Katukunnossapito ja kevätsiivous 2022

Katujen kevätsiivous tulee olemaan lumisen ja liukkaan talven jälkeen tavallista haastavampaa, koska hiekkaa on levitetty kaduille moninkertainen määrä normaaliin talveen verrattuna. Hiekanpoisto on aloitettu bussiliikenteelle tärkeiltä pääkaduilta ja niiden varsilla olevilta kävely- ja pyöräteiltä. Vasta tämän jälkeen siirrytään sivukaduille. Työ tehdään suunnitelmallisesti alue kerrallaan.

Koneet liikkeelle liikenteen hiljentyessä

Vilkkaimmin liikennöidyt kadut harjataan ja pestään illalla tai yöllä, kun liikenne on vähäisempää. Koneista saattaa kantautua ääntä asuntoihin, mutta hetkellisen harmin jälkeen kadut ovat aamulla paremmassa kunnossa asukkaille. Harjakoneen leveys ei riitä puhdistamaan koko katua tai kävely- ja pyörätietä kerralla. Se saattaa herättää ihmettelyä, koska vain osa kadusta on putsattu. Toinen puoli tullaan kuitenkin hoitamaan ajallaan. Harjauksen jälkeen kadut vielä pestään kesäkuntoon.

Yleensä ensimmäinen hiekanpoistokierros pääväyliltä on saatu tehtyä vappuun mennessä. Siihen ei todennäköisesti tänä keväänä päästä, mutta pyrimme parhaimpaan mahdolliseen tulokseen. Sivukatuja todennäköisesti puhdistetaan vielä toukokuun lopullakin. Edessämme on vielä monta muuttuvaa tekijää kuten esimerkiksi sääolosuhteet, koneiden kestävyys ja resurssit. Tämän vuoksi tarkkaa aikataulua ei ole mahdollista antaa tässä vaiheessa. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla sekä lakkovaroituksella on myös vaikutusta hiekanpoistoon käytettävissä oleviin resursseihin.

Espoo on jaettu kymmeneen alueeseen, joissa työ edistyy eri tahtiin katujen määrän mukaan. Kahdesta alueesta vastaa alueurakoitsija, muut hoitaa kaupunki.

Katupöly haittaa ilmanlaatua

Katupöly haittaa jo nyt autoilijoita, pyöräilijöitä sekä muita ulkonaliikkujia. Pöly on jokavuotinen ongelma. Katupöly koostuu pääasiassa hienontuneesta hiekoitushiekasta ja tiesuolasta, mutta seassa on myös tien pinnoitteesta ja autojen renkaista peräisin olevia hiukkasia. Katupöly heikentää ilmanlaatua koko pääkaupunkiseudulla. Hiekanpoiston yhteydessä tienpintaa kastellaan ja näin pyritään estämään katujen pölyäminen. Yöpakkasten aikana kastelu ei ole mahdollista.

Koko Espoo