Huoltajalle (Kaitaan lukio)
Huoltajilla on käytössä Wilman(ulkoinen linkki) huoltajaliittymä. Liittymän avulla huoltajat voivat seurata opintojen edistymistä ja koulun tiedotteita, viestiä opettajien kanssa sekä selvittää opiskelijan poissaoloja. Espoolaisesta yläkoulusta siirtyvän nuoren huoltajan aiemmin käytössä olleet Wilma-tunnukset toimivat myös lukiossa. Muille huoltajille lähetämme Wilma-tunnukset kotiosoitteeseen.
Huoltajan Wilma-käyttöliittymä on käytössä, kunnes opiskelija täyttää 18 vuotta. Tämän jälkeen huoltajaliittymän käyttö voi jatkua, mikäli opiskelija antaa luvan huoltajaliittymän käytön jatkamiseen. Huoltajaliittymän käytön jatkaminen tehdään Wilmassa Lomakkeet-välilehdellä. Kyseinen lomake tulee nuorelle näkyviin vasta hänen täytettyä 18 vuotta.
Uuden salasanan voi tilata Wilman etusivulta laittamalla rastin “Unohditko salasanasi?” -kohtaan, jolloin uusi salasana lähetetään sähköpostiisi. Mikäli sähköpostisi on muuttunut etkä pääse kirjautumaan, ota yhteyttä koulusihteeriin.
Laajennettu oppivelvollisuus voimaan vuonna 2021
Vuoteen 2020 asti oppivelvollisuus päättyi peruskouluun. Oppivelvollisuuden laajentumisen myötä oppivelvollisuus jatkuu 18 ikävuoteen saakka tai siihen asti, kunnes nuori on suorittanut toisen asteen koulutuksen.
Lakia sovellettiin ensimmäisen kerran niihin oppivelvollisiin, jotka keväällä 2021 olivat perusopetuksen 9. luokalla (pääosin vuonna 2005 syntyneet).
Lukiokoulutuksen tavoitteellinen suorittamisaika on kolme vuotta. Opiskelijalla on oikeus suorittaa lukion oppimäärä enintään neljässä vuodessa.
Koulutuksen järjestäjän järjestämä opetus ja ohjaus on oppivelvollisuuden piiriin kuuluvalle opiskelijalle maksutonta. Näiden lisäksi oppivelvollisuuden laajentuessa opiskelijalle maksuttomiksi tulevat
- päivittäinen ruokailu
- oppimateriaali ja tietokoneet
- opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet
- lukion oppimäärän päätteeksi suoritettavan ylioppilastutkinnon suorittamiseksi edellytettävät 5 koetta sekä niiden osalta hylättyjen kokeiden uusiminen
- vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat
Opintoja täydentävistä vapaaehtoisista opintoretkistä voidaan periä maksuja matka- ja majoituskuluista (myös ulkomaanmatkoista) ja retkien pääsylipuista
Jos henkilö ei ole oppivelvollisuuslain piirissä, ei hänellä ole oikeutta maksuttomaan koulutukseen muuten kuin opetuksen ja ruokailun osalta.
Nuori voi opiskella maksutta sen kalenterivuoden loppuun, jolloin hän täyttää 20 vuotta. Oikeus maksuttomuuteen päättyy, kun nuori on suorittanut toisen asteen tutkinnon tai kahta tutkintoa suorittava opiskelija kummatkin tutkinnot.
Poissaolot
Lukiolain mukaan opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta. Hyväksyttyjä poissaoloja ovat anottu vapaa ja sairastuminen. Ryhmänohjaaja voi hyväksyttävästä syystä myöntää poissaololuvan enintään viideksi päiväksi. Pidemmäksi ajaksi lupaa on anottava rehtorilta hyvissä ajoin etukäteen. Poissaololupa anotaan Wilman hakemukset ja päätökset -lomakkeella.
Huoltaja ja täysi-ikäinen opiskelija ilmoittavat tai selvittävät poissaoloja Wilman tuntimerkinnöissä. Wilman lomakkeella voi ilmoittaa kuluvan päivän sairauspoissaolosta kello 12.00 asti, ja kello 12.00 jälkeen seuraavan päivän sairauspoissaolosta. Poissaolot tulee selvittää viivytyksettä. Poissaolojen selvittämättömyys voi estää kokeeseen osallistumisen ja opintojakson arvioinnin.
Aiheettomia eli luvattomia ja selvittämättömiä poissaoloja ei saa olla ja ne voivat estää opintojakson arvioimisen. Myös hyväksyttävästä syystä johtuvat liialliset poissaolot voivat olla esteenä opintojakson arvioimiselle. Mikäli opintojaksoa ei voida arvioida poissaoloista johtuvan puuttuvan näytön vuoksi, arvioidaan se keskeytyneeksi (K).
Kukin opettaja seuraa opiskelijoiden poissaoloja omalla opintojaksollaan ja merkitsee poissaolon välittömästi Wilmaan. Koulun henkilökunta voi merkitä opiskelijan olevan muussa koulun toiminnassa.
Mikäli opiskelija on sairauden vuoksi estynyt saapumaan kokeeseen, on tästä ilmoitettava Wilman tuntimerkintällä opintojakson opettajalle ennen kokeen alkua. Alaikäisen opiskelijan huoltaja tekee ilmoituksen.
Myöhästyminen
Myöhästymiset haittaavat opiskelua. Kaitaan lukiossa oppitunnit alkavat täsmällisesti, joten opiskelijan velvollisuus on olla paikalla ajoissa. Mikäli opiskelija myöhästyy oppitunnilta, opettaja voi päästää myöhästyneet oppitunnille 15 minuuttia oppitunnin alkamisen jälkeen. Sen jälkeen ei opetustilan ovea tarvitse avata myöhästyjille. Tämän tarkoitus on taata oppimis- ja työskentelyrauha niille opiskelijoille, jotka ovat paikalla oppitunnin alkaessa.
Poissaolojen selvittäminen ja poissaololuvan hakeminen Wilmassa
Huoltaja selvittää alle 18-vuotiaan opiskelijan ja täysi-ikäinen opiskelija selvittää itse poissaolot Wilman tuntimerkinnöissä. Poissaolon syyn voi lisätä lisätietoihin. Poissaololupaa haetaan Wilmassa lomakkeella.
Wilma-viesteillä ei voi ilmoittaa tai selvittää poissaoloja.
Opettaja merkitsee poissaolon opiskelijalle, joka ei osallistu oppitunnille, ellei alle 18-vuotiaan opiskelijan huoltaja tai täysi-ikäinen opiskelija itse ole etukäteen anonut poissaololupaa tai merkinnyt poissaoloa etukäteen Wilman tuntimerkintöihin.
Poissaololuvan hakeminen ennakkoon
Ennakkoon tiedossa olevaan poissaoloon lupa haetaan kirjallisesti Wilman avulla (Hakemukset ja päätökset, Tee uusi hakemus, Poissa-oloanomus ryhmänohjaajalle / rehtorille).
Luvan koulusta poissaoloon viiteen (5) vuorokauteen asti myöntää ryhmänohjaaja ja sitä pidemmältä ajalta rehtori. Poissaololuvan saaneen opiskelijan tulee itse sopia opettajien kanssa miten poissaoloajan oppitunnit korvataan. Korvaavat tehtävät tms. suoritukset tulee sopia ennen poissaoloajankohtaa.
Poikkeuksellisen pitkät poissaolot on hyvä ilmoittaa Wilma-viestillä ryhmänohjaajalle.
Projektiviikko
Periodin keskellä on viisi työjärjestykseltään erilaista koulupäivää, jotka mahdollistavat tutustumis- ja vierailukäynnit koulun ulkopuolelle tai muuta opiskelua, joka vaatii enemmän aikaa. Projektiviikon poikkeavan työjärjestyksen näkee Wilmasta.
Projektiviikon oppitunnit kestävät 3 tuntia/opintojakso (tai kurssi).
MA | TI | KE | TO | PE | |
---|---|---|---|---|---|
8.15 | 2 | 7 | 1 | 5 | 4 |
9.45 | 2 | 7 | 1 | 5 | 4 |
11.10 | 5 | 4 | 3 | 1 | 6 |
13.15 | 6 | 2 | 3 | 7 | |
14.45 | 6 | 2 | 3 |
Taulukossa näkyvät tummennettuna projektiviikon oppituntien ajankohdat. Numerot 1-7 viittaavat tuntikiertokaaviossa olevien opintojaksojen/kurssien paikkaan. Opiskelija voi tarkistaa omat oppituntinsa periodin työjärjestyksestä.
Päättöviikko
Periodin lopussa on päättöviikko, jolloin jokaisella opintojaksolla/kurssilla on arviointipäivä. Viikon aikataulu ja kokeiden sijoittuminen näkyvät Wilman työjärjestyksistä.
Arviointipäivänä on varattu 5 h ja 15 min oppiaineen oppimisen ja arvioinnin edistämiseen. Arviointipäivään voi sisältyö pohjatunti. Pohjatunnin sijaan voidaan pitää esimerkiksi kuuntelukoe tai projektien esittelyä.
Lisäaika arviointiviikolla 1/3 kokeen pituudesta
Lisäaikaan oikeutettuja ovat sellaiset opiskelijat, joilla on erityisopettajan tai muun asiantuntijan toteama tarve lisäaikaan. Lukivaikeuteen perustuvan lisäajan tarve tulee kartoittaa tapaamisessa erityisopettajan kanssa.
Lisäaikaa myönnetään harkinnan ja tarpeen mukaan niihin kokeisiin, joissa siitä on todellista hyötyä opiskelijalle. Opiskelijan vastuulla on huolehtia siitä, että opintojakson/kurssin opettajalla on tieto lisäajan käytöstä viikkoa ennen päättöviikkoa. Lisäaikaa ei anota koetilanteessa.
Kokeesta pois jääminen
Mikäli opiskelija on estynyt osallistumaan päättöviikon kokeeseen, on tästä ilmoitettava etukäteen ennen kokeen alkua opettajalle Wilmassa. Alaikäisen opiskelijan huoltaja tekee ilmoituksen. Tekemättä jäänyt koe tehdään heti saman jakson uusinnassa. Jos opiskelija on ilmoittautunut uusintakokeeseen ja jättää saapumatta, ei hän tämän jälkeen voi enää ilmoittautua saman kokeen uusintaan.
Lukuvuoden 2022-2023 vanhempainillat
22-ryhmien vanhempainilta tiistaina 30.8. 2022 klo 18.00
Ladattavat tiedostot
- Lataa tiedosto: Ryhmänohjaajien esitys 30.8.2022 (ei saavutettava).pdf.Ryhmänohjaajien esitys 30.8.2022 (ei saavutettava).pdf
- Lataa tiedosto: Opinto-ohjaajien esitys 30.8.2022 (ei saavutettava).pdf.Opinto-ohjaajien esitys 30.8.2022 (ei saavutettava).pdf
21-, 20-, ja 19-ryhmien vanhempainilta tiistaina 25.10.2022 klo 18.00
(huom. tämä tieto on muuttunut, 20- ja 19-ryhmien ilta on siirtynyt 25.10. ajankohtaan)
Ladattavat tiedostot
Mikä Kaitaan koti ja koulu -yhdistys on?
Kotisivu: https://kkky.yhdistysavain.fi/(ulkoinen linkki)
Kaitaan koti ja koulu -yhdistys ry on Kaitaan koulun ja lukion vanhempien yhdistys, joka toimii yhteistyössä koulun henkilökunnan ja oppilaskunnan kanssa.
Mikä on yhdistyksen tehtävä?
Yhdistyksen tehtävä on kodin ja koulun yhteistyön kehittäminen sekä kouluyhteisön hyvinvoinnin tukeminen. Yhdistys haluaa lähentää vanhempia koulun toimintaan ja helpottaa yhteydenpitoa koulun henkilökuntaan. Yhdistys toimii yhdyssiteenä muiden järjestöjen sekä koulujen oppilaskuntien kanssa. Oppilasjäsenet osallistuvat hallituksen kokouksiin mahdollisuuksien mukaan.
Yhdistys järjestää keskustelutilaisuuksia ja vanhemmille tilaisuuksia tuoda esille kannanottoja koulua ja koulunkäyntiä koskeviin kysymyksiin. Yhdistyksen puitteissa keskustelu on vapaata ja aloitteet kodin ja koulun välillä kulkevat helposti.
Pyrimme elvyttämään nuorten kerhotoimintaa mahdollisuuksien ja tarpeiden mukaan yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Olemme mukana tapahtumissa, myyjäisissä ja diskoilloissa. Järjestämme mahdollisuuksien mukaan vanhojentanssi- ja ABI-kahvituksen.
Yhdistys jakaa stipendejä oppilaille: yhdistyksen jakamissa stipendeissä painotetaan sosiaalisten taitojen kehittymistä ja yhteisöllisyyttä. Yhdistys myöntää mahdollisuuksien mukaan avustuksia harrastus- ja luokkaretkitoimintaan.
Kuka voi liittyä Kaitaan koti ja koulu -yhdistykseen?
Toivotamme kaikki Kaitaan koulun ja lukion oppilaiden vanhemmat, huoltajat sekä kodin ja koulun yhteistyöstä kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan toimintaan kouluyhteisömme hyvinvoinnin tukemiseksi ja lisäämiseksi!
Yhdistyksen jäsenenä olet mukana vaikuttamassa ja tutustut koulun henkilökuntaan ja muihin vanhempiin. Voit liittyä mukaan maksamalla jäsenmaksun ja samalla tuet Koti ja koulu -yhdistyksen toimintaa, vaikka et voisikaan osallistua hallitustoimintaan.
MobilePay-linkit maksamista varten löytyvät kotisivuiltamme https://kkky.yhdistysavain.fi/(ulkoinen linkki)
Maksun saaja: Kaitaan koti ja koulu -yhdistys ry.
Tilinumero: FI93 1411 3000 0442 35
BIC/SWIFT: NDEAFIHH
Jäsenmaksu: 20 euroa
Viitenumerot: 4381 (jäsenmaksu) 7100 (tukimaksu) 310004 (stipendirahasto)
Ilmoita nimesi ja sähköpostiosoitteesi lähettämällä viesti osoitteeseen: KaitaanKKY@gmail.com
Hallitus lukuvuodelle 2022-23
Hallituksen puheenjohtaja
Marko Virtanen p. +358 40 0424919 KaitaanKKY@gmail.com
Hallituksen jäsenet
Johanna Mäkelä (varapuheenjohtaja)
Taru Saraste (sihteeri)
Riikka Heldan (rahastonhoitaja)
Mila Arkivuo
Taru Elovaara
Johanna Forsen
Riikka Hynninen
Kimmo Lavanti
Kirsi Ratinen
Opettajajäsenet
Raija Kuittinen (koulu) ja Liisa Satukangas (lukio)
Johtokunta
Espoon kouluissa on joko koulukohtaiset tai useamman koulun yhteiset johtokunnat. Johtokunnan tehtävissä korostuvat koulun tukeminen sekä hyvän yhteistyön ja turvallisen opiskeluympäristön ylläpitäminen. Johtokunta hyväksyy mm. koulun opetussuunnitelman ja lukuvuosisuunnitelman. Johtokunnassa on mukana oppilaiden vanhempia ja koulun henkilökunnan edustajia. Yläkouluissa ja yhtenäisissä peruskouluissa johtokuntatyöhön osallistuu myös oppilaiden edustajia. Johtokunta valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan. Johtokunnan tehtävät ja ratkaisuvalta kuvataan tarkemmin Espoon kaupungin hallintosäännössä.
Alla linkki Kaitaan koulun ja Kaitaan lukion johtokunnan pöytäkirjaan 11.10.2021.
Kaitaan koulun ja lukion johtokunnan jäsenet
Jäsen/varajäsen
Sakari Kouti pj / Antti Kainulainen
Antti Kämppi vpn / Riku Rantanen
Susanna Maijanen / Milla Jaakkola
Virve Ukkonen / Raija-Liisa Muinonen
Henkilökunta
Hanna Riikilä / Sissi Yli-Hukkala
Erkki Heikkilä-Kyyhkynen / Kim-Henrik Helanne
Ritva Mickelsson sihteeri/asiantuntija
Harri Henttonen sihteeri/asiantuntija