Pysäköinti
Espoon kaupungin pysäköinninvalvonta valvoo ajoneuvojen pysäyttämistä, seisottamista, pysäköintiä ja joutokäyntiä sekä Espoon että Kauniaisten katu- ja puistoalueilla. Valvonta perustuu tieliikennelakiin, jonka mukaan sääntöjen ja liikennemerkkien noudattaminen on aina kuljettajan vastuulla. Tavoitteena on edistää liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta sekä taata pysäköintimahdollisuus kaupungissa asioiville. Pyydettäessä pysäköinnintarkastajat opastavat ja neuvovat pysäköintiin liittyvissä asioissa.
Kadunvarsipysäköinti
Kadunvarsipysäköinti on maksutonta, mutta lähes aina ajallisesti rajoitettua. Aikarajoitetuilla alueilla on pysäköintikiekolla tai muulla selkeällä tavalla ilmoitettava pysäköinnin alkamisaika. Sallittu pysäköintiaika vaihtelee 5 minuutista 24 tuntiin. Jos katualueella on maalatut pysäköintiruudut, on pysäköinti sallittu vain maalatuissa ruuduissa.
Pysäköinti yksityisalueella
Myös yksityiset piha-alueet voivat olla tieliikennelain alaisia. Pysäköinti yksityiselle alueelle ilman kiinteistön omistajan tai haltijan lupaa on lähtökohtaisesti kielletty. Kielto osoitetaan liikennemerkeillä tai muuten selkeästi havaittavalla tavalla.
Pysäköinnin alkaminen ja päättyminen
Liikennemerkin lisäkilvessä oleva pysäköintikiekon kuva velvoittaa ilmoittamaan pysäköinnin alkamisajan. Tällaisella alueella pysäköintiaika tulee aina ilmoittaa. Alkamisajaksi ilmoitetaan joko pysäköintikiekon avulla tai muulla selkeällä tavalla alkamista seuraava tasa- tai puolitunti riippuen siitä, kumpi ajankohta on aikaisempi. Lisäkilvessä kerrotaan myös sallitun pysäköinnin enimmäisaika.
Alueellinen pysäköintikielto
Alueellista pysäköintikieltoa käytetään alueella, jossa on yhtenäinen pysäköintikielto tai -rajoitus. Merkki sijoitetaan alueen sisääntulokatujen varsille ja sen vaikutus ulottuu siihen saakka, kunnes pysäköintikielto päätetään erillisellä kiellon poistavalla liikennemerkillä. Pysäköintikieltoalueen sisällä on pysäköinnin salliva liikennemerkki, jos pysäköinti on jossain kohdassa aluetta sallittua.
Pysäköintiluvat
Asemakaavoissa ja rakennusluvissa vaaditaan taloyhtiöitä ja muita kiinteistöjä rakentamaan tietty määrä omia autopaikkoja. Espoossa asukas- ja vieraspysäköinnin sekä työmatkapysäköinnin paikat osoitetaan ensisijaisesti talojen pihoilta ja pysäköintiin tarkoitetuilta alueilta.
Monilla alueilla kiinteistöjen omia pysäköintipaikkoja ei kuitenkaan ole riittävästi. Tällöin pysäköintitilaa pyritään järjestämään myös katujen varsille, jos se on liikenteen sujuvuuden ja kadun kunnossapidon kannalta mahdollista.
Tarjolla on myös useita yksityisiä pysäköintitaloja, jotka ovat maksullisia tai maksuttomia.
Pääkaupunkiseudun pysäköintialueet löytyvät palvelukartalta (ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki).
Espoossa pysäköinti on maksullista tietyillä kaupungin omistamilla kadunvarsipaikoilla sekä pysäköintialueilla Matinkylässä, Leppävaarassa ja Tapiolassa. Tarkemmat kohteet löydät Espoon karttapalvelusta(ulkoinen linkki).
Sivun lopusta löytyvät karttakuvat maksullisten paikkojen sijoittumisesta Matinkylässä, Leppävaarassa ja Tapiolassa.
Maksullisuus on voimassa arkisin klo 8-20 sekä lauantaisin klo 8-18. Liikennemerkit osoittavat maksullisuuden voimassaolon.
Maksulliset pysäköintipaikat on jaettu kahteen pysäköintimaksuvyöhykkeeseen.
- vyöhykkeellä pysäköinti maksaa 2 euroa / tunti
- vyöhykkeellä pysäköinti maksaa 1 euroa / tunti
Poikkeuksia hinnoittelussa:
- Väliaikaisella V-alueella pysäköinti maksaa 0,2€/tunti.
- Täyssähköautot ovat oikeutettuja 50 % alennukseen pysäköintimaksusta. Hae alennusta täältä(ulkoinen linkki).
- Pysäköintimaksua ei peritä yhteiskäyttöautopalveluilta.
Maksaminen
Pysäköinnin voit maksaa matkapuhelimella: valitsemallasi mobiilimaksupalvelulla, tekstiviestipalvelulla tai soittamalla.
Mobiilimaksupalvelu
Espoossa toimii tällä hetkellä seuraavat palveluntarjoajat:
EasyPark(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki), ParkMan(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki) ja Moovy(ulkoinen linkki).
Maksaminen edellyttää palveluun rekisteröitymistä.
Pysäköintimaksun lisäksi maksat operaattorin palvelumaksun.
Tekstiviestipalvelu
Tekstiviestillä voit maksaa yhden tunnin pysäköinnin kerrallaan. Maksaminen ei vaadi rekisteröitymistä. Pysäköintimaksun lisäksi maksat 1 euron palvelumaksun. Katso ohjeet maksamiseen: vyöhyke 1(ulkoinen linkki) ja vyöhyke 2(ulkoinen linkki)
Puhelinpalvelu
Osa mobiilimaksuoperaattoreista mahdollistaa pysäköinnin maksamisen myös soittamalla. Ohjeet Easyparkin puhelinpalveluun(ulkoinen linkki).
Taustaa
Pysäköinnin maksullisuus on yksi keino ohjata liikkumista ja liikennettä kohti asetettuja ilmastotavoitteita. Maksulliset pysäköintipaikat sijoittuvat kaupungin palvelukeskittymien sekä joukkoliikenteellä hyvin saavutettavien solmukohtien yhteyteen.
Maksullisuuden tavoitteet:
- vapauttaa pysäköintipaikkoja palveluissa asiointiin
- helpottaa pysäköintipaikan löytymistä
- nopeuttaa pysäköintipaikkojen kiertoa
- hyödyntää digitalisoitua tietoa pysäköintitapahtumista liikennesuunnittelun välineenä
- jakaa digitalisoitua pysäköintidataa avoimena datana sovelluskehittäjille ja sovelluksiin
Pysäköinnin maksullisuus on osa Espoon Yleisten alueiden pysäköinnin toimenpideohjelmaa.
Ladattavat tiedostot



Liityntäpysäköinti
Liityntäpysäköintipaikat mahdollistavat polkupyörän tai henkilöauton käytön osana joukkoliikenteen matkaketjua. Oman kulkuneuvon voi pysäköidä aseman tai pysäkin läheisyydessä sijaitsevalle liityntäpysäköintipaikalle, ja matkaa voi jatkaa sujuvasti joukkoliikenteellä. Liityntäpysäköintipaikat ovat tarkoitettu vain joukkoliikenteen asiakkaille.
Polkupyörällä liityntäpysäköinti on maksutonta, eikä siihen liity aikarajoituksia.
Autolla liityntäpysäköimisen rajoitukset vaihtelevat liityntäpysäköintialueen mukaan. Osa alueista on maksuttomia ja osasta peritään muutaman euron maksu. Aikarajoitus liityntäpysäköinnille on yleensä 10, 12 tai 24 tuntia. Maksullisella alueella joukkoliikenteen käyttäjäksi myös tunnistaudutaan ostamalla tai näyttämällä voimassa oleva matkalippu.
Suurimpia liityntäpysäköintialueita lähestyttäessä on reaaliaikaista informaatiota vapaista paikoista saatavilla liikenneväylien ja katuverkon opasteissa. Liityntäpysäköintialueella tulee tarkastaa liikennemerkkien osoittamat rajoitukset sekä HSL:n opastetaulujen tarkemmat ohjeet.
Lisätietoa liityntäpysäköinnistä löytyy HSL:n liityntäpysäköinti -sivulta. Liityntäpysäköinnin vapaiden paikkojen tilanteen voi myös tarkastaa sivun kartalta klikkaamalla kyseistä liityntäpysäköintialuetta.
Yhteiskäyttöautot ovat Espooseen tervetullut, jaettuja resursseja hyödyntävä kulkumuoto. Tällöin tarve oman auton omistamiseen vähenee. Yhteiskäyttöauton voi ottaa käyttöön silloin kun sitä tarvitsee. Yhteiskäyttöautopalveluiden yleistyminen ja kehittäminen Espoossa tukee kaupungin kestävän liikkumisen tavoitteita.
Tietoa yhteiskäyttöautopalvelua käyttäville asiakkaille
Espoossa toimii useampi yhteiskäyttöautopalveluja tarjoava yritys. Kaupunki mahdollistaa yhteiskäyttöautojen yleistymisen: pysäköintipaikat osoitetaan liikennemerkein kaupungin keskeisillä sijainneilla. Espoon kaupungin maksullisilla pysäköintipaikoilla yhteiskäyttöautoilta ei myöskään peritä pysäköintimaksua.
Lisäksi yhteiskäyttöautoyritykset ovat tehneet sopimuksia pysäköimisestä yksityisten toimijoiden kanssa sekä määrittäneet oman palvelualueensa. Yhteiskäyttöautoille sallitut pysäköintipaikat on siis hyvä tarkastaa vielä jokaisen yhteiskäyttöautopalveluja tarjoavan yrityksen omasta sovelluksesta.
Tietoa yhteiskäyttöautopalvelua tarjoaville yrityksille
Yhteiskäyttöautopalveluja tarjoavat yritykset voivat hakea Espoon kaupungilta pysäköintioikeutta, joka oikeuttaa pysäköimään erikseen liikennemerkeillä osoitetuilla yhteiskäyttöautopaikoilla. Pysäköintioikeudesta ei peritä maksua ja se on voimassa toistaiseksi.
Yritykset, jotka täyttävät erillisessä hakuilmoituksessa ja liitteissä olevat kelpoisuusvaatimukset sekä sitoutuvat noudattamaan pysäköintioikeuden myöntämisehtoja, voivat hakea pysäköintioikeutta.
Espoon kaupungin osoittamat yhteiskäyttöautojen pysäköintipaikat
Liikennemerkeillä erikseen osoitetut yhteiskäyttöautojen pysäköintipaikat ovat nähtävillä Pääkaupunkiseudun palvelukartalla(ulkoinen linkki).
Muille kuin yhteiskäyttöautoille maksulliset pysäköintipaikat ovat nähtävillä Espoon karttapalvelussa(ulkoinen linkki).
Pysäköintivirhemaksun suuruus on Espoossa ja Kauniaisissa 60 €. Se tulee maksaa 30 päivän kuluessa maksun antamispäivästä, vaikka virhemaksusta olisi tehty oikaisuvaatimus. Mikäli maksua ei ole maksettu määräajassa, siihen lisätään 14 euron korotus.
Virhemaksu maksetaan tilille FI53 8000 1000 8978 02.
Pysäköintivirhemaksu määrätään pysäyttämistä, seisottamista ja pysäköimistä koskevien kieltojen ja rajoitusten sekä pysäköinnin alkamista koskevan ilmoittamismääräysten rikkomisesta. Myös moottorikäyttöisen ajoneuvon tarpeetonta joutokäyntiä koskevien kieltojen ja rajoitusten rikkomisesta voidaan määrätä pysäköintivirhemaksu.
Oikaisuvaatimus
Jos olet saanut pysäköintivirhemaksun, pääset tarkistamaan maksun perusteet ja pysäköinnintarkastajan ottamat valokuvat sekä tekemään tarvittaessa oikaisuvaatimuksen Helgaparkissa.(ulkoinen linkki) Oikaisuvaatimus on aina tehtävä kirjallisesti. Sitä ei voi tehdä soittamalla.
Pysäköintivirhemaksuun tyytymätön voi tehdä oikaisuvaatimuksen 30 päivän kuluessa virheen tapahtumapäivästä. Mikäli oikaisuvaatimus esitetään määräajan jälkeen, se voidaan jättää tutkimatta.
Oikaisuvaatimuksen voi laatia myös vapaamuotoisesti kirjallisesti lähettämällä se osoitteeseen:
Espoon kaupunki
Pysäköinninvalvonta
PL 48
02070 Espoon kaupunki
Oikaisuvaatimuksessa tulee olla pysäköintivirhemaksua koskevan päätöksen asianumero, vaatimuksen tekijän nimi, osoite, pankkitilin numero ja ajoneuvon rekisterinumero.
Oikaisuvaatimuksessa on mainittava se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteella sitä vaaditaan. Hakemukseen on liitettävä kaikki asiakirjat (esim. kopio pysäköintiluvasta), joihin vaatimuksessa vedotaan.
Pysäköintivirheen huomautuksessa ei ole merkitty maksettavaa summaa, joten sitä ei tarvitse maksaa eikä siitä voi vaatia oikaisua.
Ajoneuvo voidaan siirtää Espoon kaupungin ja Kauniaisten kaupungin alueella erikseen mainituissa tilanteissa lähietäisyydelle, varastoalueelle tai suoraan jätteen loppukäsittelijälle. Ajoneuvojen siirtämisen edellytykset on määrätty ajoneuvojen siirtämisestä annetussa laissa. Tällaisia tilanteita ovat:
1 Puhtaanapitoa haittaavat lähisiirrot
Siirtokehotusliikennemerkkiä käytetään, kun katua tai muuta yleistä aluetta varataan työmaan käyttöön, tai ajoneuvojen pysäköintiä rajoitetaan kadulla suoritettavan työn tai tapahtuman vuoksi. Siirtokehotusliikennemerkillä osoitetaan arvioitu tehtävän työn ajankohta. Siirtokehotuksen vastaisesti pysäköity ajoneuvo voidaan siirtää näköetäisyydelle, tai jos se ei ole mahdollista, kaupungin ajoneuvovarastoon.
Espoossa katualueella tehtävää työtä tai puhtaanapitoa haittaava ajoneuvo siirretään kaupungin toimesta lähimpään tähän tarkoitukseen sopivaan paikkaan kahden vuorokauden kuluttua siirtokehotuksen antamisesta. Yleensä siirtokehotus osoitetaan liikennemerkillä, jossa on arvioitu tehtävän työn ajankohta. Siirron kustannuksista vastaa ajoneuvon omistaja/haltija. Mikäli lähistöllä ei ole sopivaa kohtaa, jonne ajoneuvo voitaisiin siirtää, siirretään se kaupungin varastoalueelle.
Kauniaisten kaupunki huolehtii siirroista alueellaan.
2 Liikenneonnettomuudet
Ajoneuvon omistaja, haltija tai kuljettaja on velvollinen siirtämään ajoneuvon pois onnettomuuspaikalta viipymättä ja viimeistään kahden vuorokauden kuluessa. Turvallisuutta vaarantavat ajoneuvot on siirrettävä liikennealueelta välittömästi. Poliisi tai kaupunki voi viipymättä siirtää liikennettä vaarantavan tai haittaavan ajoneuvon lähistölle sopivaan kohtaan tai kaupungin varastoalueelle.
3 Virheellisesti pysäköity tai hylätty ajoneuvo
Virheellisesti pysäköity ajoneuvo siirretään kaupungin ajoneuvovarastoon kahden vuorokauden kuluttua virheellisen pysäköinnin havaitsemisesta. Myös yksityiselle alueelle väärin pysäköity ajoneuvo voidaan siirtää alueen omistajan tai haltijan pyynnöstä.
Ajoneuvo poistetaan kaupungin alueelta, mikäli hylätyn ajoneuvon haltija on laiminlyönyt jätelain mukaisen velvollisuutensa toimittaa ajoneuvo asianmukaiseen vastaanottopaikkaan kaduilta tai yleisiltä pysäköintialueilta.
Hylätyt ajoneuvot siirretään kaupungin ajoneuvovarastoon. Ennen siirtoa annetaan ajoneuvon omistajalle ja haltijalle kehotus siirtää ajoneuvo pois kahden vuorokauden kuluessa. Kehotus annetaan kiinnittämällä se ajoneuvoon.
Voit ilmoittaa hylätyistä ajoneuvoista asiakaspalveluun tai jättää palautteen verkkosivun palautejärjestelmässä. Ilmoituksessa tulee kertoa tarkka sijainti, auton merkki ja väri sekä rekisterinumero. Mielellään tieto myös siitä, miten kauan auto on ollut hylättynä.
4 Maksamattomat pysäköintivirhemaksut
Mikäli ajoneuvoon kohdistuu viisi tai useampi maksamaton pysäköintivirhemaksu, voidaan ajoneuvo siirtää viipymättä kaupungin varastoalueelle. Ei ole merkitystä siinä, missä kunnassa virhemaksut on määrätty. Ajoneuvo luovutetaan varastosta vasta, kun siirtokulut sekä pysäköintivirhemaksut on todistetusti suoritettu.
5 Ajoneuvon lunastaminen ajoneuvovarastosta
Ajoneuvon omistajalla on oikeus lunastaa siirretty ajoneuvo varastoalueelta. Omistajan tulee tällöin osoittaa omistusoikeutensa. Espoon kaupunki antaa siirron jälkeen kirjallisen päätöksen rekisteriin merkitylle viimeiselle omistajalle tai muulle tiedossa olevalle omistajalle/haltijalle. Päätöksessä kehotetaan lunastamaan ajoneuvo varastoalueelta 60 päivän kuluessa. Noutamattomien ajoneuvojen luettelo on myös nähtävissä Espoon kaupungin ja Kauniaisten kaupungin verkkosivuilla kuukauden ajan kuulutuspäivästä lukien.
Siirtolasku on maksettava ennen ajoneuvon lunastusta. Ajoneuvo luovutetaan omistajalle maksukuittia vastaan. Mikäli ajoneuvoa ei määräajassa lunasteta, Espoon kaupunki laskuttaa tai perii oikeusteitse siirrosta ja säilyttämisestä aiheutuneet kulut.
Jos ajoneuvon omistaja ei ole tiedossa, tiedoksianto tehdään kuulutuksena Espoon kaupungin ja Kauniaisten kaupungin nettisivuilla. Jos omistajaa ei saada selville, siirtyy ajoneuvo Espoon kaupungin omistukseen kuukauden kuluttua kuuluttamispäivästä lukien. Ajoneuvon omistaja/haltija on velvollinen korvaamaan siirtojärjestelyistä, siirtämisestä, säilyttämisestä ja hallinnoinnista aiheutuneet kustannukset Espoon kaupungille.
6 Tuhoutunut ajoneuvo loppukäsittelyyn
Mikäli ajoneuvo on siinä määrin tuhoutunut, että kyseessä on jätelain mukainen romuajoneuvo, on ajoneuvon haltija tai omistaja velvollinen toimittamaan ajoneuvon romutettavaksi. Tässäkin tapauksessa ajoneuvon omistajalle tai haltijalle annetaan kehotus siirtää ajoneuvo seitsemän vuorokauden kuluessa. Mikäli hän ei noudata kehotusta, Espoon kaupunki on velvollinen huolehtimaan siitä, että ajoneuvo poistetaan ympäristöstä ja siirtää romuajoneuvon suoraan jätteen loppukäsittelijälle.
Yksityiseltä alueelta romuajoneuvo siirretään alueen omistajan tai haltijan perustellusta pyynnöstä.
7 Kadulle varastoitu, ei-tosiasiallisesti tieliikennekäytössä oleva ajoneuvo
Kaduille ei saa varastoida ajoneuvoja, joita ei käytetä tieliikenteessä. Pysäköinninvalvonnassa edellytetään, että Suomessa rekisteröidyn ajoneuvon osalta ajoneuvorekisterin tiedoissa täyttyy vähintään kaksi liikennekäytön kieltävistä ehdoista, joita ovat mm. seuraavat:
- ajoneuvo on poistettu liikennekäytöstä tai sille on kirjattu lopullinen poisto
- ajoneuvo on rekisteröimätön
- ajoneuvo on katsastamaton vähäistä pidemmältä ajalta
- ajoneuvo on asetettu ajokieltoon
- ajoneuvon verot ovat maksamatta
Ulkomaan rekisterissä oleva tai ilman rekisteritunnusta oleva ajoneuvojen kohdalla arvioidaan ulkoisten seikkojen perusteella, onko ajoneuvo pois tosiasiallisesta liikennekäytöstä.
8 Siirtotaksat
Espoon kaupungin teknisen lautakunnan päättämät ajoneuvojen siirtämistä koskevat taksat ovat:
- Siirtokustannukset peritään yksityisen palveluntuottajan laskun mukaisesti (sisältäen alv). Henkilöauton tavanomainen siirtokustannus on 63,24€.
- Ajoneuvojen hävittämiskustannukset peritään yksityisen palveluntuottajan laskun mukaisesti (sisältäen alv).
- Lisäksi peritään seuraavat kustannukset:
- Säilytys 24,00 €/ajoneuvo (alv 0%)/alkava viikko
- Arviointipalkkio 33,00 €/ajoneuvo (alv 0%)
- Hallintokustannukset 41,00 €/ajoneuvo (alv 0%)
Romuajoneuvoja ottavat vastaan romu- ja metallinkierrätysliikkeet
https://autokierratys.fi/kuluttajille/vastaanottopaikat/
Kun haluat kysy neuvoa pysäköintiin liittyvistä asioista, saamastasi virhemaksusta tai tehdä valvontapyynnön virheellisesti tai haittaavasti pysäköidystä ajoneuvosta, ota yhteys asiakaspalveluumme puhelimitse +358 9 81625100 arkisin klo 10-15:30.
Valvontapyynnön voit tehdä myös nettisivujen palautepalvelun(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki) tai näppärästi älypuhelimeen ladattavan mobiilisovelluksen(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki) kautta.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Miksi pysäköinnistä pitää maksaa?
Pysäköintipaikkojen rakentaminen ja niiden kunnossapito maksaa. Kustannuksia lisää katualueen leventäminen tontin tai puiston puolelle.
On perusteltua, että pysäköintipaikkojen käyttäjät osallistuvat pysäköintipaikkojen rakentamisen sekä ylläpidon kustannuksiin.
Järjestän juhlat, eikä pysäköinti kotikatuni varressa ole sallittu. Minne vieraat pysäköivät autonsa?
Varsinaiset vieraspaikat sijaitsevat yleensä tontilla. Vieraille tarkoitettujen parkkipaikkojen vähäisyys aiheuttaa haasteita etenkin ylioppilas-, valmistujais- ja konfirmaatiojuhlien aikaan.
Ilmoita juhlista ja niiden ajankohdasta aina etukäteen kaupunkiympäristön asiakaspalveluun. Kun asianmukainen ilmoitus on tehty, vieraiden pysäköintiä kyseisellä alueella katsotaan normaalia suopeammin. Ilmoitamme pysäköinnintarkastajille, että he välttävät juhlien lähialuetta, jos se vain on mahdollista. Tästä huolimatta emme voi täysin luvata kenellekään, ettei virhemaksua tulisi.
Miksi vanhuspalvelujen työntekijöitä sakotetaan pysäköinnistä?
Kaupunginhallitus hyväksyi 29.3.2021, että kotihoidossa otetaan tämän vuoden aikana käyttöön pysäköintitunnus. Kaupunkiympäristön toimiala sekä hyvinvoinnin ja terveyden toimiala valmistelevat parhaillaan pysäköintitunnuksen käyttöönottoa.
Pysäköintitunnuksen käyttöä kokeillaan ensin Tapiolassa ja sen jälkeen pysäköintitunnus otetaan laajemmin käyttöön. Myös yksityiset kotihoidon palveluntuottajat voivat hakea pysäköintitunnusta. Pysäköintitunnus on digitaalinen sovellus, jonka saa kotihoidon kautta. Kerromme lisää pysäköintitunnuksen hakemisesta myöhemmin vuoden 2021 aikana.
En nähnyt liikennemerkkiä, joka kielsi pysäköinnin. Sain silti sakot. Miksi?
Eniten kysymyksiä tulee silloin, kun virhemaksu on kirjoitettu maastopysäköinnistä. Taajama-alueella ei saa pysäköidä puistoon, maastoon tai tienpientareelle.
Toinen ihmetystä aiheuttava syy on alueellisen pysäköintikieltomerkin noudattamatta jättäminen. Alueellinen pysäköintikielto koskee koko aluetta eikä vain matkaa risteyksien välillä. Aluepysäköintialueilla on mahdollista pysäköidä ainoastaan paikoille, joissa pysäköinti on erillisellä liikennemerkillä sallittu. Täsmällisen vastauksen pysäköintivirhemaksusi perusteisiin saat soittamalla asiakaspalveluun puh. +358 9 81625100.
Mitä aluepysäköintikielto tarkoittaa?
Aluepysäköintikiellolla tarkoitetaan, että pysäköinti on kielletty koko alueella, molemmin puolin katua, kunnes kielto osoitetaan päättyväksi. Kielto koskee myös risteäviä katuja. Alueellisen pysäköinnin kieltomerkin jälkeen voi pysäköidä ainoastaan paikoille, joissa pysäköinti on sallittu erillisellä liikennemerkillä.
Kuka päättää siitä, minkä verran pysäköintipaikkoja Espoossa on?
Asemakaavassa annetaan määräyksiä eri toimintojen, kuten asuntojen, työpaikkojen, liiketilojen sekä julkisten palveluiden pysäköintipaikkojen vähimmäismäärästä. Pysäköintimääräysten tavoitteena on varmistaa, että rakennettavaan kohteeseen toteutetaan riittävä määrä autopaikkoja. Samalla tavoitteena on, että autopaikat ovat tehokkaasti käytössä ja niiden kustannukset ohjautuvat niitä käyttäville. Kaupungin tavoitteena on ohjata kaupunkilaisia kestävien kulkumuotojen käyttöön.
Tonteille sijoitettavien pysäköintipaikkojen lisäksi asemakaavassa varataan tilaa lyhytaikaiselle vieras- ja asiointipysäköinnille. Yleistä pysäköintiä voidaan sijoittaa katujen varsiin tai asemakaavassa osoitettaville yleisille pysäköintialueille (LP).
Espoossa on eniten autoilijoita koko maassa - miksi autoilusta tehdään näin hankalaa?
Espoon kaupungin tarkoitus ei ole vaikeuttaa autoilua, vaan luoda vaihtoehtoisia tapoja kulkemiseen. Esimerkiksi pyöräily ja joukkoliikenne ovat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja autoilulle. Nämä eivät kuitenkaan korvaa täysin yksityisautoilua.
Pyöräilijän mielestä Espoo on autokaupunki. Onko se?
Espoo on monien eri liikkumismuotojen kaupunki. Kaupunki pyrkii keskittämään palveluitaan yhä enemmän kaupunkikeskittymiin, joihin on hyvät joukkoliikenneyhteydet. Tavoitteena on houkutella asukkaita käyttämään monipuolisesti uusia vaihtoehtoisia kulkumuotoja yksityisautoilun sijaa. Espooseen rakentuu myös jatkuvasti laadukasta pyöräilyverkostoa, joka takaa pyöräilijöille yhä enemmän nopeita sekä yhtenäisiä reittejä.
Onko Espoo auto- vai pyöräilykaupunki?
Espoo on kaikkien liikkumismuotojen kaupunki, eikä pelkästään auto- tai pyöräilykaupunki. Kaupungissa liikutaan tulevaisuudessakin monipuolisesti raiteilla, busseilla, autoillen, pyöräillen ja kävellen.
Espoossa tehdään tällä hetkellä mittavia investointeja joukkoliikenteeseen. Uusien joukkoliikenneprojektien, kuten Länsimetron, kaupunkiradan sekä Raide-Jokerin avulla joukkoliikenteestä pyritään tekemään entistäkin houkuttelevampi vaihtoehto liikkumiselle. Joukkoliikenteen suurien projektien myötä myös liityntäpysäköintiä parannetaan. Pyöräpysäköinti on myös merkittävä parannuskohde, ja pyörille pyritään järjestämään lämpimiä tiloja.
Tavoitteena on houkutella asukkaita käyttämään monipuolisesti uusia vaihtoehtoisia kulkumuotoja yksityisautoilun sijaan. Espoo on sitoutunut ilmastonmuutoksen torjuntaan ja kestävien liikkumistapojen kehittämiseen mm. kaksinkertaistamalla pyöräilyn kulkutapaosuuden vuoteen 2024 mennessä. Lisäksi pyöräilybaanoja ja kaupunkipyöräverkostoa kehitetään jatkuvasti.
Autoilijoitakaan ei ole unohdettu. Nykyiset ajoväylät eivät tule riittämään tulevaisuudessa, jos yksityisautoilun suosio kasvaa entisestään. Jos edes osa nykyisistä autoilijoista siirtyisi käyttämään vaihtoehtoisia kulkutapoja, autoilijoiden ongelmia saataisiin kevennettyä. Vaihtoehtoisten kulkumuotojen suosion kasvaessa myös asukkaat, joiden ainoa liikkumisvaihtoehto on yksityisauto, saavat helpotusta suuren automäärän aiheuttamiin ongelmiin ja ruuhkiin.
Espoon asemakaavoissa annetaan määräyksiä pysäköinnistä.
Tutustu pysäköintiin ja autopaikkoihin liityviin selvityksiin ja ohjeisiin tämän osion lopussa.
Pysäköintimääräysten tavoitteena on:
- säädellä asuntojen, työpaikkojen, liiketilojen ja julkisten palveluiden pysäköintipaikkojen vähimmäismäärää
- varmistaa, että rakennettavaan kohteeseen toteutetaan riittävä määrä autopaikkoja
- edistää, että paikat ovat tehokkaasti käytössä ja niiden kustannukset ohjautuvat niitä käyttäville
- ohjata kaupunkilaisia kestävien kulkumuotojen käyttöön
Autopaikkoja saa toteuttaa asemakaavamääräyksen vähimmäisvaatimusta enemmän, jos se on esimerkiksi tilan puolesta mahdollista. Pysäköintipaikat tulee lähtökohtaisesti sijoittaa tonteille.
Tonteille sijoitettavien pysäköintipaikkojen lisäksi asemakaavassa varataan tilaa lyhytaikaiselle vieras- ja asiointipysäköinnille. Yleistä pysäköintiä voidaan sijoittaa katualueille kadunvarsipysäköintinä tai asemakaavassa osoitettaville yleisille pysäköintialueille.
Uusimmissa asemakaavoissa annetaan autopaikkojen lisäksi vaatimuksia myös polkupyöräpaikkojen toteuttamiseksi.
Pysäköintipaikkojen määrä arvioidaan alueittain
Uusissa asemakaavoissa ja asemakaavamuutoksissa pysäköintimääräykset pohjautuvat Pysäköinnin periaatteet -raporttiin(ulkoinen linkki)sekä siihen sisältyvään asuntojen autopaikkaohjeeseen. Ohjeen mukainen autopaikkojen vähimmäismäärä vaihtelee sijainnin mukaan. Hyvien joukkoliikenneyhteyksien alueilla autopaikkoja vaaditaan vähemmän kuin keskustojen ulkopuolella. Lisäksi autopaikkojen vähimmäismäärä riippuu siitä, rakennetaanko alueelle kerrostaloja, rivitaloja vai pientaloja.
Asemakaavamääräyksessä annetaan autopaikkojen määrälle kaksi laskentatapaa: sekä kerrosalaan perustuva että asuntokohtainen määräys. Autopaikkoja tulee toteuttaa niin, että kummankin laskentatavan vähimmäisvaatimus täyttyy.
Asuntojen lisäksi myös toimisto- ja liiketilojen pysäköintipaikoista on käytössä laskentaohjeet , jotka vaihtelevat sijainnin ja liiketilojen luonteen suhteen. Muiden tilojen ja palveluiden osalta pysäköintimääräykset laaditaan tapauskohtaisesti toimintojen ja sijainnin perusteella.
Autopaikkojen määrän vähentäminen
Edellä mainituista autopaikkojen laskentaohjeista voidaan perustellusta syystä poiketa. Autopaikkojen vähennysperiaatteista on koottu kaupunkisuunnittelukeskuksessa ohje. Sen mukaan autopaikkojen vähimmäismäärää voidaan vähentää, jos pysäköintipaikkojen käyttöä tehostetaan esimerkiksi paikkojen vuoroittaiskäytöllä.
Myös erilaisten liikenteen palveluiden voidaan todeta vähentävän pysäköintipaikkojen tarvetta kohteessa. Tällaisia palveluita voivat olla esimerkiksi yhteiskäyttöautot ja pyöräilyyn tai tavarantoimitukseen liittyvät palvelut.
Autopaikkojen määrää voidaan myös vähentää silloin, kun rakennetaan asuntoja ihmisille, jotka tilastollisesti omistavat vähemmän autoja kuin muut. Esimerkiksi valtion tukemissa opiskelija- ja vuokra-asunnoissa vähennys on perusteltu. Lisäksi täydennysrakennuskohteissa hyvien joukkoliikenneyhteyksien alueilla ei vaadita yhtä paljon autopaikkoja kuin uudisrakentamiskohteissa.
Ladattavat tiedostot
- Lataa tiedosto: Autopaikkaohjeen täydennykset 2021 saavutettava.pdf.Autopaikkaohjeen täydennykset 2021 saavutettava.pdf
- Lataa tiedosto: Pysäköinnin periaatteet asuntojen suunnittelussa 2017 ei saavutettava.pdf.Pysäköinnin periaatteet asuntojen suunnittelussa 2017 ei saavutettava.pdf
- Lataa tiedosto: Liike- ja toimistotilojen pysäköinti 2015 ei saavutettava.pdf.Liike- ja toimistotilojen pysäköinti 2015 ei saavutettava.pdf
- Lataa tiedosto: Asuinkorttelien pyöräpysäköinnin suunnitteluohje 10_05_2023_saavutettava.pdf.Asuinkorttelien pyöräpysäköinnin suunnitteluohje 10_05_2023_saavutettava.pdf
Espoossa tehdään pysäköintilaskentoja suunnittelun tueksi. Pysäköintilaskentojen tuloksia tarvitaan pysäköintipaikkojen tarpeen ja vuorottaispysäköinnin mahdollisuuksien arviointiin. Liityntäpysäköintialueiden käyttöaste lasketaan keväällä ja syksyllä.
Liityntäpysäköinnin laskentatulokset vuodesta 2007 alkaen Espoon aineistopankissa(ulkoinen linkki).