Uncanny Valley

Mies istuu nojatuolissa. Hänen vieressään olevalta näytöltä paljastuu, että mies on robotti.

Aika

18.8.2022 klo 17.30

Paikka

Espoon kulttuurikeskus

Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo

Katso sijainti kartalla(ulkoinen linkki)

Järjestäjä

Espoon Kaupunginteatteri

Hinta

  • 29 / 26 / 15

Osta lippu(ulkoinen linkki)

Robotteja pidetään työkoneina, tehokkaina ja täsmällisinä tehtävien suorittajina. Tunnetason sekaannuksen välttämiseksi Saksassa käytettävät teollisuusrobotit eivät juurikaan muistuta ihmistä. Toisaalta Aasiassa on jo jonkin aikaa kehitetty ihmismäisiä robotteja, humanoideja, joita käytetään esimerkiksi hoivatyössä tai seksikumppaneina.

Ihmisen kaltainen ulkomuoto tekee koneiden hyväksymisen helpommaksi. Jos kone on kuitenkin liian ihmismäinen, alamme tuntea epätietoisuutta: mikä on ihminen, mikä on kone? Japanilaiset robotiikan tutkijat ovat kuvanneet tätä onttoa samankaltaisuutta termillä ’outo laakso’, englanniksi uncanny valley.

Muun muassa dokumenttiteatteriesityksistään tunnettu Stefan Kaegi tekee Uncanny Valleyssa ensimmäistä kertaa yhteistyötä kirjailijan kanssa, muttei suinkaan näytelmää tilaamalla. Saksalainen näytelmäkirjailija Thomas Melle suostui toimimaan mallina hänestä tehtävälle replikalle, robottikaksoisolennolle.

Kun humanoidi ottaa kirjailijan paikan, kysymyksiä herää väistämättä: mitä tapahtuu alkuperäiselle, kun kopio astuu esiin? Oppiiko alkuperäinen tuntemaan itsensä entistä paremmin tämän elektronisen kuplan sisällä? Ovatko kopio ja alkuperäinen keskinäisessä kilpailuasetelmassa vai tekevätkö he yhteistyötä?

RIMINI PROTOKOLL
Berliinissä vaikuttava taiteilijaryhmä Rimini Protokoll on perustettu vuonna 2000. Perustajajäseniä ovat Stefan Kaegin lisäksi kirjailija, ohjaaja Helger Haug ja teatterintekijä Daniel Wetzel. Tuotanto tuotannolta kolmikko on laajentanut esityksen tekemisen tapoja ja tapaa luoda uusia perspektiivejä, joista tarkastella ympäröivää todellisuutta.

Rimini Protokoll kehittää näyttämöteoksensa, interventionsa, esitysinstallaationsa ja kuunnelmansa useimmiten yhdessä asiantuntijoiden kanssa, joiden toimintakenttä on muu kuin teatteri. Tämän lisäksi kolmikolla on tapana sekoittaa tiloja tai yhteiskunnallisia rakenteita teatterin muotojen kanssa. Useat heidän töistään ovat interaktiivisia ja tekniikalla leikitteleviä.

TYÖRYHMÄ
Konsepti, teksti & ohjaus Stefan Kaegi
Teksti, keho, ääni Thomas Melle
Laitteet Evi Bauer
Animatroninen robotti Chiscreatures Filmeffects GmbH
Silikonipään valmistus ja viimeistely, hiukset ja värjäys Tommy Opatz
Dramaturgia Martin Valdés-Stauber
Videosuunnittelu Mikko Gaestel
Musiikki Nicolas Neecke
Tuotanto Rimini Protokoll / kiertue Epona Hamdan
Valosuunnittelu / kiertue Robert Läßig, Martin Schwemin, Lisa Eßwein
Ääni- ja videosuunnittelu / kiertue Jaromir Zezula, Nikolas Neecke
Rimini Protokollin näytelmän on tuottanut Münchner Kammerspiele, yhteistyössä Berliner Festspiele – Immersion, donaufestival (Krems), Feodor Elutine (Moskova), FOG Triennale Milano Performing Arts (Milano), Temporada Alta – Festival de Tador de Catalunya (Girona) ja SPRING Utrecht
Esitysoikeudet Rowohlt Theater Verlag, Reinbek bei Hamburg

Yhteistyössä Helsingin juhlaviikot

SYVENNY IHMISEN ULKOPUOLISEN ÄLYN TEEMAAN
Ihmisen ulkopuolisen älyn teema täydentyy Helsingin juhlaviikoilla yhdysvaltalaisen musiikkia, teknologiaa ja taidetta työssään yhdistelevän Holly Herndon IP-esityksessä. IP on ensimmäinen osa uutta teossarjaa, jossa Herndon keskittyy äänen esittämisen tekniikoihin.

Tanssin talon Pannuhallissa pe 26.8. klo 20.30 ja su 28.8. klo 18.

Juhlaviikot ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo järjestävät keskustelutilaisuuden Art and Artificial Intelligences Espoo-päivänä lauantaina 27.8. klo 13. Tilaisuuteen osallistuvat Holly Herndon sekä EMMAn Nykyaikaa etsimässä -näyttelyn taiteilija Sougwen Chung. Keskustelua vetää Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

EMMA Talks x Helsinki Festival: Art and Artificial Intelligences la 27.8. klo 13.00.

  • Tapiola
  • teatteritaide
  • kulttuuritapahtumat