleva kaupunkirata valmistuu vuonna 2028. Kaupunkirata koostuu kahdesta lisäraiteesta Leppävaaran ja Kauklahden välillä. Samalla parannetaan radan varren pyöräilyreittejä.

Leppävaaran urheilupuistoon on rakenteilla uusi urheilu- ja monitoimihalli palveluineen. Halli on osittain kaksikerroksinen. Yleisurheilukentän ja 200 metrin sisäjuoksuradan lisäksi halliin tulee useita eri käyttöön soveltuvia pelikenttiä ja urheilusaleja sekä toimistotiloja ja kahvila. Monitoimihalli mahdollistaa myös konserttien ja erilaisten messujen järjestämisen Leppävaarassa. Halli valmistuu kesällä 2023.

Ulkoliikuntamahdollisuuksia ja palveluita parannetaan myös Laaksolahden urheilupuistossa, jonka erityispiirteenä on ranta-alue. Urheilupuistoon on tulossa muun muassa skeittialue, lasten leikkipaikka, aloittelijoille suunnattu yhdeksänreikäinen frisbeegolfrata ja rannan tuntumaan kuntoilulaitteet. Alueen keskelle kaavailtuun uudisrakennukseen on suunniteltu pukuhuoneita, kuntosalia, nuorisotilaa ja kahvilapalveluita. Lisäksi tennishallia laajennetaan ja alueen liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä muutetaan toimivimmiksi ja turvallisemmiksi. Laaksolahden urheilupuiston suunnittelussa ja rakentamisessa huomioidaan alueen suojeltavat rakennukset ja luontoarvot.

Leppävaara