Yksityisten sosiaalipalvelujen valvonta
Espoossa toimii yksityisiä palvelutuottajia, jotka tarjoavat kotipalvelua, kotipalvelun tukipalveluja ( siivous asiointiapu, korjauspalvelua yms.) ja kotihoitoa Yksityiset palveluntuottajat voivat myydä palvelujaan ilman arvonlisäveroa sosiaalihuollon tarpeessa oleville henkilöille, jos toiminta on sosiaaliviranomaisen valvomaa. Yksityisen sosiaalipalvelujen tuottajan tulee tehdä kirjallinen ilmoitus ennen toiminnan aloittamista, olennaista muuttamista tai lopettamista, sille kunnalle, jossa palveluja tuotetaan.
Yksityisten sosiaalipalveluiden ilmoitusten käsittely Espoossa
Yksityisillä sosiaalipalveluilla tarkoitetaan sosiaalihuollon palveluja sekä niiden järjestämiseen liittyvää sosiaalialan ammatillista ohjausta ja neuvontaa, joita yksityinen henkilö, yhteisö, säätiö tai julkisyhteisön perustama liikeyritys tuottaa korvausta vastaan liike- tai ammattitoimintaa harjoittamalla. Toiminnasta on säädetty laissa yksityisistä sosiaalipalveluista (922/2011).
Lupaviranomaisella tarkoitetaan aluehallintovirastoja (avi) sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoa (Valvira).
Valvontaviranomaisella tarkoitetaan sosiaalihuoltolain 6 §:ssä tarkoitettua kunnan toimielintä tai sen määräämää viranhaltijaa, aluehallintovirastoa sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoa.
Yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajan, joka jatkuvasti tuottaa ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja, on saatava lupaviranomaiselta lupa palvelujen tuottamiseen ennen toiminnan aloittamista sekä olennaista muuttamista.
Lupa kattaa kaikki palvelujen tuottajan toimintayksiköt sekä tilat, joissa tuotetaan ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja.
Lupaa haetaan lomakkeella siltä aluehallintovirastolta, jonka toimialueella palveluja tuotetaan. Jos palveluja tuotetaan useamman kuin yhden aluehallintoviraston toimialueella, lupaa haetaan Valviralta.
Tuottajan tulee tehdä kirjallinen ilmoitus ennen toiminnan aloittamista, olennaista muuttamista tai lopettamista, sille kunnalle, jossa palveluja tuotetaan (laki yksityisistä sosiaalipalveluista (922/2011).
Jos yritys tuottaa kotipalvelujen tukipalveluja (esim. ateria-, vaatehuolto-, siivous-, kuljetus-, saattaja- sekä sosiaalista kanssakäymistä edistäviä palveluita) ja niihin rinnastettavia palveluja, tulee yritys (esim. toiminimi) hyväksyä kunnan ylläpitämään yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajarekisteriin (kotipalvelun tukipalvelut).
Aluehallintovirasto pitää yllä valtakunnallista rekisteriä kotipalvelutuottajista (esim. henkilökohtaiseen hoivaan ja huolenpitoon, lasten hoitoon ja kasvatukseen sekä muuhun tavanomaiseen elämään kuuluvia toimia tai niissä avustamista).
Espoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimi pitää yllä rekisteriä kotipalvelun tukipalvelutuottajista sekä henkilökohtaisen avun tuottajista.
Verottajalta saa tiedon, miten toimitaan verotuksen osalta. Verohallinto on antanut sosiaalipalvelujen arvonlisäverotuksesta ohjeen (604/40/2011).
- Sosiaalipalvelujen kuten kotipalvelujen ja niiden tukipalvelujen myynti voi olla arvonlisäverotonta, jos palvelut myydään sosiaalihuoltopalveluina. Yksityiset palveluntuottajat voivat myydä sosiaalihuoltopalveluja arvonlisäverottomasti vain, jos toiminta on sosiaaliviranomaisten valvomaa.
- Arvonlisäverottomuuden edellytys on sosiaalihuollon tarve, esim. asiakkaan toimintakyvyn alentuminen ja avun tarve päivittäisiin toimintoihin. Yksityiset palveluntuottajat voivat myydä sosiaalihuoltopalveluja arvonlisäverottomasti vain, jos toiminta on sosiaaliviranomaisten valvomaa ja yritys kuuluu kotipalvelu tuottaja rekisteriin tai kunnan tukipalvelutuottaja rekisteriin.
- Palveluntuottajan on laadittava palvelusta asiakkaan kanssa kirjallinen suunnitelma ja sopimus, johon kirjataan sosiaalihuollon tarpeen peruste.
- Palveluntuottaja on rekisteröity yksityisten palvelujen tarjoajien rekisteriin tai hän on tehnyt toiminnastaan ilmoituksen siihen kuntaan, jonka alueella palveluja tuotetaan. Sen kunnan, jonka alueella palveluja tuotetaan, sosiaalihuollosta vastaava toimielin valvoo toimintaa sekä antaa tietoja ilmoituksenantovelvollisuuden täyttämisestä.
- Sosiaalihuolto perustuu joko viranomaisen päätökseen tai palveluntuottajan ja asiakkaan väliseen kirjalliseen sopimukseen.
- Palveluntuottajalla on omavalvontasuunnitelma, jonka toteutumista palveluntuottaja seuraa. Tarkemmat tiedot omavalvontasuunnitelman laadinnasta löydätte Valviran sivuilta.(ulkoinen linkki)
Verottajalta saa tiedon, miten toimitaan verotuksen osalta.
Yksityiseksi sosiaalipalvelujen tuottajaksi ilmoittautuminen Espoossa
Ilmoitus toiminnan aloittamisesta tehdään aluehallintoviraston sivuilta löytyvällä lomakkeella.(ulkoinen linkki)
Ilmoituslomakkeen
- kohtaan 13: merkitään kotipalvelut kohtaan kotipalvelut ja tukipalvelut kohtaan muut rekisteröitävät palvelut.
- Kohtaan 14: henkilökunnan määrä ja koulutus. Asiakkaiden lukumäärä merkitään numeroina.
Ilmoituksessa on mainittava palvelujen tuottamistapa eli se, mikä osa toiminnasta hoidetaan palvelujen tuottajan omana toimintana ja miltä osin käytetään alihankintana tuotettuja palveluja.
Palvelujen tuottajan, joka on hakenut luvan toimintaansa, ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta ilmoituksenvaraisista (rekisteröitävistä) sosiaalipalveluista, jos ne ilmenevät lupahakemuksesta, kuten esim. kotipalvelun tukipalvelut.
Kutsumme palvelujen tuottajat tapaamiseen. Aluehallintoviraston tai kunnan rekisteriin hyväksymisestä saatte erillisen ilmoituksen käsittelyn jälkeen.
Yksityisistä sosiaalipalveluista annetun asetuksen (1053/2011) 1 §:n mukaisesti toiminnan aloittamisesta tehtyyn ilmoitukseen on liitettävä seuraavat liitteet:
- Ajantasainen kaupparekisteriote tai jäljennös elinkeinoilmoituksesta.
- Jos hakijana on yhtiö, yhteisö tai säätiö, jäljennös yhtiöjärjestyksestä, yhtiösopimuksesta tai säännöistä.
- Toimintasuunnitelma: toiminnan sisältö ja sen suunniteltu laajuus, käytetyt alihankkijat, selvitys asiakaskunnasta, henkilöstösuunnitelma ja –rakenne.
- Jäljennös palvelujen vastuuhenkilön tutkintotodistuksista ja selvitys työkokemuksesta (nimikirjan ote tai jäljennökset työtodistuksista.
- Selvitys henkilörekisteristä /henkilötietojen käsittelystä.
- Sosiaalipalvelujen omavalvontasuunnitelma.
- Palveluntuottaja toimittaa ilmoituksen liitteineen Espoon kaupungin Kirjaamoon
- Kirjaamo toimittaa ilmoituksen liitteineen asian valmistelijalle.
- Valmistelija tarkistaa, että ilmoituksessa on kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet. Mikäli ilmoitus on puutteellisesti täytetty tai liitteitä puuttuu, pyydetään ne toimittamaan käsittelijälle sähköpostitse, ennen kuin asian käsittelyä voidaan jatkaa.
- Palveluntuottajan edustaja/vastuuhenkilö kutsutaan tapaamiseen kunnan edustajan/edustajien kanssa.
- Mikäli kyseessä on kunnan rekisteriin tallennettava ilmoitus (kotipalvelun tukipalvelut tai henkilökohtainen apu), kunta hyväksyy palvelun tuottajan kunnan valvottavaksi yksityiseksi sosiaalipalveluksi (lähettämällä yrittäjälle asiasta päätöksen).
- Mikäli kyseessä on aluehallintoviraston rekisteriin talletettava ilmoitus, eikä yrityksen palvelujen antamiseen tarvita toimitiloja, kunta liittää tapaamisen jälkeen lausuntonsa ilmoitukseen ja toimittaa sen edelleen aluehallintovirastolle.
Aluehallintovirasto tekee asiassa päätöksen ja merkitsee palveluntuottajan tiedot yksityisten palvelujen antajien rekisteriin.
Ilmoitukset toimitetaan liitteineen kaupungin kirjaamoon sähköisesti:
kirjaamo@espoo.fi
osoitteeseen voi lähettää salassa pidettävää sähköpostia käyttämällä https://securemail.espoo.fi(ulkoinen linkki) -palvelua.
tai
Espoon kirjaamo
PL 1
02070 ESPOON KAUPUNKI
Merkitse kirjekuoreen tai sähköpostin otsikkokenttään teksti: ”Ilmoituksenvaraiset yksityiset sosiaalipalvelut”.
Yksityisiksi sosiaalipalvelujen tuottajiksi hyväksytyt yritykset
Lisätietoja sosiaalipalveluilmoitusten käsittelystä
Kotipalvelu ja tukipalvelut: kotihoidonostopalvelut@espoo.fi
Vammaispalvelut: lena.astala@espoo.fi
Lapsiperheiden kotipalvelu: ulla.anttila@espoo.fi
Mielenterveys- ja päihdepalvelut: vilja.koniezny@espoo.fi