Tuberkuloosin seulonta

Mikäli olet syntynyt Suomen ulkopuolella, saatat olla oikeutettu maksuttomaan tuberkuloosin seulontatutkimukseen. Seulonnan tavoitteena on suojata seulottavan omaa terveyttä ja estää jatkotartuntojen syntyminen. Tuberkuloosi on yleisvaarallinen tarttuva tauti.

Kyseessä on vapaaehtoinen seulonta henkilöille, jotka ovat syntyneet maassa, jossa tuberkuloosi on yleinen. Seulontaa suositellaan myös oireettomille, sillä tuberkuloosi ei välttämättä aiheuta mitään oireita, mutta tauti voi silti kehittyä myöhemmin.

Tutkimukset ovat turvallisia kaikille, myös raskaana oleville ja lapsille. Seulontatutkimukseen kuuluu haastattelu ja keuhkojen röntgenkuvaus. Jos seulontatutkimuksissa todetaan hoitoa vaativa tartuntatauti, saat hoidon maksutta. 

Voit tarkistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämästä maakohtaisesta listasta, suositellaanko sinulle seulontaa.

THL: Maaluettelo 17.2.2022. Maahanmuuttajien tartuntatautien seulonta sekä lasten tuberkuloosi- ja hepatiitti B – rokotukset. Taulukon toinen sarake: Tuberkuloosi. Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden seulonta.(ulkoinen linkki)

Ota yhteyttä ja varaa aika tuberkuloosin seurantaan

Tuberkuloosin seuranta aikuisille

Tuberkuloosin seulontatutkimukset voidaan tehdä Espoon terveysasemalla maksutta. Ota yhteyttä terveysasemaasi puhelimitse tai varaa aika verkosta.

Kaikille Ukrainasta saapuville suositellaan vapaaehtoisia tartuntatautien seulontatutkimuksia. Lisätietoa Hello Espoon sivuilta.

Tuberkuloosin seulonta koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ja neuvoloissa

Voit kysyä neuvoa oman koulusi tai oppilaitoksesi terveydenhoitajalta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon keskitetystä toimipisteestä tai neuvolasta.

Lukioiden ja ammattioppilaitosten opiskelijat

Ota yhteyttä oman oppilaitoksesi terveydenhoitajaan puhelimitse. Voit soittaa myös koulu- ja opiskeluterveydenhuollon keskitetyn toimipisteen puhelinpalveluun p. +358 9 81661234.

Koululaiset

Ota yhteyttä oman koulusi terveydenhoitajaan puhelimitse. Voit soittaa myös koulu- ja opiskeluterveydenhuollon keskitetyn toimipisteen puhelinpalveluun p. +358 9 81661234.

Neuvola

Ota yhteyttä neuvolaan puhelimitse tai chat-palvelun kautta. Neuvoloiden ajanvaraus ja neuvonta palvelee arkisin klo 8.30–13.30 numerossa p. +358 9 81622800. Ohjeet neuvolan chat-palveluun löydät sivuiltamme.

Lisätietoa THL:n verkkosivuilla:
Maahanmuuttajien tartuntatautien seulonta sekä lasten tuberkuloosi- ja hepatiitti B -rokotukset - THL(ulkoinen linkki)