- Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy 1.1.2023 alkaen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Palvelut löytyvät samasta tutusta paikasta kuin aiemminkin.
- Palveluissa käytössä olevat puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet vaihdetaan porrastetusti uusiin. Siirtymävaiheen ajan löydät sosiaali- ja terveyspalvelujen tietoja myös Espoo.fi:stä.
- Katso ajantasaiset tiedot Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.luvn.fi.(ulkoinen linkki)
Asumista tukevat palvelut
Jokaisella on oikeus omaan kotiin. Tämän mahdollistamiseksi tarjoamme vammaisille henkilöille tukea ja erilaisia asumispalveluja. Autamme sinua löytämään tarpeittesi mukaisen kodin ja suunnittelemme kanssasi tarvitsemasi palvelut.
Sisältöä ei voida näyttää
Asumisvalmennus tarkoittaa määräaikaista harjoittelujaksoa, jonka aikana arvioidaan vammaisen henkilön itsenäisen asumisen taitoja.
Asumisvalmennuksessa etsitään arjen ratkaisuja, tukitoimia ja palveluja, joiden avulla voit asua mahdollisimman itsenäisesti. Arjenhallintaasi, voimavarojasi ja valmiuksiasi arvioidaan. Lisäksi tarvitsemasi tuen ja avuntarve kartoitetaan ja asumisen taitoja harjoitellaan. Asumisvalmennus voidaan järjestää tarpeesi mukaan joko asumisyksikössä, jossa on henkilökuntaa vuorokauden ympäri tai vain päivisin, tai omassa kodissasi.
Tavoitteena on, että asumisvalmennuksen jälkeen sinulla ja vammaispalveluiden työntekijällä on mahdollisimman hyvä käsitys asumisen taidoistasi ja sinulle sopivimmasta asumismuodosta.
Ladattavat tiedostot
Sisältöä ei voida näyttää
Vammaiselle henkilölle voidaan tarjota lyhytaikaista hoitoa yksityisessä perheessä tai asumisyksiköissä.
Lyhytaikaisen perhehoidon tavoitteena on tukea kehitysvammaisen henkilön kotona asumista ja perheiden jaksamista. Perhehoitaja huolehtii omassa kodissaan hoitoa tarvitsevasta henkilöstä. Perhehoitajilla on tehtävään sopiva koulutus. Hoitoa tarvitsevaa henkilöä kohdellaan perheenjäsenenä.
Perhehoito voidaan järjestää myös hoidettavan kotona.
- Siirry videoon: Mitä on lyhytaikainen perhehoito? (ulkoinen linkki, ei saavutettava)(ulkoinen linkki)
- Siirry videoon: Mitä on hoidettavan kotona tapahtuva perhehoito? (ulkoinen linkki, ei saavutettava)(ulkoinen linkki)
Haluaisitko perhehoitajaksi? Siirry lukemaan lisää tästä.
Pitkäaikainen perhehoito tarkoittaa ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä koulutetun perhehoitajan kotona. Perhehoitaja vastaa asiakkaan hoidosta ja arjen sujumisesta.
Pitkäaikainen perhehoito on tarkoitettu aikuisille kehitysvammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat tukea päivittäisessä elämässään useita kertoja vuorokaudessa. Perhehoitaja on paikalla myös yöaikaan, mutta mikäli yöaikainen hoidon tarve on merkittävää, on asumisyksikkö soveltuvampi asumismuoto. Palvelun soveltuvuus asiakkaalle arvioidaan aina palvelutarvearvion yhteydessä.
Haluaisitko perhehoitajaksi? Siirry lukemaan lisää tästä.
Ympärivuorokautisessa asumispalvelussa eli tehostetussa palveluasumisessa työntekijät ovat paikalla kaikkina vuorokauden aikoina.
Ympärivuorokautinen asumispalvelu sopii sinulle, jos tarvitset vammasi tai sairautesi vuoksi toisen henkilön apua arkisissa asioissa
- jatkuvasti
- vuorokauden eri aikoina
- erityisen paljon.
Ympärivuorokautista asumispalvelua järjestetään yleensä asumisyksiköissä, joissa asunnot tai huoneet ovat lähekkäin toisiaan.
Sisältöä ei voida näyttää
Tuetussa asumisessa sinua autetaan ja ohjataan toimimaan mahdollisimman itsenäisesti arjessasi.
Saat ohjausta esimerkiksi seuraavissa asioissa:
- päivä- ja viikkorytmin hallinta
- lääkärissä asioiminen
- talous
- hakemuksien tekeminen
- harrastukset
- opiskelu ja työssä käynti.
Tuetun asumisen palvelu sopii sinulle, jos
- voit asua itsenäisesti luoksesi tuotavien tukipalvelujen avulla tai
- voit pyytää itse palvelua lähellä olevasta asumisyksiköstä.
Tuetun asumisen ohjaajat käyvät luonasi tarpeesi mukaan. Saat ohjausta myös puhelimitse tai videopuheluilla. Tuetun asumisen palvelua voidaan järjestää Espoossa sijaitsevaan asuntoon.
Huomaathan, että tuetun asumisen palvelu ei tarjoa hoivaa, hoitoa tai valvontaa.
Sisältöä ei voida näyttää
Vaikeavammainen henkilö voi hakea vammaispalvelulain mukaisia välttämättömiä asunnon muutostöitä, jotta asuminen omassa kodissa olisi mahdollista.
Sosiaalityöntekijä, toimintaterapeutti sekä HUS erikoisammattimies arvioivat kanssasi muutostöiden tarpeellisuuden ja toteutustavat. Asunnon muutostöitä ovat esimerkiksi ovien leventäminen tai luiskien ja tukikaiteiden rakentaminen. Ehtona on, että liikkuminen tai muut toimet ovat vamman tai pitkäaikaisen sairauden vuoksi erityisen vaikeita.
Asunnon välineet ja laitteet
Vammaispalvelut voi korvata vaikeavammaisen asuntoon kiinteästi asennettavien välineiden, esimerkiksi nosto- ja hälytyslaitteiden, kohtuulliset hankintakustannukset. Muista päivittäisissä toimissa tarvittavista välttämättömistä laitteista, kuten kodinkoneista, voimme korvata puolet.
Asuntoon kuuluvia välineitä ja laitteita voit hakea vammaispalvelujen yleisellä hakemuslomakkeella. Liitteeksi tarvitset lausunnon terveydenhuollosta, esimerkiksi toimintaterapeutilta.
Korjausavustukset
Myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää korjausavustuksia iäkkäiden ja vammaisten asuntojen korjaamiseen. Lisäksi taloyhtiöt voivat hakea ARA:sta hissiavustusta uuden hissin asentamiseen sekä esteettömyysavustusta liikuntaesteen poistamiseen.
Ladattavat tiedostot
Turvapuhelimella voit hälyttää apua ympäri vuorokauden.
Avun hälyttäminen tapahtuu painamalla nappia, joka on rannekkeessa tai roikkuu kaulassa. Hälytys ohjautuu joko omaisesi puhelimeen tai palveluntuottajan hälytyskeskukseen. Tarvittaessa turvapuhelimeen voidaan liittää GPS-paikanninominaisuus.
Turvapuhelin hankitaan ensisijaisesti yksityiseltä palveluntuottajalta. Turvapuhelimen saaminen kaupungilta edellyttää palvelutarpeen arviointia ja sitä haetaan Seniorineuvonta Nestorista. Palvelu sisältää laitteen eli turvapuhelimen, ympärivuorokautisen hälytyspäivystyksen ja turva-auttajakäynnit. Turvapuhelin on tarkoitettu ensisijaisesti yksinasuvalle henkilölle, jolla on toistuvia kaatumisia toimintakyvyn heikkenemisen tai jonkun terveydellinen syyn vuoksi.
Lisätietoja saat Seniorineuvonta Nestorista (puh. +358 9 81633333 / nestori@espoo.fi). Siirry Nestorin sivuille.
Asumisen ohjelma (2016-2025) edistää espoolaisten vammaisten kuntalaisten oikeutta asuntoon ja asumisen tueksi tarvittaviin yksilöllisiin palveluihin.