Raskausdiabetes ja sokerirasitus

Raskausdiabetesta eli sokeriaineenvaihdunnan häiriötä seulotaan raskauden aikana.

Jos odottavalla äidillä on

  • edellisessä raskaudessa ollut raskausdiabetes
  • alkuraskaudessa todetaan sokerivirtsaisuutta
  • odottava äiti sairastaa munasarjojen monirakkulaoireiyhtymää PCOS:ia
  • painoindeksi on yli 35 tai
  • odottavan äidin omilla lähisukulaisilla (vanhemmilla, sisaruksilla tai isovanhemmilla) on diabetesta. 

Sokerirasitus suositellaan tehtäväksi raskausviikolla 12–16.

Tavallisesti sokerirasitus tehdään raskausviikolla 24–28 kaikille yli 25-vuotiaille ensisynnyttäjille.

Normaalipainoisille, alle 40-vuotiaille uudelleensynnyttäjille tai alle 25-vuotiaille ensisynnyttäjille sokerirasitusta ei tehdä.

Sokerirasitustutkimus tehdään laboratoriossa, ja näytteitä otetaan yhteensä kolme. Aikaa tulee varata kaksi tuntia.  Tulokset ovat valmiit seuraavana arkipäivänä, ja niistä tulee soittaa neuvolan puhelinpalveluun. Jos yksikään kolmesta tuloksesta on poikkeava, diagnoosiksi tulee  raskausdiabetes(ulkoinen linkki).

Mikäli sokerirasituksessa on poikkeavia arvoja, neuvolan ajanvaraus varaa odottavalle äidille ajan raskausdiabeteshoitajalle. Raskausdiabeteshoitaja kertoo tarkemmin raskausdiabeteksesta, verensokerien kotiseurannasta, sopivasta ruokavaliosta ja mahdollisista muista hoidoista.

Ennen diabeteshoitajan vastaanottoa tulee pitää ruokapäiväkirjaa kolmen päivän ajan. 

Raskausdiabeetikon ohje raskaudenjälkeiseen jatkoseurantaan 

Käy sokerirasituskokeessa noin vuoden kuluttua synnytyksestä. Saat lähetteen sokerirasituskokeeseen jälkitarkastuksen yhteydessä. Sokerirasituskoe tehdään HUS laboratoriossa 6–12 kk synnytyksestä. Varaa aika koetta varten verkossa(ulkoinen linkki) tai puhelimitse +358 9 47186800 arkisin klo 7.30–15.30. 

Lisätietoa tutkimukseen valmistautumisesta löydät HUSlabin verkkosivuilta: Tietoa tutkimuksiin tulevalle(ulkoinen linkki).

Tulokset sokerirasituksesta sekä jatkohoito-ohjeet saat omalta terveysasemaltasi kysymällä niistä Terveystiedot-verkkopalvelussa, johon kirjaudut omilla pankkitunnuksillasi. Voit myös kysyä tuloksia puhelimitse omalta terveysasemalta. 

Jatkossa sokerirasituskoe tehdään yksilöllisen suunnitelman mukaan vähintään kolmen vuoden välein. 

Lisätietoa: