Paluu Keniaan

Kuva maalauksesta, jossa sinistä taivasta, pilviä sekä lumihuippuisia vuoria.

Aika

11.3.2023 – 28.1.2024 EET/EEST

Paikka

Gallen-Kallelan Museo

Gallen-Kallelan tie 27, 02600 Espoo

Katso sijainti kartalla(ulkoinen linkki)

Järjestäjä

Gallen-Kallelan museo

Hinta

  • 12 € aikuiset, 7 € eläkeläiset, 5 € opiskelijat ja työttömät. Alle 18-v ilmaiseksi. Museokortti ja Kaikukortti.

Osta lippu

Akseli Gallen-Kallelan Afrikan-matka vuosina 1909–10 on tunnettu ja kiinnostusta herättävä ajanjakso. Nairobin seudulle, nykyisen Kenian pääkaupunkiin asettautunut Gallen-Kallela tallensi osana matkaansa silloisen Brittiläisen Itä-Afrikan elämänmenoa ja maisemia. Matkaan liittyviä aihepiirejä ja kokoelmia on käsitelty nyt ensimmäistä kertaa yhdessä kenialaisten toimijoiden kanssa sekä Suomessa että Keniassa!

Yhteisissä työpajoissa on purettu näyttelyn teemoja, kuten kolonialismia, metsästystä, Kenian historiaa, sekä tutustuttu näyttelyn aineistoihin: taiteeseen ja museon esinekokoelmiin. Paluu Keniaan -näyttely pitää sisällään kattavan kokoelman Gallen-Kallelan maalauksia, taiteilijan keräämää etnografista ja eläintieteellistä aineistoa. Kokonaisuutta täydentävät kenialaisyhteisöltä kerätty taustoittava tieto ja kokemukset museokokoelman esineistä.

Gallen-Kallelalle Itä-Afrikka näyttäytyi neitseellisenä paratiisina, jossa hän sai toteuttaa unelmiaan. Afrikka-kirjana tunnetussa muistelmissaan hän toteaa, ”—tänne saavuttuani aika pysähtyi. Kuin iankaikkinen, uudistuva fata morgana, näöt ympärillämme vaihtelevat; kaikki on vain päiviä ja öitä, jotka auringon, kuun ja tähtien kanssa sulautuvat yhteen, ilmassa niin lempeässä, että oman olemisen unohtaa”.

Näyttelytekstit ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja swahiliksi.

Näyttely on saanut tukea Espoon kaupungilta sekä Koneen Säätiöltä.

  • Leppävaara
  • kulttuuritapahtumat
  • museot
  • näyttelyt