Tulevaisuuden näkymät Espoonlahdessa

Espoonlahden keskuksen kehittäminen jatkuu. Tavoitteena on rakentaa eläväistä kaupunkikeskusta, jonka hyvät palvelut ovat helposti saavutettavissa kaikkialta Espoonlahden suuralueelta.

Kauppakeskus Lippulaivan uudisrakennus otettiin käyttöön maaliskuussa 2022. Uusi Lippulaiva on kaksinkertainen aikaisempaan verrattuna. Modernissa Lippulaivassa on myymälöitä, kahviloita, ravintoloita, kirjasto ja yksityisiä terveyspalveluita.

Kauppakeskus Lippulaivan kattavat palvelut ovat helposti tarjolla koko Espoonlahden suuralueen asukkaille. Espoonlahdessa käynnistyy tulevien vuosien aikana useita asuinkerrostalohankkeita.Kuva: Noora Nilsén / MySome

Espoonlahden metroaseman rakennustyöt valmistuivat keväällä 2022. Uusi metroasema ja bussiterminaali sijaitsevat kauppakeskuksen yhteydessä. Liikennöinti metron uudella osuudella Matinkylästä Kivenlahteen alkoi 3. joulukuuta 2022. Metron rakentamisesta Espoonlahden alueella löytyy tietoa länsimetron verkkosivuilta(ulkoinen linkki).

Espoonlahdessa on käynnistymässä useita kerrostalohankkeita seuraavien vuosien aikana muun muassa Espoonlahdenkadun varrelle sekä Maininkipuiston yhteyteen. Puretun kauppakeskus Pikkulaivan tontille rakennetaan suurkortteli noin 2 000 asukkaalle.

Suur-Espoonlahden alueeseen kuuluvassa Soukassa täydennysrakentaminen painottuu ensin metroaseman ympäristöön ja Yläkartanontien varrelle ja myös Alakartanontien varteen suunnitellaan täydennysrakentamista. Alkuvaiheen täydennysrakentaminen tuo Soukkaan noin tuhat uutta asukasta.

Soukan metroaseman sisäänkäynnit sijaitsevat Soukantorilla ja Yläkartanontien varressa.

Tavoitteena on kasvattaa Soukan asukaslukua noin 6 000 ihmisellä vuoteen 2050 mennessä. Väestömäärän kasvun vuoksi kaupunki varautuu 3–4 päiväkodin ja yhden yhtenäiskoulun rakentamiseen.

Suur-Espoonlahteen kuuluva Kivenlahti on metron läntinen päätepysäkki. Metron myötä Kivenlahteen odotetaan tuhansia uusia asukkaita, uusia työpaikkoja ja liikekeskusta palveluineen. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia ja Laurea-ammattikorkeakoulu suunnittelevat uusia toimitiloja Kivenlahteen. Vuoteen 2050 mennessä koko Kivenlahden asukasluvun odotetaan kasvavan 8 000:sta 25 000:een. 

Länsiväylän pohjoispuolella sijaitseva Kiviruukki on tulevaisuudessa keskeinen osa Kivenlahtea. Kiviruukista on lyhyt matka Kivenlahden metroasemalle. Kiviruukkiin tulee asuin-, työpaikka- ja opiskelukeskittymä. Kiviruukkiin tulee myös bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä Cleantech Garden. 

Espoonlahti