Vammainen lapsi ja nuori
Kun lapsella on syntyessään tai myöhemmässä vaiheessa ilmenevä vamma tai sairaus, tarvitaan hoivaa ja tukea lapselle, mutta myös tukea muun perheen jaksamiseen. Apua kotiin on mahdollista saada perheen tarpeiden mukaan lasten hyvinvointipalveluista sekä vammaispalveluista. Nuoruudessa ajankohtaiseksi tulevat esimerkiksi peruskoulun jälkeiset opinnot, itsenäistyminen ja muutto omaan kotiin.
Lapsiperheiden palveluissa tuetaan lasta ja vanhempia sekä halutaan varmistaa lapsille ja nuorille hyvät edellytykset kasvaa, kehittyä, oppia ja voida hyvin, sekä saada apua tarvittaessa. Siirry lapsiperheiden palvelujen sivustolle.
Jos tarvitset puhetta tukevaa ja korvaavaa kommunikointia päivittäisessä elämässäsi, sinun voi olla mahdollista saada kommunikaatio-opetusta.
Kommunikaatio-opetuksessa voidaan esimerkiksi harjoitella viittomakieltä tai puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointivälineiden käyttöä. Opetusta voidaan järjestää kotonasi perheopetuksessa, ryhmässä tai etäopetuksena. Läheisesi opettelevat kanssasi yhteisiä kommunikaatiokeinoja.
Voit hakea maksusitoumusta kurssille, jolla opetellaan jotakin tiettyä kommunikaatiomenetelmää.
Kommunikaatio-opetus ei korvaa puheterapeutin antamaa puheterapiaa tai ohjausta eikä lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluvaa kommunikoinnin apuvälinearviointia.
Kommunikaatio-opetusta haetaan vammaispalveluista. Hakemuksen liitteenä tulee olla suositus ja epikriisi tai muu lausunto hakijan toimintakyvystä. Suosituksen kommunikaatio-opetuksesta voi laatia
- puhevammaisen henkilön hoidosta ja kuntoutuksesta vastaava taho (esim. puheterapeutti, foniatri, lääkäri), joka arvioi vammaisen henkilön lähipiirin tarpeen saada kommunikaatio-opetusta sekä opetuksen muodon ja määrän
- kuulovammaisen henkilön kohdalla myös muu ammattilainen, joka tuntee henkilön kommunikointitarpeet ja pystyy arvioimaan sopivimman kommunikaatio-opetuksen muodon (esim. kuntoutussihteeri, kuntoutusohjaaja).
Kehitysvammaisille ja vaikeasti autistisille koululaisille ja nuorille voidaan järjestää aamu- ja iltapäivähoitoa sekä loma-aikojen hoitoa.
Palvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät pysty olemaan yksin kotona ennen tai jälkeen opiskelupäivän ja oppilaitosten loma-aikoina. Palvelulla tuetaan ja mahdollistetaan vanhempien työssäkäyntiä.
Koululaisten hoitopaikat sijaitsevat tarkoitukseen varatuilla kouluilla Espoossa. Palvelua haetaan vammaispalveluista. Kun päätös on saatu, hoitoon ilmoittaudutaan Espoon suomenkielisen opetuksen kautta.
Aamupäivä- ja iltapäivähoitoon pitää ilmoittautua jokaisena lukuvuonna uudelleen. Loma-ajan hoitoon ilmoittaudutaan jokaisena lomakautena erikseen.
Siirry lukemaan lisätietoa erityisryhmien koululaisten hoidosta.
Siirry lukemaan lisää vammaisten lasten ja opiskelijoiden kuljetuspalvelusta.
Vammaiselle lapselle ja nuorelle voidaan tarjota lyhytaikaista hoitoa yksityisessä perheessä tai asumisyksiköissä.
Nuoren henkilön kohdalla myös asumisvalmennus voi tulla kyseeseen. Asumisvalmennus tarkoittaa määräaikaista harjoittelujaksoa, jonka aikana arvioidaan vammaisen henkilön itsenäisen asumisen taitoja.
Siirry lukemaan lisää vammaispalvelujen asumista tukevista palveluista.
Ladattavat tiedostot
Lapsiperheiden kotipalvelu
Lapsiperheiden kotipalvelu on tarkoitettu tilanteisiin, joissa vanhempien toimintakyky on alentunut. Näitä tilanteita voivat olla esimerkiksi vammaisen lapsen syntyminen tai perheenjäsenen yllättävä vammautuminen tai sairastuminen. Kotipalvelussa hoitaja voi hoitaa lapsia tai auttaa vanhempia kodinhoidollisissa tehtävissä. Hoitaja voi tarvittaessa myös liikkua lasten kanssa kodin ulkopuolella.
Vammaispalvelut järjestää kotipalvelua vammaispalvelujen asiakkaille ostopalveluna kriteerien täyttyessä. Pääsääntöisesti palvelu on asiakkaalle maksullinen ja maksu on tulosidonnainen.
Kotipalvelua järjestää myös lapsiperheiden palvelut. Siirry lukemaan lisää kotipalvelusta.
Hoitoapu
Vammaispalvelut myöntää hoitoapua erityishuoltona vaikeasti kehitysvammaisille henkilöille silloin, kun lapsen hoito on vaativaa tai sitovaa, eikä tarpeeseen voida vastata kotipalvelulla tai muilla peruspalveluilla. Tällöin hoito tapahtuu hoidettavan kotona, mutta hoitaja voi myös liikkua kodin ulkopuolella hoidettavan kanssa. Hoitoapuun voi sisältyä sairaanhoidollisia tehtäviä.
Hoitoapu toteutetaan ostopalveluna. Erityishuoltona järjestetty hoitoapu on maksutonta.
Siivousapu tai kotihoitoapu
Siivousapua tai kotihoitoapua voi ostaa itse arvonlisäverottomasti, jos toimintakyky kotona selviämiseksi on heikentynyt kuormittavan elämäntilanteen, kuten kotona asuvan sairaan tai vammaisen perheenjäsenen takia.
Löydät palveluntarjoajat ja ohjeet esimerkiksi siivousapuun, remonttiapuun, kotihoitoon tai pihatöihin osoitteesta www.elias.fi (ulkoinen linkki).(ulkoinen linkki)
Kehitysvammaisten lasten kohdalla varhaiskasvatus voidaan järjestää erityishuoltona, jos
- tarve perustuu lapsen yksilöllisen hoidon ja huolenpidon turvaamiseen ja
- päivähoidon tavoitteena on edistää lapsen suoriutumista päivittäisistä toiminnoistaan.
Kehitysvammaisuus-diagnoosi ei yksinään ole riittävä peruste päivähoidon sisällyttämiseksi erityishuolto-ohjelmaan.
Vammaisen lapsen varhaiskasvatus järjestetään pääsääntöisesti varhaiskasvatuslain mukaisesti. Varhaiskasvatuksessa jokaiselle lapselle toteutuu tarvittava kasvun ja oppimisen tuki yleisen, tehostetun tai erityisen tuen muodossa. Varhaiskasvatussuunnitelman laadinnasta ja lapsen yksilöllisen varhaiskasvatuksen toteuttamisesta vastaa Espoossa suomenkielinen varhaiskasvatus.
Vammaisten lasten varhaiskasvatus on Espoossa suunniteltu yksilöllisesti varhaiskasvatuksen ja perhe- ja sosiaalipalvelujen yhteistyönä, jossa huomioidaan lapsen hoidollisuus, tarvitsemat tilat ja apuvälineet, kuljetus ja muut hoitoon liittyvät seikat. Tukea tarvitsevien lasten kohdalla huolehditaan, että päivähoidon tilat ovat esteettömät, ja että leikkiympäristö on lasten saavutettavissa.
Erityishuoltona järjestetty varhaiskasvatus on vanhemmille maksutonta. Palvelua haetaan vammaispalveluista. Hakemuksen liitteenä tulee olla varhaiskasvatuksessa tehty tukitoimisuunnitelma.