Varhaiskasvatuksen palveluseteli
Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan lakisääteistä varhaiskasvatuspalvelua. Palveluseteli otetaan käyttöön yksityisissä päiväkodeissa järjestettävissä varhaiskasvatuspalveluissa. Kaupunki osallistuu yksityisen varhaiskasvatuksen kustannuksiin myöntämällä perheelle lapsikohtaisen palvelusetelin. Kunta myöntää perheelle palvelusetelin lapsen varhaiskasvatusta varten. Palveluseteliä haetaan samoin kuin kunnallista varhaiskasvatusta täyttämällä hakemus Espoon sähköisessä palvelussa (espoonvarhaiskasvatus.fi). Hakemuksella Hakutoiveet -kohdassa valitaan palveluseteliyksikkö, johon halutaan hakea. Päiväkotiin kannattaa olla yhteydessä viimeistään hakemuksen jättämisen jälkeen.
Palvelusetelipäiväkotipaikan hakeminen = palvelusetelihakemus
Huoltaja voi hakea samalla hakemuksella palvelusetelipäiväkotiin sekä kunnalliseen varhaiskasvatukseen tai kerhotoimintaan.
Huoltaja hakee palvelusetelipäiväkotipaikkaa kirjautumalla vahvalla tunnistautumisella eVakassa(ulkoinen linkki)
- Tutustu alueesi palvelusetelipäiväkoteihin tällä sivulla kohdasta: Hyväksytyt palvelusetelipäiväkodit sekä niiden perimät lisämaksut.
- Hae varhaiskasvatuspaikkaa kirjautumalla vahvalla tunnistautumisella (pankkitunnukset) eVaka(ulkoinen linkki).
Hakemuksella valitaan Hakutoiveet -kohdassa palvelusetelipäiväkoti, johon halutaan hakea.
Hakemuksen lähettämisen jälkeen, ota yhteyttä hakemaasi palvelusetelipäiväkotiin. Lisäksi tarkista onko päiväkodilla oma varhaiskasvatuspaikkahakemus.
Odota päätöstä päiväkotipaikasta Espoon kaupungilta. Et voi tehdä palvelusopimusta palvelusetelipäiväkodin kanssa ennen päätöstä.
Esiopetusvuonna lapsella on oikeus 20 viikkotunnin maksuttomaan esiopetukseen. Jos lapsi tarvitsee tämän lisäksi varhaiskasvatusta, tulee huoltajan hakea sitä esiopetushakemuksella.
Saat päätöksen palvelusetelistä viimeistään kuukautta ennen varhaiskasvatuksen alkamista. Päätökset ovat luettavissa Suomi.fi -palvelussa, jos palvelun on ottanut käyttöön, muuten tieto tulee postitse. Tieto päätöksestä tulee sähköpostiisi, jos olet antanut sähköpostiosoitteen.
- Käy hyväksymässä/hylkäämässä palvelusetelipaikkapäätös espoonvarhaiskasvatus.fi- sivun kautta.
- Kun olet hyväksynyt paikan palvelusetelipäiväkodista, tee päiväkodin kanssa sopimus lapsesi varhaiskasvatuksesta. Tarkista, että sopimukseen kirjataan lapsesi varhaiskasvatuksen:
varhaiskasvatusaika (tuntia/viikossa), kokoaikainen tai osa-aikainen varhaiskasvatus
varhaiskasvatuksen kokonaishinta ja mahdollisen lisämaksun/hintakaton euromäärä, enintään 50 euroa/kk
varhaiskasvatuspaikan irtisanomisaika/-säännöt
mahdolliset poikkeukset esimerkiksi heinäkuulta (yksikön aukiolo tai varhaiskasvatuksen järjestäminen varayksikössä heinäkuussa, maksetaanko omavastuuosuus/asiakasmaksu 11 vai 12 kuukaudelta)
Varhaiskasvatuksen palveluseteli on tulosidonnainen kuten varhaiskasvatuksen asiakasmaksu.
Huoltajien maksama omavastuuosuus on sama kuin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa eli 0–295 euroa/kk + mahdollinen yksikön perimä lisämaksu enintään 50 euroa/kuukausi.
Huoltajat saavat päätöksen palvelusetelin arvosta varhaiskasvatuksen aloittamiskuukauden aikana
Lapsikohtainen palvelusetelin arvo määräytyy lapsen iän, perheen koon ja bruttotulojen sekä perheen ja päiväkodin välisessä palvelusopimuksessa sovitun lapsen viikoittaisen varhaiskasvatusajan perusteella.
Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa käytettävä sisaralennus koskee myös palveluseteliä. Näillä perusteilla lasketaan perheen maksettavaksi jäävä palvelusetelin omavastuuosuus, joka vastaa kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksua.
Espoon kaupunki suosittaa palveluntuottajaa perimään asiakkaiden omavastuuosuuden enintään 11 kuukaudelta vuodessa. Kysy tarkempia tietoja mahdollisista maksuhyvityskäytännöistä suoraan palveluntuottajalta.
Espoossa palveluseteli myönnetään enintään sen vuoden heinäkuun loppuun (31.7.), jolloin lapsen velvoittava esiopetus alkaa.
Jotta palvelusetelin arvo voidaan määrittää, tulee huoltajien tehdä tuloselvitys. Tulotietoja ei tarvitse toimittaa, mikäli olet hakemuksessa ilmoittanut suostuvasi korkeimpaan omavastuuosuuteen (asiakasmaksuun). Katso ohje tuloselvityksen tekemiseen ja omavastuuosuuden tarkistamiseen täältä.(ulkoinen linkki)
Muista aina ilmoittaa palvelusetelipäiväkotiin ja Espoon kaupungin kasvun ja oppimisen toimialan talousyksikköön (PL 30, 02070 Espoon kaupunki) kaikista lapsesi varhaiskasvatukseen liittyvistä muutoksista, kuten esim. perhekoon, tulojen tai lapsesi varhaiskasvatuksen laajuuden muutoksista. Lapsesi varhaiskasvatuksen laajuuden muutoksista (kokoaikainen tai osa-aikainen varhaiskasvatus) sovitaan aina vähintään kolmen kuukauden ajaksi.
Palvelusetelin arvopäätökseen liittyvä neuvonta ma, ke ja to klo 9–12, puh. 09 816 27401
1. Irtisano lapsesi varhaiskasvatuspaikka aina varhaiskasvatusyksikköön/palveluntuottajalle. Ota huomioon palveluntuottajan kanssa tekemäsi sopimuksen irtisanomisaika. Palveluntuottajalla on oikeus periä asiakkaan omavastuuosuus (asiakasmaksu) ja lisämaksu sopimuksen irtisanomissääntöjen mukaan.
Palveluntuottaja ilmoittaa viipymättä asiakassuhteen irtisanomisesta Espoon kaupungille.
2. Ilmoita Espoon kaupungille muutosta toiseen kuntaan, koska Espoon kaupunki myöntää palvelusetelin vain espoolaisille lapsille.
- Palveluseteli maksetaan varhaiskasvatukseen oikeutetusta lapsesta. Palveluseteliä käytettäessä ei voi samanaikaisesti saada yksityisen tai kotihoidon tukea eikä olla kunnallisessa varhaiskasvatuksessa.
- Jos olet tyytymätön saamaasi varhaiskasvatuspalveluun tai sinulla on huomautettavaa siitä, keskustele aina ensin päiväkodin tai palveluntuottajan johtajan kanssa. Mikäli asiat eivät selviä keskustelemalla, voit olla yhteydessä Espoon kaupungin palvelualueen aluepäällikköön tai asiantuntijaan. Sinulla on myös mahdollisuus tehdä asiasta muistutus tai kantelu. Voit lukea tarkemmat ohjeet Varhaiskasvatuksen palvelusetelisääntökirjasta.(ulkoinen linkki)
Miten ja millä hakemuksella varhaiskasvatuksen palveluseteliä haetaan?
Vastaus: Palveluseteliä haetaan samalla tavalla kuin varhaiskasvatuspaikkaa ja samalla hakemuksella. Hakemuksella Hakutoiveet -kohdassa valitaan palveluseteliyksikkö, johon halutaan hakea. Tämä sama hakemus toimii palvelusetelihakemuksena.
Päätös varhaiskasvatuksen palvelusetelistä tehdään varhaiskasvatuksen palveluohjauksessa. Ennen päätöstä päätöksentekijä varmistaa lapsen kotikunnan olevan Espoossa.
Voiko hakea useampaan palvelusetelipäiväkotiin?
Vastaus: Huoltaja valitsee hakemukseen 1.-3. toivetta päiväkodeiksi. Toiveet voivat olla palveluseteli- ja/tai kunnallisia päiväkoteja huoltajan valinnan mukaisesti. Palveluohjaus tekee päätöksen huoltajan toiveen mukaisesti, mikäli haetun päiväkodin paikkatilanne sen sallii.
Tuleeko hakemuksessa olla kunnallinen päiväkoti hakutoiveena?
Vastaus: Huoltaja valitsee hakemukseen 1.-3. toivetta päiväkodeiksi. Toiveet voivat olla palveluseteli- ja/tai kunnallisia päiväkoteja huoltajan valinnan mukaisesti. Kunnallista päiväkotia ei tarvitse valita.
En voi tehdä palvelusetelihakemusta, kun olen jo hakenut lapselleni kunnallista varhaiskasvatuspaikkaa. Miten toimin?
Vastaus: Voit muokata olemassa olevaa hakemustasi ja lisätä tai poistaa hakutoiveitasi.
Voiko lapsi olla palvelusetelillä osa-aikaisesti?
Vastaus: Lapsi voi olla osa-aikaisessa varhaiskasvatuksessa kunnallisessa tai palvelusetelipäiväkodissa.
Voiko lapsi saada palvelusetelin ja olla samanaikaisesti kotihoidon tai yksityisen hoidon tuella?
Vastaus: Palveluseteli rinnastetaan varhaiskasvatuslain 5§:n mukaiseen kunnan järjestämään varhaiskasvatukseen. Siten lapsi ei voi saada samanaikaisesti palveluseteliä, lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea.
Miten palvelusetelipäätös hyväksytään eVaka-palvelussa?
Vastaus: Päätöksestä tulee tieto huoltajalle Suomi.fi -palveluun, jos huoltaja on ottanut em palvelun käyttöön. Tieto päätöksestä tulee sille huoltajalle, joka on tehnyt hakemuksen. Mikäli huoltaja ei ole ottanut em. palvelua käyttöön, päätös tulee postitse kotiin.
Palvelusetelin päätös hyväksytään eVakassa tai palauttamalla päätöksen liitteenä oleva lomake päiväkotiin. Tällä huoltaja vahvistaa paikan lapselleen päiväkodista ja tämän pohjalta tehdään palvelusetelin arvopäätös.
Mikä on palvelusetelin suuruus? Mitä perhe maksaa?
Vastaus: Varhaiskasvatuksen palveluseteli on tulosidonnainen kuten varhaiskasvatuksen asiakasmaksu. Lapsikohtaisen perheen omavastuuosuuteen vaikuttaa perheen koko ja bruttotulojen sekä perheen ja päiväkodin välisessä palvelusopimuksessa sovitun lapsen viikoittainen varhaiskasvatusaika. Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa käytettävä sisaralennus koskee myös palveluseteliä. Näillä perusteilla lasketaan perheen maksettavaksi jäävä palvelusetelin omavastuuosuus, joka vastaa kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksua. Omavastuuosuus on 0–295 euroa/kk. Tämän lisäksi perheen maksettavaksi voi tulla palvelusetelipäiväkotikohtainen lisämaksu, enintään 50 euroa/lapsi kuukaudessa.
Miten ja milloin saan lapselleni palvelusetelin arvopäätöksen?
Vastaus: Päätöksestä tulee tieto huoltajalle Suomi.fi -palveluun, jos huoltaja on ottanut em. palvelun käyttöön. Tieto päätöksestä tulee sille huoltajalle, joka on tehnyt hakemuksen. Mikäli huoltaja ei ole ottanut em. palvelua käyttöön, päätös tulee postitse kotiin.
Palvelusetelin arvopäätös tehdään noin kuukauden kuluessa lapsen varhaiskasvatuksen aloituksesta. Arvopäätöksessä näkyy mitä perheelle jää maksettavaksi eli omavastuuosuus (0–295 €/kk). Tämän lisäksi perheen maksettavaksi voi tulla palvelusetelipäiväkotikohtainen lisämaksu, enintään 50 euroa/lapsi kuukaudessa.
Jos haluan vaihtaa lapseni varhaiskasvatuspaikkaa, miten toimin?
Vastaus: Jos huoltaja haluaa vaihtaa lapsensa varhaiskasvatuspaikkaa esim. kunnalliseen päiväkotiin, huoltaja tekee uuden hakemuksen. Hakemus on siirtohakemus. Paikan osoittamisessa noudatetaan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan linjauksia (17.2.2011). Siirtohakemus on voimassa 1 vuoden.
Huoltaja tekee kirjallisen ilmoituksen asiakassuhteen päättymisestä nykyisessä palvelusetelipäiväkodissaan vasta, kun huoltajalla on lapsellensa uusi varhaiskasvatuspaikkapäätös. Huoltajan tulee huomioida palveluntuottajan kanssa tehdyssä sopimuksessa olevan irtisanomisajan.
Mistä löydän lisätietoa palvelusetelipäiväkodeista?
Vastaus: Espoon kaupungin nettisivulta löytyy lisätietoa hyväksytyistä palvelusetelipäiväkodeista.
Palvelusetelin arvopäätökseen merkitty palveluntarve on virheellinen, miten toimin?
Vastaus: Palvelusetelipäiväkoti merkitsee palveluntarpeen, joten ota suoraan yhteyttä lapsesi palvelusetelipäiväkotiin. He tekevät tarvittavat muutokset ja heidän ilmoitettuaan asiasta Espoon kaupungin varhaiskasvatuksen laskutukseen, saatte uuden palvelusetelin arvopäätöksen.
Sain virheellisen laskun lapseni palvelusetelipäiväkodista, miten toimin?
Vastaus: Palvelusetelipäiväkodit laskuttavat itsenäisesti Espoon kaupungin tekemän palvelusetelipäätöksen mukaisesti. Laskuissa olevista virheistä, tulee ottaa suoraan yhteys laskuttajaan.
Olen tehnyt tuloselvityksen aikaisemmin, mutta nyt sain uuden päätöksen puutteellisilla tulotiedoilla, miten toimin?
Vastaus: Toimita selvitys tuloistasi Espoon kaupungin varhaiskasvatuksen laskutukseen.
Perhekokomme on väärin palvelusetelin arvopäätöksellä, miten toimin?
Vastaus: Palvelusetelipäiväkoti määrittää lapsen perhekoon järjestelmään, joten ota suoraan yhteyttä lapsesi palvelusetelipäiväkotiin.
Tuloissamme tapahtuu muutos, miten toimin?
Vastaus: Täytä uusi tuloselvityslomake ja palauta se Espoon kaupungin varhaiskasvatuksen laskutukseen.
Olen saanut tulojeni mukaan korjatun palvelusetelin arvopäätöksen, mitä teen virheelliselle laskulle?
Vastaus: Laskutukseen liittyvät asiat hoidetaan palveluseteliyksikön laskuttajan kanssa, joten ota suoraan yhteyttä laskuttajaan.
Hyväksytyt palvelusetelipäiväkodit sekä niiden perimät lisämaksut
Leppävaara
Tapiola
1.8.2022 alkaen Pilke Playschool Laajalahti (ulkoinen linkki) 50 €
Matinkylä-Olari
Pilke Maria Montessori(ulkoinen linkki) 30 €
Pilke Kattimatti(ulkoinen linkki) 30 €
Touhula Tikasmäki(ulkoinen linkki) 30 €
Murut Olari(ulkoinen linkki) 50 €
Murut Omena (ulkoinen linkki) 50 €
Espoonlahti
Pilke Merikatti(ulkoinen linkki) 30 €
Pilke Kissankulma(ulkoinen linkki) 30 €
Luontopäiväkoti Tenava-Tilli(ulkoinen linkki) 30 €
Liikuntapäiväkoti Areena(ulkoinen linkki) 25 €
Espoon keskus
Tenava-Kärry(ulkoinen linkki) 50 €
Touhula Palolampi(ulkoinen linkki) 30 €
Ruotsinkieliset päiväkodit
Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan lakisääteistä varhaiskasvatusta. Espoon valtuusto päätti talousarvion hyväksymisen yhteydessä ottaa palvelusetelin käyttöön 1.8.2021 alkaen. Palveluseteli otetaan käyttöön yksityisissä päiväkodeissa järjestettävissä varhaiskasvatuspalveluissa. Jokainen palveluntuottaja voi itsenäisesti valita haluaako hakeutua palvelusetelituottajaksi.
Palvelusetelin arvo
Päiväkodissa tapahtuvan varhaiskasvatuksen palvelusetelin enimmäisarvo yli 3-vuotiaasta lapsesta on 870 euroa kuukaudessa (1.8.2022 alkaen 891 euroa/kk) lasta kohden. Varhaiskasvatuksen palvelusetelin hintakatto on 50 euroa kuukaudessa, palveluntuottaja voi periä 0–50 euroa kuukaudessa kunnallista varhaiskasvatusta kalliimpaa varhaiskasvatusmaksua.
Palveluseteliin liittyvät kertoimet ovat seuraavat:
lapsen iän mukainen kerroin
- 3 vuotta täyttäneen lapsen kerroin on 1,00
- alle 3-vuotiaan lapsen kerroin on 1,55
lapsen varhaiskasvatuksen tarpeen mukainen kerroin
- kokoaikaisen varhaiskasvatuksen kerroin on 1,00
- osa-aikaisen varhaiskasvatuksen (enintään 25 h/viikko) kerroin on 0,60
- esiopetukseen liittyvän varhaiskasvatuksen kerroin on 0,50
Palvelusetelituottajaksi hakeutuminen
Palveluntuottajat voivat hakeutua palvelusetelituottajiksi Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmän kautta(ulkoinen linkki). Palveluntuottaja täyttää PSOP-järjestelmässä kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet hakeutumista varten. PSOP-järjestelmästä näkyy hakemuksen käsittelyn tila. Palveluntuottajat saavat otteen viranhaltijan päätöspöytäkirjasta.
Palvelusetelin käyttäminen
Perheet voivat hakea palveluseteliä yksityiseen Espoon kaupungin hyväksymään palvelusetelipäiväkotiin. Perheet hakevat palveluseteliä samoin kuin kunnallista varhaiskasvatusta täyttämällä hakemuksen Espoon sähköisessä palvelussa eVaka(ulkoinen linkki). Hakemuksesta menee paluusähköposti hakijalle, jossa ohjeistetaan ottamaan yhteyttä päiväkotiin. Jos hakija ei ole ottanut yhteyttä päiväkotiin, palveluntuottaja ottaa yhteyttä hakijaan.
Tiedot hakijoista
Palveluntuottaja (päiväkodin johtaja) näkee koosteen jokaisesta omaan päiväkotiinsa tehdystä hakemuksesta Espoon sähköisestä palvelusta heti, kun perhe on lähettänyt hakemuksen. Varhaiskasvatuksen palveluohjaus tekee sijoitusehdotuksen päiväkotiin. Kun palveluntuottaja hyväksyy sijoitusehdotuksen, saa perhe hyväksytyn palvelusetelipäätöksen. Tämän jälkeen perhe hyväksyy tai hylkää palvelusetelin sähköisessä palvelussa tai toimittamalla paperisen vastaanottoilmoituksen päiväkotiin.
Lisätiedot:
Palveluntuottajat voivat kysyä Espoon varhaiskasvatuksen palveluseteliin liittyvistä asioista osoitteessa vakapsop@espoo.fi.
Ladattavat tiedostot
- Lataa tiedosto: Espoon varhaiskasvatuksen palvelusetelisääntökirja.pdf.Espoon varhaiskasvatuksen palvelusetelisääntökirja.pdf
- Lataa tiedosto: Tuloselvityslomake 2021, ei saavutettava.pdf.Tuloselvityslomake 2021, ei saavutettava.pdf
- Lataa tiedosto: Varhaiskasvatuksen palvelusetelisääntökirja 1.8.2022 alkaen.Varhaiskasvatuksen palvelusetelisääntökirja 1.8.2022 alkaen
Varhaiskasvatuksen palvelusetelin asiakasneuvonta
+358 9 816 27401vaka.maksut@espoo.fiTuloselvityksen tarvittavine liitteineen voi lähettää osoitteeseen: Espoon Kaupunki, Talousyksikkö, Varhaiskasvatuksen laskutus, PL 30, 02070 Espoon kaupunki.Puhelinaika
Maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9.00 - 12.00
Puhelimen aluevalinta:
01 Palveluseteli
Toimipisteet
- Liikuntapäiväkoti Areena
- Liikuntapäiväkoti Touhula Fallåker
- Liikuntapäiväkoti Touhula Palolampi
- Murut Olari
- Norlandia Luontopäiväkoti Tilli
- Päiväkoti Kärry
- Pilke Aftonstjärnan
- Pilke Kattimatti
- Pilke Kilo
- Pilke Kissankulma
- Pilke Liikuntapäiväkoti Laajalahti
- Pilke luontopäiväkoti Kaisla
- Pilke Maria Montessori
- Pilke Merikatti
- Pilke Merikisu
- Pilke Merituuli
- Pilke musiikkipäiväkoti Tuulikello
- Pilke Peippo
- Pilke Playschool Espoonlahti
- Pilke Playschool Laajalahti
- Pilke tiedepäiväkoti Siru
- Touhula Innopoli International
- Touhula Seaside International
- Touhula Tikasmäki
- Touhula VekaraLahti päiväkoti
- Touhula VekaraVuori päiväkoti