Järjestöavustukset
Järjestöavustukset ovat yleisavustuksia, joilla tuetaan yhdistysten ja yhteisöjen monipuolista kansalaistoimintaa.
Järjestöavustukset on tarkoitettu eläkeläis-, veteraani-, sairaus- ja vammaisjärjestöille, sekä muille järjestöille tai yhdistyksille, jotka toiminnallaan edistävät espoolaisten hyvinvointia ja terveyttä. Järjestöavustuksia myönnetään myös veteraanien avokuntoutukseen.
Järjestöavustuksilla tuetaan erityisesti toimintaa, joka
- edistää osallisuutta ja toimintakykyä
- vähentää yksinäisyyttä ja syrjäytymistä
- kaventaa väestöryhmien välisiä hyvinvointi- ja terveyseroja
- lisää vertaistukea ja vapaaehtoistoimintaa
- on kaikille avointa ja toimii matalan kynnyksen periaatteella
Avustusta myönnettäessä kiinnitetään huomiota järjestöjen kykyyn tehdä yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa.
Vuoden 2022 järjestöavustusten hakuaika on 1.–29.10.2021.
Järjestöavustusten periaatteet vuodelle 2022
Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämillä avustuksilla tuetaan toimintaa, joka luo espoolaisille hyvän arjen perusedellytyksiä sekä edistää heidän toimintakykyään, hyvinvointiaan ja terveyttään. Avustusten jaossa huomioidaan tasapuolisesti eri väestöryhmät ja Espoon eri alueet. Avustuksia myönnettäessä huomioidaan hakijan tarve avustukseen, hakijan toiminnan laatu ja hakijan oma varainhankinta. Avustusta myönnettäessä kiinnitetään lisäksi huomiota avustettavan toiminnan suunnitelmallisuuteen sekä arvioidaan kaupungin edellisinä vuosina myöntämien avustusten käyttötarkoituksen toteutumista. Avustustoiminta on aina harkinnanvaraisesti kohdennettua. Avustuksia myönnetään tarkoitukseen varatun määrärahan rajoissa.
Avustukset kohdistetaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen sekä kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluja täydentävään toimintaan. Toiminta voi kohdistua joko suuriin väestöryhmiin tai pieniin haavoittuviin ryhmiin, joiden tukeminen on kaupungin tavoitteiden kannalta tarkoituksenmukaista. Terveys- ja hyvinvointierojen kannalta keskeisiä ryhmiä ovat vähävaraiset, maahanmuuttajat, asunnottomat, pitkäaikaistyöttömät sekä päihde- ja mielenterveyspalveluja tarvitsevat pitkäaikaissairaat sekä vammaiset henkilöt.
Avustustoiminnan tulee edistää Espoo-tarinan mukaisia arvoja: asukas- ja asiakaslähtöisyyttä, vastuullista edelläkävijyyttä sekä oikeudenmukaisuutta. Espoon parhaat voimavarat ovat asukkaat, yhteisöt ja yritykset. Hyvinvoinnin ja terveyden toimialan yhteistyö järjestöjen kanssa tukee Espoo-tarinan mukaisesti asukkaiden arjen sujumista ja vahvistaa asukkaiden osallisuutta.
Avustusten valvonnassa noudatetaan Espoon kaupungin valvonnasta antamia määräyksiä.
Avustusta saa käyttää vain avustuspäätöksessä mainittuun tarkoitukseen. Myönnetty avustus on palautettava, jos sitä käytetään muuhun kuin myönnettyyn tarkoitukseen tai muita erityisehtoja ei noudateta, tai jos avustuksen saaja on antanut kaupungin viranomaiselle virheellistä tai puutteellista tietoa avustusta koskevissa asioissa. Mikäli järjestön toiminta ja kulut poikkeavat oleellisesti suunnitellusta, kaupungilla on mahdollisuus arvioida myönnetyn avustuksen takaisin perimistä.
Avustuksen saajan on pidettävä kirjanpitoa kirjanpitolain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten edellyttämällä tavalla. Avustuksen saajan on järjestettävä kirjanpito siten, että avustusten käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Avustuksen hakijan on annettava kaupungin viranomaiselle tämän tarpeelliseksi katsomat tiedot avustushakemuksen käsittelyä, avustuksen myöntämistä ja käytön valvontaa varten. Avustusta myöntävillä viranomaisilla on oikeus tarkastaa avustusta hakeneen yhteisön kirjanpito ja hallinto siltä osin kuin avustuksen valvonta edellyttää.
Avustuksen saajan on järjestettävä tilintarkastus tilintarkastuslain (1141/2015) edellyttämällä tavalla. Mikäli yhdistyksen toiminta ei edellytä tilintarkastuslain mukaista tarkastusta, tulee yhdistyksen tarkastuksen suorittaa toiminnantarkastaja. Toiminnantarkastajan on tarkastettava yhdistyksen talous ja hallinto yhdistyksen toiminnan edellyttämässä laajuudessa sekä annettava tarkastuksestaan kirjallinen toiminnantarkastuskertomus tilinpäätöksestä.
- Avustus myönnetään toimintaan, joka luo espoolaisille sujuvan arjen perusedellytyksiä, lisää heidän osallisuuttaan ja edistää heidän toimintakykyään, hyvinvointiaan ja terveyttään.
- Järjestöavustukset ovat luonteeltaan yleisavustuksia. Avustusta ei myönnetä pelkästään hallinto- tai toimitilakulujen kattamiseen eikä velkojen lyhentämiseen.
- Avustettavan toiminnan tulee kohdistua Espoon kaupungin asukkaille. Muille kuin espoolaisille järjestöille voidaan myöntää avustusta toimintaan, joka on kohdennettu espoolaisille.
- Avustuksen saajan tulee olla oikeustoimikelpoinen ja yleishyödyllinen yhdistys tai säätiö, joka on merkitty yhdistys-/säätiörekisteriin.
- Yhdistyksen tulee osoittaa näyttöä toiminnastaan vähintään yhden vuoden ajalta. Tämä on osoitettava joko pöytäkirjoin tai tilinpäätöksin.
- Avustusta ei myönnetä toimintaan, joka kuuluu kunnan tai muun julkisen toimijan perustehtävään.
- Avustusta ei myönnetä sellaisen palvelun tuottamiseen, jota kaupunki hankkii ostopalveluna tai palvelusetelillä.
- Yhdistys ei saa samaan toimintaan muuta Espoon kaupungin myöntämää avustusta.
- Yhdistys on eriyttänyt yleishyödyllisen toiminnan palvelutuotannostaan ja muusta taloudellisesta toiminnastaan.
- Avustusta ei voida myöntää, jos yhteisön taloudellinen tilanne on niin heikko, että toiminnan jatkamiselle ei ole edellytyksiä. Avustuksia myönnettäessä otetaan huomioon kerätyn varallisuuden (ei koske testamenttien ja/tai lahjoitusten kautta säädeltyjä rahastoja) käyttö järjestön toiminnan toteuttamiseksi.
- 1Avustusta ei myönnetä uskonnollisen tai poliittisen toiminnan tukemiseen.
Avustuksen saajan tulee toimittaa 31.5.2022 mennessä vuodelta 2021 vahvistettu tilinpäätös, tilintarkastuskertomus, toimintakertomus sekä selvitys saadun avustuksen käytöstä. Jos tilikausi poikkeaa kalenterivuodesta, liitteet tulee toimittaa viimeistään viiden kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä. Jos hakija on antanut virheellisiä tai harhaanjohtavia tietoja, voidaan myönnetty avustus periä takaisin.
Vastaavasti avustuksen saajan tulee toimittaa vuodelta 2022 edellä mainitut raportit 31.5.2023 mennessä.
Hakulomakkeen ja liitteiden toimittaminen
Hae järjestöavustusta hakulomakkeella.
Paperisen lomakkeen saat tarvittaessa Espoon kaupungin asiointipisteestä.
Avustusten hakuaika on 1.-29.10.2021. Myöhästynyttä hakemusta ei käsitellä.
Avustushakemukset on toimitettava perjantaina 29.10.2021 klo 15.45 mennessä osoitteeseen:
Espoon kaupungin kirjaamo
PL 1
02070 ESPOON KAUPUNKI
Kirjaamon katuosoite: Siltakatu 11, 3. krs (Espoon keskus)
Voit toimittaa hakemuksen ja liitteet kirjaamoon myös sähköpostilla määräaikaan mennessä. Kirjaamon sähköpostiosoite on kirjaamo@espoo.fi
Hakemuksen liitteineen voit jättää myös asiointipisteeseen määräaikaan mennessä.
Asiointipisteiden sijainnit ja aukioloajat voit tarkistaa Espoon kaupungin verkkosivuilta.