Terveyspalvelut kakkospaikkakunnalla

Sähköiset palvelut ovat käytettävissäsi missä vain.

Terveyspulmia kesämökillä? Neuvolan ja koronaneuvonnan chatit ovat käytettävissäsi missä vain.

Saat tilapäistä hoitoa kakkospaikkakunnalla

Voit saada hoitosuunnitelmasi mukaisia palveluja ns. kakkospaikkakunnalla, jossa oleskelet pitempiä aikoja esimerkiksi työn, loman tai lähiomaisen vuoksi. Kakkospaikkakunnalla voidaan järjestää mm. verenohennus- ja reumapotilaiden kontrollikäynnit, luunmurtumien kontrollit ja lääkepistokset.

Oikeutta kakkospaikkakunnalla annettavaan hoitoon ei sovelleta pääkaupunkiseudun sisällä. Jos olet valinnut terveysaseman Helsingistä, Espoo ei voi olla kakkospaikkakunta. Jos sen sijaan olet valinnut terveysaseman esimerkiksi mökkipaikkakunnaltasi Kalajoelta, Espoo voi olla kakkospaikkakunta.

Täytä ilmoitus tilapäisestä hoidon tarpeesta kakkospaikkakunnalla(ulkoinen linkki). Toimita se lomakkeelta löytyvien ohjeiden mukaisesti sekä kakkospaikkakunnan terveysasemalle että kotikuntaasi viimeistään 3 viikkoa ennen ensimmäistä käyntiä. Jos et ole tehnyt ilmoitusta, toisella paikkakunnalla ei tarjota hoitoa eikä Espoon kaupunki vastaa hoidon todellisista kustannuksista.

Kiireellinen hoito

Kiireellisissä tapauksissa voit käyttää minkä tahansa paikkakunnan terveyspalveluja.

Pitkäaikaissairauksiin liittyvät kontrollikäynnit kakkospaikkakunnalla

Kun lähdet kakkospaikkakunnalle, ota omalla terveysasemallasi laadittu hoitosuunnitelma mukaan. Sitä näyttämällä pääset kontrollikäynneille toisen paikkakunnan terveysasemalle. Sinun tulee kuitenkin ilmoittaa hoidon tarpeesta lomapaikkakuntasi terveyskeskukseen vähintään kolme viikkoa ennen ensimmäistä käyntiäsi.

Jos hoitosuunnitelmaa ei ole saatavilla, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi. Terveysasema harkitsee, edellyttääkö sairautesi kontrollikäyntejä toisella paikkakunnalla. Jos näin on, saat Espoon kaupungilta luvan hakeutua hoitoon toiselle paikkakunnalle.

Pitkäaikaissairauksista, joissa kontrollikäynnit toisella paikkakunnalla voivat olla tarpeen pitkän oleskelun aikana

Verenohennuspotilaat

Hoidon tulisi olla tasapainossa ja INR-tason hoitoalueella ennen toiselle paikkakunnalle lähtöä. Pyydä terveysasemaltasi verenohennushoidon seurantalomake, josta näkyvät hoidon syy ja kesto, tavoitetaso, Marevan-annostelu ja aiempien INR-tutkimusten vastaukset. Näiden tietojen avulla hoitoasi pystytään ohjaamaan toisella paikkakunnalla.

Reumapotilaat

Monet reumalääkkeet vaativat säännöllisiä laboratoriokontrolleja. Tarvittavat tutkimukset ja niiden ajankohdat sekä lääkitys selviävät hoitosuunnitelmastasi, jonka avulla tarvittavat palvelut toisella paikkakunnalla järjestyvät.

Muita sairauksia

Veritautien ja luunmurtumien kontrollikäynnit, lääkepistokset, haavahoidot, jne.