Kera alueena

Espoon kaupunki suunnittelee Keraan 14 000 asukkaan kaupunkikeskusta, joka rakennetaan olemassa olevan raideliikenteen ympärille, Nokian kampuksen ja Kutojan alueen väliin. Asemaseutu muuttuu vanhasta teollisuus- ja logistiikka-alueesta urbaaniksi kävely- ja pyöräilypainotteiseksi keskukseksi. Keraan on tulossa kaupallisten palveluiden lisäksi päiväkoteja ja kouluja sekä liikunta- ja virkistyspalveluja. Uusien talojen rakentamisen lisäksi alueen vanhojen rakennusten uusio- ja tilapäiskäyttöä edistetään.

Kuva: Arkkitehtitoimisto B&M Oy

Teollisuusalueena tunnettu Kera on saanut nimensä Kera Oy:n keramiikkatehtaasta, joka perustettiin alueelle vuonna 1920. Kerassa toimii edelleen muun muassa tekniseen kauppaan erikoistunut Algol sekä joukko muita pienempiä yrityksiä. Alueen suurin työnantaja on Nokia, jonka kampusalue ja pääkonttori sijaitsevat Karaportissa Keran alueella.

Keran tavoitteena on kehittyä kansainväliseksi kiertotalouden esimerkkialueeksi. Uusi Kera rakennetaan kestävästi kiertotalouden periaatteiden mukaan suosien hiilineutraaleja ratkaisuja. Nykyinen raideliikenne ja alueella kehitteillä oleva 5G-tekniikka mahdollistavat uuden ajan liikkumisratkaisujen toteuttamisen jo rakentamisvaiheessa.

Keran alueelta on viimeisen kymmenen vuoden aikana poistunut isoja teollisuuden ja logistiikan toimintoja, mikä on mahdollistanut vanhojen logistiikkahallien – nykyisten Keran hallien – väliaikaiskäytön esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen, urbaaniin ruoantuotantoon sekä liikuntapalveluihin. Muutos on vapauttanut Espoossa kaupunkikehitykselle tilaa alueelta, jossa infrastruktuuri ja liikenneyhteydet ovat jo valmiina, eikä rakentamisen vuoksi tarvitse puuttua koskemattomaan luontoon. Keraan suunnitellaan tiivistä kaupunkirakennetta, joka mahdollistaa monipuolisten palveluiden sijoittumisen alueelle, tehokkaat liikkumisen palvelut sekä jättää tilaa viher- ja virkistysalueille kaupunkikortteleiden lomaan.

Tutustu Keran alueen asemakaavoihin:

Keran katu- ja puistosuunnitelmat.

Keran keskustan kaavasivu(ulkoinen linkki).

Karapellon kaavasivu(ulkoinen linkki).

Karamalminrinteen kaavasivu(ulkoinen linkki).

Leppävaara