Äitiysneuvolakäynnit

Äitiysneuvola tukee lasta odottavia perheitä odotukseen liittyvissä kysymyksissä sekä vanhemmuuteen kasvussa. Käynneillä seurataan raskauden kulkua ja keskustellaan tärkeistä koko perheen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Terveydenhoitaja suunnittelee tarkastuksiin liittyvän terveysneuvonnan perheen tarpeiden mukaan ja yhteistyötä tehdään myös muiden palvelujen tuottajien kanssa, kuten vauvaperhetyö, perheneuvola, sosiaalityö ja erikoissairaanhoito.

Neuvolakäynteihin varattu aika vaihtelee 20-90 minuutin välillä käynnistä riippuen.

Neuvoloissa emme voi hoitaa sairastuneita, mutta terveydenhoitajilta voi kysyä neuvoja puhelimitse tai chatista.

Mitä neuvolakäynneillä tapahtuu

Kaikilla neuvolakäynneillä keskustellaan raskaudesta, seurataan odottajan fyysistä ja psyykkistä vointia sekä käydään läpi raskauden kannalta huolestuttavia oireita, kuten verenpaineen kohoaminen, ihon voimakas kutiaminen, ennakoivat supistelut, selkävaivat ja mieliala. Käynneillä käsitellään aina perheen esiin nostamia asioita.

Kaikilla neuvolakäynneillä tarkistetaan verenpaineesi ja painosi. Voit tehdä sen itse ennen vastaanotolle menoa neuvolan omahoitopisteellä. Hemoglobiiniarvosi tarkistetaan raskauden alussa ja tämän jälkeen vähintään kaksi kertaa loppuraskauden aikana. Alkuraskaudessa virtsanäyte tutkitaan laboratoriossa ja tämän jälkeen neuvolassa. Laajasta neuvolakäynnistä (raskausviikko 14-16) lähtien kuunnellaan sikiön sydänäänet jokaisella käynnillä. Kohdun kasvua seurataan mittaamalla nk. sf-mitta raskausviikosta 26 lähtien, joka on mitta häpyluusta kohdun korkeimpaan kohtaan

Loppuraskauden käynneillä keskustellaan vanhempien kanssa synnytykseen ja imetykseen valmistautumisesta, sairaalaan lähdöstä sekä arvioidaan vauvan kokoa ja asentoa.

Neuvolakäynnit raskauden aikana