Espoon rakennusvalvonnan arkistoon on kertynyt asiakirjoja vuodesta 1939 lähtien. Koko kunnan alueelta aineistoa löytyy kattavasti vasta 1950-luvun alusta lähtien. Rakennusvalvontakeskus on arkistoinut seuraavia asiakirjakokonaisuuksia:

  • Rakennusten pääpiirustukset eli ns. arkkitehtipiirustukset (asema-, pohja-, leikkaus- ja julkisivupiirustukset)
  • Muut rakennuslupa-asiakirjat, esim. lupahakemukset ja -päätökset, sekä rakennustyön valvonnassa laaditut katselmuspöytäkirjat
  • Rakennustöiden yhteydessä rakennusvalvontaan toimitetut rakenne- ja erityissuunnitelmat, kuten LVI-piirustukset (pl. sähköpiirustukset)
  • Espoon veden vastaanottamat vesi- ja viemäripiirustukset vuosilta 1952-2003

Vuotta 1999 edeltävät lupa-asiakirjat (ml. pääpiirustukset), sekä vuotta 1989 edeltävät rakenne- ja erityissuunnitelmat on siirretty kaupunginarkistoon (Siltakatu 11, kauppakeskus Entresse, 3. krs.). Vuodesta 2014 lähtien arkistoon toimitetut rakenne- ja erityissuunnitelmat on arkistoitu ainoastaan sähköisesti. Lupa-asiakirjojen osalta sähköinen arkistointi on aloitettu vuodesta 2018 lähtien.  

Rakennusvalvontakeskuksen lupa-asiakirjojen sekä Espoon veden vesi- ja viemäripiirustusten digitointi kattaa koko kaupungin alueen ja arkiston asiakkailla on mahdollisuus saada aineistoa käyttöönsä.

Arkistosta on digitoitu seuraavat dokumentit:

  • Rakennusten pääpiirustukset (asema-, pohja-, leikkaus- ja julkisivupiirustukset)
  • VSS-piirustukset ja erilliset pihasuunnitelmat
  • Lupahakemukset ja -päätökset sekä katselmuspöytäkirjat
  • Espoon veden piirustusarkisto vuosilta 1952-2003

Digitoidut rakennuspiirustukset ovat saatavilla verkossa Arska-palvelusta(ulkoinen linkki).  

Mikäli jotain tiettyä aineistoa ei syystä tai toisesta löydy verkosta, tarvittaessa voidaan tiedostoja toimittaa sähköpostilla kirjallista tilausta vastaan. Esimerkiksi vanhoja vesi- ja viemärikuvia kannattaa kysyä arkiston asiakaspalvelusta, mikäli niitä ei löydy verkkopalvelusta.  

Isompien toimeksiantojen yhteydessä voidaan neuvotella myös muista toimitustavoista. Sähköisistä dokumenteista perittävät maksut löytyvät 17.2.2011 hyväksytystä rakennusvalvonnan palvelutaksasta.

 

Rakennusvalvonnan arkisto

0981625300Kirkkojärventie 4, 1 krs.

Aukioloajat
Puhelin: ma-ke ja pe klo 8.00-15.30
to klo 8.00-14.00

Asiakirjapyyntöjen ja naapurin kuulemista koskevien asiakirjojen osalta olettehan yhteydessä rakennusvalvonnan arkistoon. 

Rakennuspiirustuksia voi ostaa osoitteesta arska.espoo.fi(ulkoinen linkki)

Huom! Arkisto on auki kävijöille ainoastaan ajanvarauksella. Yhteydenotot rava.arkisto@espoo.fi tai puh. 09 816 25300

Lisätietoa rakennusvalvonnan arkistossa säilytettävistä asiakirjoista