Mauri Kunnas: Nyrok City – For Your Eyes Only
Mauri Kunnaksen Nyrok City -sarjakuvan originaalipiirrosten näyttely on esillä 10.10.–12.11.2023 Näyttelykeskus WeeGeen 2. kerroksen Lounge-tilassa.
Nyrok City on Mauri Kunnaksen pitkäaikaisin ja tunnetuin sarjakuva, jota hän piirsi suomalaisiin musiikkilehtiin vuosina 1975–1986. Sarjakuvassa seikkailivat suomalaiset rockmusiikin tähdet kuten Remu Aaltonen, Juice Leskinen ja Eppu Normaali -yhtyeen jäsenet. Sarjakuvassa käsiteltiin suomirockin ajankohtaisia ilmiöitä myös fiktiivisten hahmojen kautta. Myöhemmin sarjakuvan sivuilla vilahteli myös kansainvälisiä musiikkimaailman ja elokuvien tähtiä.
Nyt legendaarisesta Nyrok City -sarjakuvasta nähdään harvinainen näyttely, jossa on esillä 12 sarjakuvan verran Kunnaksen originaalipiirroksia, näyttelyä varten kuvattuja muusikkohaastatteluja sekä Kunnaksen luonnoksia sarjakuvaa varten.
Nyrok City – For Your Eyes Only -näyttely juhlistaa WeeGeellä tasan vuosi sitten avattua, Mauri Kunnaksen elämäntyötä esittelevää pysyvää näyttelyä.
Ennen Herra Hakkaraista oli Hurriganes
Teksti: Nyrok City – For Your Eyes Only -näyttelyn kuraattori Harri Römpötti
”Nyrok City oli kiva, kun siinä voi tehdä mitä vaan. Vieläkin lämpenen, kun joku mainitsee sen”, Mauri Kunnas toteaa. Ja kaikenlaista Kunnas tekikin sarjakuvassa, joka ilmestyi vuosina 1975–1986. Kunnas poimi parodian aiheiksi muun muassa elokuvasankarit James Bondin ja Uuno Turhapuron, tennismestari Björn Borgin ja ikisuosikkinsa Beatlesin sekä lastenkirjallisuusklassikko Viisikon.
Vaikka nimi vääntyi suuren maailman tyyliin New Yorkista, enimmäkseen sarjan päärooleissa olivat suomalaiset rockmuusikot. Heistä Nyrok City muistetaan parhaiten ja niihin sarjakuviin näyttelymme keskittyy.
Kunnas muistelee, että useimmin Nyrok Cityssä esiintyi Hurriganesin pomo Remu. Kaikki alkoi siitä, kun Kunnas opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa, josta valmistui 1975. ”Ensimmäinen Hurriganes-piirros oli opiskelutyö. Piti piirtää karikatyyri. Siitä tuli niin hieno, että vein sen [nuortenlehti] Suosikkiin, joka julkaisi sen. Siitä innostuin joskus 1974–1975. Remu oli loistava hahmo, sopivan rosoinen persoona – tähtiainesta! Käytin häntä monessa roolissa”, Kunnas muistelee. Suosikki ei tosin huolinut Kunnaksen sarjakuvaa vielä silloin. Se päätyi ensin Introon (1975–1976), sitten Help!-lehteen (1976–1979) ja lopulta Suosikkiin (1979–1986), josta tuli sen pitkäaikaisin ja muistetuin koti.
Suomessa oli soitettu rockia jo 1950-luvulla, mutta se kehittyi omilleen ja nousi iskelmän ohi oikeastaan vasta 1970-luvulla, samoihin aikoihin, kun Kunnas alkoi julkaista Nyrok Cityä. Silloin kotimainen rock alkoi myös kerätä suosiota. Muusikkotähdet olivat tietysti ainesta, josta Kunnas leipoi Nyrok Cityn. Sen sivuilla esiintyivät Hurriganesin perässä Juice Leskinen, Virve Rosti, Maukka Perusjätkä, Veltto Virtanen ynnä muut. Välillä Kunnas kurvasi iskelmän kautta ja piirsi pilamukaelmat Armista ja Dannysta.
Punk pääsi Nyrok Cityyn nopeasti: Pelle Miljoona, Eppu Normaali, Maukka Perusjätkä, Hassisen Kone. Esiintyi siellä toki fiftareitakin kuten Teddy & The Tigers ja muita musiikkityylejä, ja myös Tuomari Nurmio. ”Punk ja uusi aalto kieltämättä antoivat uutta potkua Nyrokiin”, Kunnaskin muistaa.
1980-luvulle tultaessa Kunnas alkoi parodioida Nyrok Cityssä enemmän elokuvia ja ulkomaisia tähtiä. Kansainväliselle uralle silloin ponkaisseen Hanoi Rocksin värikkäät tyypit Andy McCoy ja Mike (nyk. Michael) Monroe sopivat sekaan hyvin. Nyrok City tuli kattaneeksi keskeisen kauden suomalaisen rockin kehityksessä. Kun sarjakuvan piirtäminen päättyi, meillä soi samanlainen tyylien kirjo lajeja kuin muuallakin. Myös uudenlainen kaupunkikulttuuri ja sen alakulttuurien viidakko oli alkanut nousta 1980-luvulla.
Osuvista irvikuvista voisi luulla, että Kunnas hengaili muusikkopiireissä paljon. Hän kuitenkin sanoo, että ”en mä niitä ketään oikein tunne, mitä nyt vaan joskus tavannut”. Mutta Eppu Normaalin Juha Torvisen hän mainitsee Nyrok Cityn ystäväksi. ”Nyrokin tyylissä sekoittui pilapiirrosteni maailma ja Mad-lehden fanitukseni. Sarjat syntyivät vauhdikkaasti, päivässä tai parissa. Huolellisuus ja suunnitelmallisuus ei ollut Nyrokin juttu”, Kunnas sanoo.
Ennen lastenkirjojen hurjaa menestystä Kunnas teki kaikenlaista, muun muassa poliittisia pilapiirroksia ja sarjakuvia, joista Nyrok City oli pitkäikäisin ja tärkein. Sen esikuvista ilmeisin, 1950-luvulla aloittanut amerikkalainen Mad-sarjakuvalehti vaikutti Kunnaksen ohella muun muassa suureen osaan amerikkalaisen underground-sarjakuvan tekijöitä. Kunnaksen ilkikurisessa asenteessa onkin paljon samaa kuin Madin parodioissa, mutta Kunnas yhdistelee, vääntelee ja törmäyttää asioita villimmin kuin jenkit. Eipä ihme, että punkin anarkismi vetosi häneen enemmän kuin fiftareiden retroilu.
Kunnaksen ensimmäinen lasten kuvakirja, Suomalainen tonttukirja, ilmestyi vuonna 1979. Herra Hakkarainen syntyi Yökirjaan vuonna 1984. Lastenkirjojen menestys vei yhä enemmän Kunnaksen aikaa, joten Nyrok City jäi. Sittemmin Kunnas on yhdistänyt rockin ja sarjakuvat parissa albumissa. Mac Moose ja Jagge Migreenin tapauksen (1995) aiheena oli Rolling Stones. Piitles: Tarina erään rockbändin alkutaipaleesta (2012) kertoo tietysti Beatlesista. Nyrokin vakiokasvo Remu Aaltonen siirtyi myöhemmin myös lastenkirjoihin Remuliinin Pappana, joka vieraili muutamissa Koiramäki-kirjoissa. ”Hymy-lehtikin kosiskeli minua aikoinaan piirtämään Nyrok-tyyppistä sarjakuvaa Suomen julkkiksista. En kuitenkaan tarttunut syöttiin. Materiaalia Nyrokiin olisi kyllä rutkasti tänäänkin…”, Kunnas miettii.
Näyttelyn toteutus
Originaalien kuratointi: Mauri Kunnas ja Harri Römpötti
Visuaalinen suunnittelu: Kuudes
Tuotanto: Näyttelykeskus WeeGee / Espoon kaupunki