Lastenvalvojat

Avio- ja avoerotilanteessa vanhempien tulee sopia alaikäisen lapsensa huollosta, asumisesta, tapaamisoikeudesta ja elatuksesta. Lastenvalvojan tehtävänä on avustaa vanhempia sopimusten laadinnassa ja valvoa, etteivät sopimukset ole lapsen edun vastaisia.

Lastenvalvojan luona neuvoteltu ja vahvistettu sopimus on oikeudellisesti samanveroinen kuin tuomioistuimen päätös, ja lastenvalvoja arvioi lapsen etua samoilla perusteilla kuin tuomioistuin. Mikäli vanhemmat eivät kykene sopimaan lapsen asioista keskenään tai lastenvalvojan luona, päätetään niistä tuomioistuimessa.

Jos lapsen huoltoa, asumista, tapaamisoikeutta tai elatusapua koskeva asia on vireillä tuomioistuimessa, asiaa ei käsitellä samanaikaisesti lastenvalvojan luona.

Espoon kaupungin lastenvalvojat tavoitat keskitetystä neuvonta- ja ajanvarauspuhelimesta p. 09 816 27711 arkisin klo 10–11

Keskiviikkona 21.12.2022 sekä maanantaina ja tiistaina 2.-3.1. 2023. puhelinaika klo 10-11 on peruttu.

Soittaessasi keskitettyyn neuvonta- ja ajanvarausnumeroon valitse linja palvelutarpeesi mukaan

 • Mikäli haluat neuvontaa perheoikeudellisissa asioissa, paina numero 1.
 • Mikäli haluat varata ajan Espoon kaupungin lastenvalvojalle, paina numero 2.
 • Mikäli haluat palvelua ruotsiksi, paina numero 3.
 • Mikäli haluat palvelua englanniksi, paina numero 4.
 • Call in -palvelu: paina numero 5 (Huom! vain tiistaisin klo 8.30–10).
 • Mikäli asiasi koskee vanhemmuuden vahvistamista, paina numero 8.

Huomioittehan, että ajanvarauslinja on vain ajanvarauksia varten.

Sopimusasioita koskien voit soittaa numeroon yhdessä lapsesi toisen vanhemman kanssa. Yhteispuhelulla varmistetaan asian käsittelyn mahdollisimman sujuva eteneminen ja oikeaan palveluun ohjaaminen.

Kysymme lapsen henkilötunnuksen neuvonnassa ja ajanvarauksessa silloin kun avaamme tai tarkistamme asiakkuuden.

Lastenvalvojan neuvontaa perheoikeudellisissa asioissa on saatavilla myös Eron ensiapupisteellä. Lue lisätietoja sivulla: Eron ensiapupiste

Ajanvarauksen peruutus

Ajanvarauksen peruutukset voit ilmoittaa tekstiviestillä numeroon 043 8269 555 tai sähköpostilla: ajanvarausperuutus.lastenvalvojat@espoo.fi. Kun peruutat varatun ajan, ilmoita seuraavat tiedot:

 • lastenvalvojan nimi
 • lapsen nimi
 • vanhempien nimet ja
 • varattu aika.

Mikäli haluatte varata uuden ajan, olkaa yhteydessä ajanvarausnumeroomme. Emme ota puheluita peruutuspuhelimeen. Muistathan ilmoittaa peruutuksesta myös toiselle osapuolelle.

Elatussopimusneuvottelut puhelimitse

Espoolaisten lasten vanhemmilla on tietyin edellytyksin mahdollista asioida lapsen elatusapua koskien call in -palvelussamme.

 • Palvelu on avoinna tiistaisin klo 8.30 - 10 numerossa 09 816 27711 (puhelimessa valitaan asiointinumeroksi 5).

Lue lisätietoa sivulla: Call in -palvelu elatussopimusasioissa

Salattu sähköposti

Tietoturvasyistä Espoon kaupungilta lähetetään kaikki sähköpostit kaupungin ulkopuolelle salattuina.

Salattu sähköposti vaatii usein sen, että sähköposti on avattava tietokoneella. Sähköposti pyytää avaamaan liitetiedoston, ja tämän jälkeen kirjautumaan sisään Microsoft-tilillä tai luomaan kertakäyttöisen tunnuskoodin, mikäli henkilöllä ei ole Microsoft-tiliä. Kertakäyttöinen tunnuskoodi -valinta lähettää sähköpostiin kertaluontoisen pin-koodin. Pin-koodin voi kopioida ja sijoittaa selaimessa näkyvään Kertaluontoinen tunnuskoodi -kenttään. Jatka-painikkeella pääsee salattuun viestiin. Salattuun viestiin vastaaminen tapahtuu myös salattuna. Huomioithan, että salattuja sähköposteja ei voi välittää eteenpäin kolmannelle osapuolelle. Salattuna lähetetty viesti on voimassa kaksi kuukautta.