Hae meille Etelä-Tapiolan lukioon
Hakijalle
Onko Etis minun lukioni?
Lukiomme tarjoaa sinulle hyvät valmiudet korkeakouluopintoihin. Se tarkoittaa laajan yleissivistyksen ja jatko-opinnoissa tarvittavien taitojen kehittämistä. Tätä tukee yhteiskunta- ja taloustieteellinen painotuksemme. Painotus on mukana kaikissa oppiaineissa. Esimerkiksi fysiikan tunnilla ilmastonmuutosta tarkastellaan luonnon lainalaisuuksien lisäksi myös sen taloudellisista ja yhteiskunnallisista näkökulmista. Etis antaakin hyvät jatko-opiskeluvalmiudet oikeus-, valtio- ja kauppatieteiden lisäksi esimerkiksi matematiikasta ja muista luonnontieteistä kiinnostuneille.
Meillä tuetaan ja kannustetaan opiskelijoita. Opiskelu ei ole kilpailua, vaan itsensä kehittämistä. Lahjakkuutesi jalostuu parhaiten yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa. Me haluamme, että täällä pärjäävät kaikki!
STT:n vertailun mukaan Etelä-Tapiolan lukiossa ei pelkästään kirjoiteta vuodesta toiseen maan parhaita arvosanoja, vaan etisläiset opiskelijat ovat parantaneet arvosanojaan peruskoulun jälkeen eniten kaikista suomenkielisistä yli 50 opiskelijan lukioista vuosina 2017-2020.
Etis on sinun lukiosi, jos olet motivoitunut opiskelemaan ja haluat jatkaa lukion jälkeen korkeakouluun. Sinulla ei tarvitse olla Etiksestä kavereita entuudestaan, sillä saat niitä varmasti ensimmäisinä päivinä. Monet meidän opiskelijoistamme tulevat ainoina omasta koulustaan ja ovat valmiita saamaan uusia ystäviä. Vaikka et olisikaan aiemmin nauttinut yhdessä opiskelemisesta, täällä saatatkin huomata, että etisläisten yhteistyössä on voimaa.
Lämpimästi tervetuloa! Varmasti viihdyt hyvähenkisessä ja aidosti kansainvälisessä joukossamme.
Anni Virnes
Yhteishaku 2021
Uusia yleislinjan opiskelijoita 135
Alin keskiarvo 8,83
Uusia IB-linjan opiskelijoita 50
Alin keskiarvo IB-linjalle 8,50
Kielivalikoima
A-kielet
ruotsi, englanti, saksa, ranska
B1-kieli
ruotsi
B2-kielet
ranska, saksa
B3-kielet (lukiossa alkavat)
espanja, ranska, saksa
Muut kielet
kiina
IB-linjalla on oma kieliohjelmansa(ulkoinen linkki).
Etelä-Tapiolan lukioon tutustuminen
Tervetuloa 9. -luokkalaisille ja heidän huoltajilleen järjestettäviin tutustumis- ja infotilaisuuksiin tammikuussa 2022!
Kaikki suomenkielisen puolen 3 tilaisuutta järjestetään koronatilanteen takia etänä lukiomme Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/user/EtelaTapiolanLukio(ulkoinen linkki). Tilaisuuksien tallenteet tulevat myöhemmin nähtäviksi samalle kanavalle.
Huom! Iltatilaisuuden lopuksi (20.1. noin klo 19.00-19.30) on mahdollisuus siirtyä kyselemään tarkemmin asioista opinto-ohjaajalta, opiskelijoilta ja aineenopettajilta Microsoft Teams-kokouksessa(ulkoinen linkki).
Yhdeksäsluokkalaisten tutustumisiltapäivät:
- Torstaina 20.1. ja tiistaina 25.1.2022 klo 13.30
Esittelyillat hakijoille ja huoltajille
- Torstaina 20.1.2022 klo 18.00 (yleislukio).
- Keskiviikkona 26.1.2022 klo 18.00 (IB-linja).
Hakuaika lukioihin on 22.2. – 22.3.2022.
Opiskelupaikan vastaanottaminen
Uuden lukiolaisen opiskelupaikka otetaan vastaan sähköisesti. Uusien lukiolaisten nimet julkaistaan aikaisintaan 16.6.2022 verkkosivuillamme sekä osoitteessa https://www.espoo.fi/fi/lukioiden-valintatulokset(ulkoinen linkki) niiden hakijoiden osalta, jotka ovat hakulomakkeessa antaneet siihen luvan. Hakija saa sähköpostissa linkin henkilökohtaiseen tuloskirjeeseen, jossa on linkki, jonka kautta opiskelupaikka otetaan vastaan. Opiskelupaikka on vastaanotettava 30.6.2022 mennessä.
Uusia opiskelijoita pyydetään täyttämään Etelä-Tapiolan lukion oma ainevalintakortti(ulkoinen linkki) alustavien opintotoiveiden kartoittamiseksi.
Opinto-ohjaajat Mikko Saxberg ja Kukka Tast ovat puhelimitse ja sähköpostitse tavoitettavissa torstaina 16.6. klo 09-15 ja perjantaina 17.6. 09-15. Mikon puhelinnumero on 043 8245204 ja Kukan 043 8246623. Yhteisvalinnan tuloksiin ja koulupaikkoihin liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä suoraan rehtori Anni Virnekseen. Parhaiten rehtorin tavoittaa sähköpostilla tai tekstiviestillä. Rehtorin puhelinnumero on 043 8258416. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi at espoo.fi.
Koulu alkaa ensimmäisen vuositason opiskelijoiden osalta torstaina 11.8. klo 9.00 (yleislukio) ja klo 9.45 (IB-linja).
Aloituspaikat kevään 2022 yhteishaussa:
Etelä-Tapiolan lukio 135
Etelä-Tapiolan lukion IB-linja 50
Opintojaksoja tuleville vaikuttajille
Koulukohtaiset opintojaksot kertovat lukion omaleimaisuudesta. Yhteiskuntaopin opintojaksot Kansantaloustieteen perusteita ja Lakitiedon jatkokurssi sekä matematiikan kanssa yhteinen opintojakso Kohti kauppista avaavat näkymiä jo yliopisto-opintoihin. Kauppatieteisiin jatkaville opiskelijoille on tarjolla myös vierailuja muun muassa sijoitus- ja pankkialalle. Talousmatematiikkaa tarjotaan niin pitkän kuin lyhyen oppimäärän opiskelijoille.
EU-asiat tulevat etisläisille opiskelijoille tutuiksi yhteiskuntaopin EU-kurssilla, opintomatkoilla Brysseliin ja Strasbourgiin sekä EYP-toiminnassa. Myös sosiaalipsykologiaa tarjotaan soveltavana opintojaksoina.
Puheviestintäopintojaksolla kasvavat äidinkielen taidot, ja todistuksen niistä voi hankkia abivuonna osallistumalla Opetushallituksen organisoimaan Puhvi-kokeeseen.
Johtaminen ja vuorovaikutus -opintojaksolla pääset haastattelemaan oikeita johtajia - monilta eri aloilta. Saat tietoa siitä, mitä johtajalta vaaditaan, miten johtajaksi tullaan ja mikä johtamisessa on palkitsevaa. Tutustutaan yritysmaailmaan muutenkin ja tehdään yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa. Opintojaksolla perehdytään myös vuorovaikutustaitoihin, jotka ovat tärkeitä paitsi johtajille myös kaikille muille.
Yrittäjyysopinnot (YRI) koostuu monen eri oppiaineen yhteydessä tarjottavista opintojaksoista, joiden keskeisenä sisältönä ovat yrittäjyystaidot. Tavoitteena on lisätä opiskelijoiden omatoimisuutta, luovuutta ja yritteliäisyyshenkeä. Oppimaansa pääsee soveltamaan käytännössä esimerkiksi Nuori yrittäjyys -projektissa, joka yleensä tehdään toisen kouluvuoden aikana. Lukuvuoden kestävässä projektissa on tarkoituksena pyörittää omaa yritystä ja osallistua erilaisiin lukuvuoden mittaan järjestettäviin kilpailuihin.
Aktiivisen kansalaisen opintokokonaisuus (AK) on tuttu osa Etiksen toimintaa. Aktiivinen kansalaisuus korostuu opiskiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen näkökulma. Aktiivisen kierrätyksen ja lajittelun lisäksi esimerkiksi Nepalissa olevien kummilasten tukeminen ovat osa ohjelmaa.
LUMA näkyy Etiksessä
LUMA-aineiden ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistäminen onnistuu Etiksessä monipuolisesti. Laajan opintojaksotarjonnnan lisäksi teemme lukuvuoden aikana paljon yritysvierailuja erilaisiin teknologia- ja teollisuusyrityksiin. Vierailut HUS:n toimipisteisiin (Jorvi, Naistenklinikka) tarjoavat lääkikseen jatkaville mahdollisuuden tutustua lääkärin työhön. Myös korkeakouluyhteistyö on vilkasta. Esimerkiksi LUMA-luennot ja laboratoriovierailut AALLON ja Kumpulan kampuksille yhdistävät lukio-opiskelun korkeakoulumaailmaan.
Etiksen omat asiantuntijoiden pitämät LUMA-luennot tuovat tieteen uusimpia tutkimustuloksia lukiolaisten saataville muutaman kerran vuodessa. LUMA näkyy Etiksessä myös välitunneilla: ala-aulan shakki-, pulma- ja palapelit ovat aktiivisessa käytössä.
Etiksen LUMA-tulokset puhuvat puolestaan. Etiksessä luma-aineita opiskellaan ja kirjoitetaan paljon: matematiikan YO-tulokset ovat olleet maan kärkitasoa monena peräkkäisenä vuonna. Esimerkiksi vuonna 2019 teknologiateollisuuden jakamista 1000 euron kannustuspalkinnoista 10 % tuli etisläisille.
Myös valtakunnallisissa 4 tieteen kisoissa etisläiset ovat pärjänneet hienosti ja nousseet mitalisijoille sekä fysiikassa että kemiassa.
Tule Etikseen - olet tulevaisuuden tekijöiden joukossa!
Kaikille tärkeä keke
Kestävä kehitys näkyy Etiksessä monella tavalla. Lukiossamme toimii aktiivisesti opiskelijoiden ja opettajien kestävän kehityksen keke-ryhmä. Se järjestää vuoden aikana erilaisia tapahtumia yhdessä opiskelijakunnan hallituksen kanssa.
Vuosittain Etiksessä on ollut esimerkiksi kaksi pyöräilypäivää, Nenäpäivä, verenluovutustapahtumia ja erilaisia keräyksiä. Muutamana vuonna keke-ryhmä on suunnitellut ja toteuttanut kestävän kehityksen viikon.
Kestävän kehityksen ryhmän tavoitteena on myös kehittää lukion ruokaiIua, energiankulutusta ja liikkumista kestävämmälle pohjalle. Lukuvuoden aikana ryhmä tekee yhteistyötä muiden lukioiden keke-ryhmien kanssa. Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat myös esimerkiksi Ekosäätiö(ulkoinen linkki) ja Aalto-yliopisto(ulkoinen linkki).
Tavoitteena on, että Etelä-Tapiolan lukiossa kasvaa aktiivisia ja vastuullisia oikeudenmukaisen ja kestävän yhteiskunnan rakentajia. Kestävän kehityksen ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset näkökökulmat näkyvät siksi myös kaikissa oppiaineissa.
Kansainvälistä ilmapiiriä
Kansainvälisyys on Etiksen arkea. Monien opintomatkojen ja projektien lisäksi meillä on joka vuosi vaihto-opiskelijoita ja paljon erimaalaisia vieraita tutustumassa suomalaiseen lukiokoulutukseen.
Etelä-Tapiolan lukion IB-linjalle valitaan vuosittain noin 50 opiskelijaa. Ensimmäinen vuosi on ns. valmistava vuosi (pre-IB), jossa opetus on jo englanniksi. Tämän jälkeen opiskelijat tekevät 2-vuotisen IB-tutkinnon. Myös suomenkielisen puolen opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua joihinkin IB-aineiden opintoihin. Niistä sovitaan opiskelijan kanssa erikseen.
Kesävaihtoon Saksaan on mahdollisuus päästä Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto ry:n kautta. Etiksessä voi suorittaa saksan kielen tutkinnot Sprachdiplom I ja II. Kakkosdiplomin suorittaminen on todistus riittävästä saksan kielen taidosta yliopistotasoisiin opintoihin Saksassa.
Etiksen osallistuminen Opetushallituksen Kiina-projektiin toi mukanaan kaksi kiinan kielen soveltavaa opintojaksoa.
Uskonnon ja historian yhteistyönä toteutetaan opintomatka Roomaan joka kolmas vuosi. Jerusalemista Auschwitziin on historian, uskonnon ja äidinkielen yhteisprojekti. Sen aikana tehdään opintomatka Krakovaan. Ranskanopiskelijoista muodostettu ryhmä on käynyt monena vuonna opintomatkalla Pariisissa. Fysiikan opiskelijoiden opintomatka Cerniin on ollut ohjelmassa myös useampana vuonna. Yhteistyöteemana rotterdamilaisen Farel Collegen kanssa on kestävä kehitys. Nepal-projektin puitteissa on tuettu kastittomien nepalilaisten lasten koulunkäyntiä ja Nepalissa on vierailtu jo kuudesti.
Kuvataiteen lukiodiplomi
Ennen Kuvataiteen lukiodiplomin (KD) suorittamista opiskelijalla täytyy olla suoritettuna vähintään neljä kuvataiteen opintojaksoa. Kuvataiteen lukiodiplomi koostuu teoksesta ja portfoliosta. Lukiodiplomin tehtävävaihtoehtoja on vähintään viisi, ja niistä opiskelija valitsee yhden. Tehtävät pohjautuvat lukion pakollisiin ja syventäviin kursseihin.
Diplomitöiden vuosittain vaihtuviin tehtäviin voi tutustua osoitteessa www.edu.fi/lukiodiplomit. Muita lukiodiplomeja voi suorittaa yhteistyössä muiden lukioiden kanssa.
Opetusministeriö myönsi Etelä-Tapiolan lukiolle erityistehtävän IB-koulutuksen järjestämiseen vuonna 2009. IB-linjalle valitaan vuosittain 50 uutta opiskelijaa.
IB on lyhenne sanoista International Baccalaureate, mikä tarkoittaa kansainvälistä ylioppilastutkintoa. Linjalla opiskellaan IB Diploma -tutkintoon johtavaa opiskeluohjelmaa, joka on sama kaikkialla maailmassa. Suomessa IB Diploma hyväksytään tasavertaisena kansallisen ylioppilastutkinnon kanssa, eli se antaa yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Lisäksi tutkinto antaa erinomaiset valmiudet yliopisto-opintoihin kaikkialla maailmassa.
Etelä-Tapiolan lukiossa IB:n opetuskielenä on englanti. Varsinainen IB Diploma Programme on kaksivuotinen, joten ensimmäinen lukiovuosi (pre-DP) opiskellaan kansallisen opetussuunnitelman mukaisesti. Tarkoitus on saattaa opiskelijoiden tiedot ja taidot IB-ohjelman edellyttämälle tasolle. Myös pre-DP-vuonna opetus on liikuntaa lukuun ottamatta englanniksi.
Pre-DP-vuoden jälkeen alkaa varsinainen 2-vuotinen IB Diploma Programme, jonka aikana opiskelijat keskittyvät kuuteen valitsemaansa oppiaineeseen. Oppiaineet on jaettu kuuteen eri ryhmään, ja viidestä ensimmäisestä ryhmästä on valittava vähintään yksi aine. Kuudennen ryhmän Visual Arts -aineen opiskelija voi korvata valitsemalla ryhmistä 1-4 toisenkin aineen. Ensimmäisessä ryhmässä on äidinkieli (suomi, englanti tai jokin muu äidinkieli), toisessa ryhmässä on vieras kieli (suomi, englanti tai ranska) Kolmannen korin muodostavat humanistis-yhteiskunnalliset aineet (historia ja Business and Management) Neljäs kori on luonnontieteitä (fysiikka, kemia ja biologia). Viidennessä korissa on matematiikka, jossa on tarjolla kaksi eri linjaa (Analysis and Approaches sekä Applications and Interpretations). Kuudes vapaavalintainen kori on Visual Arts. Aineista kolmen on oltava HL-tasoa * (240 tuntia = 9 kurssia) ja kolmen SL-tasoa * (150 tuntia = 5,5 kurssia).
Kuuden valitun aineen lisäksi tutkintovaatimuksiin kuuluu kriittiseen ajatteluun kannustava Theory of Knowledge (ToK)-oppimäärä, luovaa toimintaa ja yhteisöllistä palvelua sisältävä CAS-ohjelma** sekä Extended Essay, joka on opiskelijan valitsemasta aiheesta tehtävä maksimissaan 4000 sanan mittainen tutkielma, jonka ensimmäinen versio laaditaan varsinaisten IB-vuosien välisenä kesänä.
Kahden vuoden varsinaisten IB-opintojen jälkeen opinnot päättyvät touko-kesäkuun vaihteessa järjestettävään IB-tutkintoon.
HL* = Higher Level, SL* = Standard Level
CAS** = Creativity, Action, Service