Moikka! Minä olen neuvolapupu Nella. Kuulin, että olet täyttänyt jo neljä vuotta. Hienoa! Kaikki neljävuotiaat nimittäin kutsutaan tänne neuvolaan tarkastukseen. Pääset näyttämään, mitä kaikkea sinä jo osaat ja miten hienosti olet kasvanut ja kehittynyt. Katsotaanpa yhdessä Maijan neuvolakäynnin kautta, mitä kaikkea täällä neuvolassa tehdään.

Neuvolaan kannattaa tulla hyvissä ajoin, niin ehdit vähän aikaa leikkiä tai lueskella neuvolan odotustilassa.

Terveydenhoitaja tulee kertomaan, kun on sinun vuorosi. Ensin jutellaan vähän siitä, mitä sinulle ja teiden perheellenne kuuluu.

Usein tarkastus aloitetaan niin, että pääset ensin terveydenhoitajan kanssa kahdestaan tekemään kivoja tehtäviä. Äiti tai isä odottaa silloin vähän aikaa oven ulkopuolella.

Terveydenhoitajan kanssa katsellaan kuvia ja jutellaan niistä.

Saat piirtää, pujotella helmiä ja leikata saksilla.

Saat myös näyttää, miten hypitään, heitellään palloa, kävellään varpailla ja seistään yhdellä jalalla.

Terveydenhoitaja myös tutkii, miten hyvin sinä näet. Saat kertoa testitaulusta, mitä kuvioita siellä näkyy. Ensin katsotaan lähelle ja sitten kauas. Välillä toinen silmä peitetään merirosvolapulla tai hassuilla peittolaseilla.

Terveydenhoitaja mittaa, kuinka pitkäksi olet kasvanut ja paljonko painat. Pituutta mitattaessa pitää seistä ihan viivasuorana ja laittaa kantapäät seinään kiinni ja nenä suoraan eteenpäin. Paino mitataan ihan tavallisella vaa’alla alusvaatteet päällä. Myös päänympärys mitataan mittanauhalla.

Tulokset kirjoitetaan tietokoneelle ja sitten voidaan ihastella hienoja kasvukäppyröitä.

Neuvolassa tutkitaan myös, miten sinun sydämesi toimii. Käden ympärille laitetaan mansetti. Kun koneen napista painetaan, mittari käynnistyy ja se pumppaa mansetin täyteen ilmaa kuin ilmapallon. Kättä puristaa vähän aikaa, mutta se menee nopeasti ohi. Tärkeää on pitää käsi ihan paikoillaan, muuten tutkimus ei onnistu.

Yleensä käynnillä nelivuotiaat saavat myös rokotuksen käsivarteen. Silloin voit istua turvallisesti äidin tai isän sylissä. Rokotus voi nipistää ja kirvellä vähän aikaa, mutta se on nopeasti ohi. Äiti tai isä lohduttaa sinua. Rokotus on tärkeä saada, koska se suojaa sinua vaarallisilta taudeilta.

Neljävuotiaille tehdään myös lääkärin tarkastus, mutta se tapahtuu eri kerralla. Lääkäri kuuntelee sydämen ja keuhkot, katsoo korvat ja nielun ja painelee mahaa. Lääkärin kanssa myös keskustellaan sinulle ja teidän perheellenne tärkeistä asioista. Ennen neuvolaan tuloa, voisittekin äidin ja isän kanssa yhdessä pohtia, mitkä olisivat tärkeitä keskustelunaiheita neuvolassa.

On ihan normaalia, että neuvolaan tulo vähän jännittää, mutta sinun ei tarvitse itse pelätä mitään. Terveydenhoitajat ja lääkärit ovat mukavia ja kertovat tarkasti, mitä tapahtuu. Ja äiti tai isä on lähellä koko ajan. Voit ottaa myös oman tärkeän lelusi mukaan.

Kysytäänpä vielä Maijalta, millaista hänen mielestään neuvolassa oli.

"Kivaa. Piirsin, leikkasin saksilla viivaa pitkin."

"Mikä oli kivointa?"

"Piirtäminen."

Pian onkin sinun vuorosi tulla käymään. Tervetuloa neuvolaan!