Perheneuvola
Espoon perheneuvolassa tarjoamme keskustelutukea perhesuhteisiin, lasten kasvatukseen ja parisuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Tarjoamme tukea kun - tarvitset keskustelutukea vanhemmuuteen ja kasvatuskysymyksiin liittyen tai olet huolestunut lapsesi käyttäytymisestä ja mielialasta - tarvitset apua perheesi vuorovaikutusongelmiin ja ristiriitatilanteiden käsittelyyn - toivot vanhempana apua parisuhteen ongelmiin - vanhempina harkitsette eroa tai tarvitsette perheasioiden sovittelua eron jälkeisestä yhteisvanhemmuudesta sopimiseen
Perheneuvolan palvelut
Tarjoamme tukea kun
- tarvitset keskustelutukea vanhemmuuteen ja kasvatuskysymyksiin liittyen tai olet huolestunut lapsesi käyttäytymisestä tai mielialasta
- tarvitset apua perheesi vuorovaikutusongelmiin ja ristiriitatilanteiden käsittelyyn
- toivot vanhempana apua parisuhteen ongelmiin.
Työskentelyn sisällöstä ja työtavoista sovimme aina yksilöllisesti yhdessä perheenne kanssa. Työskentely voi toteutua yksilö-, pari- tai perhetapaamisina, ryhmämuotoisena tukena tai niitä yhdistelemällä. Suurin osa asiakkaistamme saa toivomansa avun 1–5 käynnillä, enimmillään käyntejä voi olla 15.
Henkilökuntaamme kuuluu psykologeja ja perheneuvojia, joilla on monipuolisia lisäkoulutuksia ja kokemusta erilaisissa perhetilanteissa tukemiseen. Keskustelut kanssamme perustuvat vapaaehtoisuuteen ja ovat maksuttomia. Lapsen asiakkuuteen perheneuvolassa tarvitsemme molempien huoltajien suostumuksen.
Parhaiten saat yhteyden Pyydä apua -nettitoiminnon kautta. Voit ottaa myös yhteyttä puhelimitse p. 09 816 23600 arkisin klo 9–14. Soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian, viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenotostasi.
Lisätietoa työmuodoista
Tukea vanhemmuuteen
Yleisenä tavoitteena on vanhempien tukeminen heidän kasvatustehtävässään ja yhteisvanhemmuudessa. Vanhemmuus kasvatus- ja perheneuvonnassa tarkoittaa aikuisen kykyä olla suhteessa lapseensa ja vanhemman taitoa huolehtia ja ohjata lastaan. Työskentelyn lähtökohtana on vanhempien oma näkemys perheen tilanteesta ja muutoksen tarpeesta. Työskentelyn tavoitteena on auttaa asiakkaita löytämään uusia näkökulmia ja uudenlaisia toimintamalleja. Vanhemmuuden tukeen sisältyy ohjausta ja neuvontaa, mutta sen lisäksi tarvitaan usein myös terapeuttista työskentelyä psyykkisten ja perhesysteemiin liittyvien esteiden voittamiseksi.
Tukea lapsen kehityksessä
Tavoitteena on lapsen psyykkisen hyvinvoinnin ja suotuisan kehityksen edistäminen perheessä ja muussa kasvuympäristössä. On tärkeää tunnistaa ja vahvistaa lapsen kehitystä suojaavia tekijöitä sekä tunnistaa riskitekijöitä ja vähentää niiden merkitystä. Lapsen ja vanhemman hyvän vuorovaikutuksen edistäminen on työssämme keskeistä.
Tukea perhesuhteisiin ja parisuhteeseen
Tavoitteena on perheenjäsenten toimivan vuorovaikutuksen ja keskinäisen ymmärryksen lisääntyminen, kommunikoinnin parantuminen ja perheen myönteisten voimavarojen löytyminen. Parisuhdekriisin hoidossa tavoitteena on rauhoittaa parin ja koko perheen tilannetta, tukea molempia puolisoita käymään läpi kriisiä ja tukea vanhempia pitämään yllä lapsille turvallista arkea. Eroa pohtivien tai jo eronneiden vanhempien kanssa työskenneltäessä tavoitteena on löytää ristiriitaisissa tilanteissa toimivia ratkaisuja lasten ja perheen asioiden järjestämiseksi. Perheen ristiriitatilanteissa pyritään ratkaisuihin, jotka helpottavat lasten ja aikuisten välistä arkea ja vanhempien yhteistyötä vanhempina, sekä auttavat vanhempia löytämään uusia tapoja toimia lasten kanssa haastavissakin tilanteissa sekä tukea toisiaan vanhempina.
Tarjoamme keskustelutukea nuoruusiän mukanaan tuomiin vanhemmuuden kysymyksiin, esimerkiksi nuorten kasvatukseen, kehitykseen ja itsenäistymiseen liittyen. Lisäksi perhesuhteiden tai perheen vuorovaikutuksen ristiriitatilanteissa auttaminen kuuluu palveluihimme.
Työskentelymme perustuu voimavarakeskeiseen toiminta-ajatukseen, eli pyrimme yhdessä asiakkaiden kanssa löytämään ratkaisuja, ymmärtämään yhdessä perheen tilannetta ja vahvistamaan hyviä ja toimivia tapoja olla nuorelle turvallinen ja luotettava vanhempi.
Tiimissämme työskentelee perheneuvojia ja psykologeja. Teemme työtä yksin ja työparina. Työmuotoina meillä on yksilötapaamiset, perhetapaamiset, ryhmätapaamiset sekä teematilaisuudet. Tarvittaessa teemme yhteistyötä asiakkaan verkoston kanssa. Kanssamme voi asioida verkkovälitteisesti tai kasvokkain.
Yhteydenotot nuorisoikäisten vanhemmille suunnattuun kasvatus- ja perheneuvontaan, p. 040 636 8628.
Puhelinaikamme
- ma ja ti klo 10.00-12.00
- ke klo 14.00-16.00
- to klo 8.30-10.30
Perheasioiden sovittelijat antavat pyynnöstä apua ja tukea silloin, kun perheessä esiintyy ristiriitoja. Sovittelu on tarkoitettu lapsiperheille, joissa vanhemmat miettivät eron mahdollisuutta. Sovitteluun voi hakeutua myös perhe, jossa vanhemmat ovat jo eronneet ja perhe pyrkii sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen. Sovittelun avulla halutaan helpottaa perheen elämää. Erityistä huomiota kiinnitetään lasten asemaan ja tilanteeseen perheessä ja siihen, että lapset voivat säilyttää hyvät suhteet kumpaankin vanhempaan myös avio- tai avoeron jälkeen.
Perheasioiden sovittelija
- pyrkii saamaan luottamuksellisen ja avoimen keskusteluyhteyden perheenjäsenten välille
- pyrkii saamaan aikaan yhteisymmärryksen siitä, miten perheessä esiintyvät ristiriidat voidaan ratkaista
- avustaa asianosaisia sopimusten tekemisessä ja muissa tarpeellisissa toimenpiteissä
- kiinnittää erityistä huomiota perheen alaikäisten lasten aseman turvaamiseen
- voi antaa apua ja tukea myös silloin, kun lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen tai sopimuksen noudattamisessa ilmenee ristiriitoja.
Sovittelukeskustelut ovat vapaaehtoisia, maksuttomia ja luottamuksellisia. Sovittelija ei saa ilmaista sivullisille eikä muille viranomaisille sitä, mitä hän sovittelussa on saanut tietoonsa. Perheasioiden sovittelija ei saa ilmaista sovittelussa saamiaan tietoja myöskään tuomioistuimelle, jos sovittelijaa haluttaisiin kuulla todistajana oikeudenkäynnissä. Mikäli sovittelijana toimiva henkilö saa tehtävää hoitaessaan tietää lastensuojelun tarpeessa olevasta lapsesta tai nuoresta, hänen on tehtävä asiasta lastensuojeluilmoitus.
Parhaiten saat yhteyden Pyydä apua -nettitoiminnon kautta. Voit ottaa myös yhteyttä puhelimitse p. 09 816 23600 arkisin klo 9–14. Soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian, viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenotostasi.
Espoon perheneuvolapalvelujen vauvaperhetyön tiimi tarjoaa raskaana oleville ja vauvaperheille kohdennettua sosiaalihuoltolain mukaista kasvatus- ja perheneuvonnan palvelua. Työskentelyn tarkoituksena on vanhempien ja (kohtu)vauvan välisen suhteen ja vuorovaikutuksen vahvistaminen sekä vanhemmuuden tukeminen. Terapeuttisen työskentelyn tavoitteena on auttaa vanhempia tunnistamaan ja ymmärtämään oman vanhemmuuden esteitä, luomaan hyvää ja turvallista vanhemmuutta, ymmärtämään vauvan tarpeita sekä löytämään iloa tuottavia keinoja olla yhteydessä vauvaan. Työskentely suhteen vahvistamiseksi alkaa usein jo raskausaikana ja sen on mahdollista tarpeen mukaan jatkua siihen saakka, kunnes vauva on 12 kuukauden ikäinen.
Molemmat vanhemmat ovat vauvan kanssa tervetulleita käynneille. Vauva on tiivis osa terapeuttista vauvaperhetyötä ja käynneillä asetutaan vauvan äärelle luonnollisissa hoiva- ja vuorovaikutustilanteissa.
Terapeuttisessa työskentelyssä voidaan keskustelun lisäksi tarpeen mukaan hyödyntää myös esimerkiksi haastatteluja, videointia tai erilaisia harjoitteita. Työskentelyn sisällöstä ja työtavoista sovitaan aina yksilöllisesti ja yhdessä perheen kanssa. Käynnit voidaan toteuttaa vastaanottokäynteinä, etäkäynteinä tai vauvan synnyttyä kotikäynteinä.
Vauvaperhetyössä hoidetaan vuorovaikutussuhdetta ja vanhemmuutta, jonka lisäksi vanhemmalla voi olla psyykkisen voinnin ja jaksamisen haasteita. Tärkeää kuitenkin on, että vanhemmalla on vauvaperhetyön työskentelyn rinnalla riittävä mielenterveyspalveluiden tuki, jotta vanhemmalla on voimavaroja suunnata huomio kohtuvauvaan ja vuorovaikutukseen vauvan kanssa.
Palveluun ohjaudutaan äitiys- tai lastenneuvolan kautta terveydenhoitajan yhteydenotolla vauvaperhetyöhön, kun yhteydenotosta on yhdessä sovittu neuvolakäynnin yhteydessä.