Katukunnossapito ja kevätsiivous 2023

Olemme aloittaneet katuhiekkojen poistamisen bussiliikenteelle tärkeiltä pääkaduilta. Vasta tämän jälkeen siirrymme pääkatujen varsilla oleville kävely- ja pyöräteille sekä sivukaduille. Hiekoitushiekkaa poistetaan suunnitelmallisesti alue kerrallaan.

Hiekanpoiston yhteydessä tienpintaa kastellaan ja näin pyritään estämään katujen pölyäminen. Puhdistettu märkä asfaltti on jäätyessään vaarallisen liukas eikä kastelua siten voida tehdä yöpakkasten aikaan. Liian varhainen katujenpesu lisää liukastumisriskiä merkittävästi, joten seuraamme oikeaa hetkeä hiekanpoiston aloittamiseen.

Katujen ajonestoportit asennetaan takaisin paikoilleen vasta, kun kevätsiivous on saatu valmiiksi.

Puhdasta jälkeä alue kerrallaan

Espoo on jaettu kunnossapitopiireihin, joissa työ edistyy eri tahtiin katujen määrän mukaan. Kahdesta alueesta vastaa alueurakoitsija ja muut alueet kaupunki hoitaa itse. Jokainen piiri hoitaa omaa aluettaan työohjelmansa mukaisesti ja siksi alueiden rajakohdissa voi työ valmistua hieman eri aikaan.

Yleensä ensimmäinen hiekanpoistokierros pääväyliltä on saatu tehtyä vappuun mennessä. Sivukatuja todennäköisesti puhdistetaan vielä toukokuun lopullakin. Edessämme on vielä monta muuttuvaa tekijää kuten esimerkiksi sääolosuhteet, koneiden kestävyys ja resurssit.

Kaikilla piireillä on kuitenkin sama tavoite – runsaasti pölyävät pääväylät ensin ja työt valmiiksi toukokuun loppuun mennessä.

Koneet liikkeelle liikenteen hiljentyessä

Vilkkaimmin liikennöidyt kadut harjataan ja pestään illalla tai yöllä, kun liikenne on vähäisempää. Koneista saattaa kantautua ääntä asuntoihin, mutta hetkellisen harmin jälkeen kadut ovat aamulla paremmassa kunnossa.

Harjakoneen leveys ei riitä puhdistamaan koko katua tai kävely- ja pyörätietä kerralla. Se saattaa herättää ihmettelyä, koska vain osa kadusta on putsattu. Toinen puoli tullaan kuitenkin hoitamaan ajallaan. Harjauksen jälkeen kadut vielä pestään kesäkuntoon.

Katupöly haittaa ilmanlaatua

Jokavuotinen katupöly haittaa jo nyt autoilijoita, pyöräilijöitä ja kaikkia muita ulkonaliikkujia. Katupöly koostuu pääasiassa hienontuneesta hiekoitushiekasta ja tiesuolasta, mutta seassa on myös tien pinnoitteesta ja autojen renkaista peräisin olevia hiukkasia. Katupöly heikentää ilmanlaatua koko pääkaupunkiseudulla.

Hiekanpoisto aloitetaan vilkkaimmilta pääväyliltä, koska siellä pölyn määrä on suurinta. Vältä turhaa autoilua ja suosi kävelyä, pyöräilyä sekä joukkoliikennettä. Hyvin pölyisinä päivinä kannattaa välttää ulkoilua vilkasliikenteisillä alueilla ja suunnata metsä- ja puistoreiteille. Jos poistat hiekkaa omalta pihaltasi, kastele se ensin ja lakaise se vasta sitten.

Aurinkoisia kevätpäiviä!

Koko Espoo