Opinto-opas, ops ja oppikirjat
JYLLAN OPINTO-OPAS
Päivittäiset työajat
1. oppitunti 8.30 - 9.45
2. oppitunti 9.55 - 11.10
3. oppitunti 11.25 - 13.10 (ruokailu alla olevan aikataulun mukaisesti)
4. oppitunti 13.20 - 14.35
5. oppitunti 14.45 - 16.00
Ruokailu:
3. vuosikurssi klo 11.50 - 12.20
2. vuosikurssi klo 12.00 - 12.30
1. vuosikurssi klo 12.10 - 12.40
Jos opiskelet 3. oppitunnin Rehtorintiellä tai sinulla on liikuntaa,
menet ruokailuun: 12.40-13.15. Projekti- ja päättöviikolla kaikki ruokailevat oman vuosikurssin ruokavuorolla 11.50-12:40.
Projektiviikon työajat
Ensimmäinen oppitunti (180min)
Abit: 08.50-11.50
Kakkoset: 09.00-12.00
Ykköset: 09.10-12.10
Ruokailut normaalisti 11.50, 12.00 ja 12.10.
Toinen oppitunti (180min) kaikilla vuosikursseilla 12.40-15.40
Vanhempainillat
1 vuosikurssi 22.8.2022 klo 18.00
2 vuosikurssi 23.1.2023 klo 18.00
3 vuosikurssi 31.10.2022 klo 18.00
Esittelyilta 9-luokkalaisten vanhemmille 25.1.2022 klo 18.00
Tuntikiertokaavio
MA TI KE TO PE
08:30 - 09:45 2 7 4 7 1
09:55 - 11:10 3 5 2 5 4
11:25 - 13:10 7 4 3 1 6
13:20 - 14:35 6 1 6 2 5
14:45 - 16:00 8 YS 8 3 8
LUKIO-OPINNOT
Lukio on kolmevuotinen. Perustellusta syystä lukiota voi pidentää neljävuotiseksi esimerkiksi kilpaurheilun, vaihto-opiskelun tai pidempiaikaisen sairastelun vuoksi. Valmistumiseen vaaditaan ainakin 75 kurssia, joista vähintään 47-51 (matematiikan laajuuden mukaan) on pakollisia ja vähintään 10 syventäviä. Lukion pidentämisestä neljä vuotiseksi sovitaan yhdessä opinto-ohjaajan kanssa. Lukion koko oppimäärä on saavutettu, kun kaikkien opinto-ohjelmaan kuuluvien aineiden oppimäärät on suoritettu hyväksytysti.
Tässä opinto-oppaassa kurssilla tarkoitetaan 2op laajuista opintojaksoa (LOPS2021). Yhteensä opintopisteitä tulee siis suorittaa 150. Pakollisia opintoja on 94-102op.
Opetusta voidaan antaa myös puolen kurssin mittaisina kokonaisuuksina. Opiskelun voi keskeyttää tai jakson kurssimäärää saa vähentää perustellusta syystä rehtorin tai opinto-ohjaajan luvalla.
Opiskelu voidaan järjestää toisin kuin opetussuunnitelmassa säädetään, jos se on opiskelijan osaamisen, taustan, olosuhteiden tai terveydentilan kannalta perusteltua. Tällaisista järjestelyistä ja poikkeuksista päättää rehtori.
Opinto-ohjelma
Kussakin jaksossa opiskelijan on valittava ja opiskeltava vähintään neljää kurssia. Suorittaakseen opinnot kolmessa lukuvuodessa opiskelijan on jaksoittain opiskeltava noin kuusi kurssia. Jaksokohtainen minimi neljä kurssia ei siis riitä valmistumiseen kolmessa vuodessa.
Opinto-ohjelman muutoksista ja tarkistamisesta keskustellaan kyseisen aineenopettajan, oman ryhmänohjaajan ja opon kanssa. He ohjaavat tarvittaessa rehtorin puheille. Rehtorin lupaa/ päätöstä tarvitsee mm.
S2-opintojen aloittaminen
tavallisesta poikkeavat kieliopinnot
neljännen vuoden opiskelu (tarvitsee rehtorin hyväksynnän, vaikka suunnitelma tehdään opon kanssa)
alle neljän kurssin suorittaminen jaksossa
vaihto-opiskelu
itsenäisten suorittaminen tämän oppaan ohjeiden vastaisesti
etenemisesteiden selvittämisessä
etä- tai muu poikkeava opiskelu
Kurssin suorittaminen ja oppiaineen oppimäärän arviointi
Jokaisen oppiaineen oppimäärä koostuu kursseista. Kurssin pituus on 38 tuntia. Jokainen kurssi arvostellaan. Kurssit opetetaan yleensä keskitetysti eli yhden jakson aikana viisi tuntia viikossa.
Opiskelijan suorittama kurssi arvioidaan sen päätyttyä. Arvioinnin tehtävänä on antaa palautetta opiskelijalle kurssin tavoitteiden saavuttamisesta ja oppiaineen opiskelun etenemisestä. Lukion kurssien arvosanoilla on hyvin harvoin vaikutusta jatko-opiskeluun hakiessa. Kurssin arviointi perustuu paitsi mahdollisiin kirjallisiin kokeisiin, myös opintojen edistymisen jatkuvaan havainnointiin ja opiskelijan tuotosten arviointiin. Opiskelijan oma itsearviointi voidaan ottaa huomioon käyttäen hyväksi mm. kurssiarviointikeskusteluja.
Numeroarvostelusta poiketaan niiden kurssien osalta, jotka on erikseen ainekohtaisesti määritelty. Nämä kurssit arvioidaan merkinnällä suoritettu/hylätty (ks. Espoonlahden lukion ops).
10 erinomainen
9 kiitettävä
8 hyvä
7 tyydyttävä
6 kohtalainen
5 välttävä
4 hylätty
S suoritettu
K keskeytetty
P puuttuvia suorituksia
Kurssi on suoritettu vasta, kun siihen liittyvät, arvioinnin kannalta tarvittavat työt ja osiot on tehty. Jos töitä tai osioita puuttuu, arvosanan tilalle voidaan merkitä P (suorituksia puuttuu). Puuttuvat suoritukset on tehtävä opettajan määräämään aikaan kuitenkin viimeistään kyseisen jakson uusintakoepäivänä. Jos kurssin oppimäärän opiskelua ei voi todentaa, kurssia ei voi arvioida. Näin voi käydä esimerkiksi runsaiden poissaolojen (myös sairaudesta johtuvien) tai isompien kurssiin liittyvien suoritusten puuttumisen vuoksi. Tällöin arvosanan tilalle merkitään K (keskeytetty). Tällöin kurssi on käytävä kokonaisuudessaan uudelleen.
Opiskelijan arvioinnista päättää kunkin oppiaineen osalta opiskelijan opettaja(t). Aineen koko oppimäärän päättöarvioinnista päättävät opiskelijan opettajat yhdessä.
Oppiaineen oppimäärä muodostuu opiskelijan oman suunnitelmansa mukaan suorittamista pakollisista ja syventävistä kursseista sekä niihin läheisesti liittyvistä soveltavista kursseista. Samassa oppiaineessa eri opiskelijoilla voi olla erilaajuiset oppimäärät.
Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy suoritettujen pakollisten ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjen valtakunnallisten syventävien kurssien kurssiarvosanojen aritmeettisena keskiarvosanana. Mainituista opinnoista opiskelijalla saa olla hylättyjä kurssiarvosanoja enintään seuraavasti
Opiskelusuunnitelman mukaisesti opiskeltuja pakollisia ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjä
valtakunnallisia syventäviä kursseja
joista voi olla hylättyjä kurssiarvosanoja enintään
1–2 kurssia, joista hylättyjä voi olla enintään 0
3–5 kurssia, joista enintään 1
6–8 kurssia, joista enintään 2
9 kurssia tai enemmän, joista enintään 3
Oppiaineen oppimäärässä ovat mukana kaikki opiskelijan arvioidut pakolliset ja opetussuunnitelman perusteissa määritellyt valtakunnalliset syventävät kurssit, eikä mitään niistä voi jälkikäteen poistaa. Hylättyjä koulukohtaisia syventäviä tai soveltavia kursseja ei lasketa mukaan lukion oppimäärään.
Jaksotodistukset
Opiskelija saa jokaisesta jaksosta jaksotodistuksen, joka on nähtävissä Wilmassa.
Päättötodistuksessa numeroin arvioitavat oppiaineet
Lukioasetuksen määrittämin numeroarvosanoin arvioidaan kaikki pakollisten oppiaineiden oppimäärät sekä valinnaiset vieraat kielet. Opinto-ohjauksesta annetaan suoritusmerkintä. Mikäli opiskelija pyytää, hän on oikeutettu saamaan suoritusmerkinnän liikunnasta ja sellaisista oppiaineista, joissa opiskelijan suorittama oppimäärä käsittää vain yhden kurssin sekä valinnaisista vieraista kielistä, mikäli opiskelijan suorittama oppimäärä niissä käsittää vain kaksi kurssia.
Etenemiseste
Etenemiseste muodostuu silloin, kun hylättyjen arvosanojen kokonaismäärä on vähintään 1/3 kyseisen oppiaineen pakollisten ja suoritettujen valtakunnallisten syventävien kurssien yhteismäärästä. Etenemiseste poistuu, kun hylätty kurssi suoritetaan hyväksytysti. Opinnot voivat myös jatkua opettajan kanssa tehdyn suunnitelman perusteella.
Projekti- ja päättöviikot
Periodin puolessavälissä on neljän päivän projektiviikko ja periodin lopussa on päättöviikko. Projekti- ja päättöviikkojen ajankohdat ja aikataulut näkyvät Wilmassa.
Arvioinnit tulevat noin 10 päivän kuluttua jakson päättymisestä, ja kunkin jakson uusintanäyttö järjestetään noin viikon kuluttua arvioinnista. 5. jakson uusintanäyttö järjestetään seuraavana syksynä 1. jakson alussa. Aikataulut näkyvät lukuvuosikalenterissa.
Uusintakuulustelut
Uusintakuulustelu järjestetään koulun lukuvuosikalenteriin merkittynä aikana yleensä klo 15 – 18 Ilmoittautuminen tehdään Wilmassa viimeistään kalenterissa ilmoitettuna päivänä. Jos opiskelija ei ilmoittaudu tai jättää etukäteen ilmoittamatta pois uusinnasta, uusintakerta katsotaan käytetyksi. Opiskelija voi uusia hylätyn suorituksen yhden kerran. Hylätty suoritus on uusittava heti arviointia seuraavassa uusinnassa. Jos myös uusintasuoritus on hylätty, opiskelijan on osallistuttava kurssille tai opintojaksolle uudestaan. Hyväksyttyäkin arvosanaa voi yrittää korottaa kerran seuraavassa kalenteriin merkityssä korotusuusinnassa. Korotusuusintoja järjestetään kaksi kertaa lukuvuodessa. Tällöin parempi arvosana jää voimaan. Korotusuusinnat ovat 4. periodissa (periodien 1-3 kurssit/opintojaksot) ja elokuussa ennen 1. jakson opetuksen alkamista (periodien 4-5 kurssit/opintojaksot).
Uusintaoikeus: Opiskelijalle syntyy oikeus uusintaan tai uusinnan uusintaan vain, jos häneltä jää kurssi- tai opintojaksosuoritus hyväksyttävästä syystä tekemättä. Hyväksyttävä syy pitää ilmoittaa kyseisen aineen opettajalle Wilmassa ennen kokeen tai muun suorituksen alkamista. Opettajalla tai rehtorilla pitää olla mahdollisuus pyytää Wilmassa tai soittamalla lisäselvitystä ennen ja jälkeen arviointia. Opiskelijan tulee antaa lisäselvitys välittömästi. Rehtori voi vaatia lääkärintodistuksen kyseiseltä päivältä. Poissaolo arvioinnista merkitään arviointikirjaan P-merkinnällä, mikä muutetaan arvosanaksi seuraavan uusinnan jälkeen.
Itsenäisten suoritusten ja opintojen hyväksi lukemisen periaatteet
Opiskelijalla on oikeus suorittaa opintojaksoja itsenäisesti, jos itsenäisen suorittamisen ehdot täyttyvät. Pääsääntöisesti aineiden ensimmäisiä kursseja, kahta peräkkäistä tai aikaisemmin keskeytynyttä opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti. Tiettyjä alla lueteltuja opintojaksoja ei voi suorittaa itsenäisesti. Aineen edellisestä suorituksesta tulee olla vähintään hyvät (8) tiedot. Samanaikaisesti opiskelijalla voi olla vain yksi itsenäinen suoritus kesken. Itsenäisestä suorittamisesta opiskelija ja opettaja tekee sopimuksen mihin kirjataan suoritukseen vaadittavat tehtävät, näytöt ja kokeet, sekä niiden aikarajat. Opiskelija täyttää yhdessä opettajan kanssa sopimuksen itsenäisestä suorituksesta ennen ja toimittaa sen kansliaan kyseisen jakson ensimmäisen viikon aikana. Suoritus pitää olla valmis viimeistään kyseisen jakson uusintapäivänä, jos ei toisin sovita. Tarkemmat ajat on merkitty lukuvuosikalenteriin. Jos opiskelija jättää suoritukset palauttamatta sopimuksen mukaisesti tai hän saa kokeesta hylätyn, hänelle merkitään kurssista K. Itsenäisestä suorituksesta vaaditaan hyväksytty arvosana. Opinto-oppaassa ja lukuvuosikalenterissa tarkennetaan itsenäisten suorittamisen aikataulua ja opintojaksoja joita ei voi suorittaa itsenäisesti.
Rehtorin päätöksellä opiskelija voi suorittaa opintojaksoja itsenäisesti tästä poikkeavalla tavalla esimerkiksi, jos opiskelija on estynyt pääsemään kouluun.
Oppiaineen ensimmäisiä opintojaksoja ei voi suorittaa itsenäisesti.
Opintojaksot joita ei voi suorittaa itsenäisesti ovat:
Koulukohtaiset opintojaksot
Kielten ja äidinkielen puheviestinnän kurssit
Kaikki taito- ja taideaineiden pakolliset kurssit
Opinto-ohjaus
Muissa oppilaitoksissa suoritettavat kurssit ja Espoon yhteistarjonta
Rehtori päättää muualla suoritettujen opintojaksojen ja muualla hankitun osaamisen hyväksilukemisen opiskelijan rehtorille tai koulun kansliaan toimittamien todistusten ja muiden asiakirjojen perusteella. Ennen muualla suoritettavan opintojakson aloittamista sen hyväksilukemisesta kannattaa keskustella rehtorin kanssa.
Hyväksiluvun ehtona on aina, että hankitun osaamisen pitää olla lukion opetussuunnitelman mukaista ja sen pitää vastata laajuudeltaan myönnettyjä opintopisteitä. Yksi opintopiste on 19 oppituntia. Jos suoritukseen ei ole liittynyt opintopisteitä vastaavaa määrää ammattilaisen opetusta eli kyseessä on ollut itsenäinen opiskelu, vaaditaan pääsääntöisesti näyttöä osaamisesta esimerkiksi kokeen tekemistä. Opiskelija ei voi saada samasta opetussuunnitelman sisällön osaamisesta kahta päällekkäistä suoritusta. Esimerkiksi lukion oppimäärää kertaavista valmennuskursseista ei voi pääsääntöisesti saada lisäsuorituksia.
Espoon yhteistarjottimen ja muut virallisen toisen lukio-opetuksen järjestäjän kurssit hyväksi luetaan kyseisen oppiaineen kursseiksi tai muihin opintoihin. Luettaessa opiskelijalle hyväksi opintoja muista oppilaitoksista pitäydytään suoritusoppilaitoksen antamaan arviointiin.
Lukion pakolliset kurssit on arvioitava numeroarvosanoin. Tämä koskee myös hyväksi luettavia muualla suoritettuja pakollisia opintoja. Numeroarvosanan määrittämiseksi voidaan vaatia lisänäyttöä. Muualla suoritetut opinnot eivät juuri koskaan vastaa sisällöltään pakollisia kursseja, joten pääsääntöisesti pakollisia kursseja ei voi hyväksi lukea. Tämä koskee mm. vaihto-opiskeluvuonna suoritettuja opintoja. Vaihto-opiskeluvuodesta voidaan yleensä hyväksi lukea 8-15 kurssia riippuen opiskeluaktiivisuudesta, sekä kyseisen koulun opetuksen vastaavuudesta suomalaiseen opetussuunnitelmaan verrattaessa.
Tiedottaminen
Opetussuunnitelma kokonaisuudessaan on nähtävissä Espoonlahden lukion kansliassa ja www-sivuilla www.jylla.fi(ulkoinen linkki).
Koulun kotisivuilla www.jylla.fi(ulkoinen linkki) on tietoa lukion suorittamisesta ja ajankohtaisista asioista sekä henkilökunnan yhteystietoja. Kurssisuoritusrekisteri, tiedotteita ja pikaviestejä on nähtävillä Wilmassa.
Kaksi kertaa jaksossa varataan aikaa ryhmänohjaukseen ja yleiseen tiedottamiseen. Tiedotusta täydennetään tekstiviestien ja sähköpostin avulla.
Lisäksi opiskelijoiden vanhemmille tiedotetaan puhelimitse, sähköpostilla, kirjeitse sekä vuosittain järjestettävissä vanhempainilloissa.
Opettajat tavoittaa parhaiten Wilma-viestillä. Koulusihteerin ja rehtorin tavoittaa parhaiten sähköpostilla.
Tiedotuspiste: Kanslian ulkopuolella on lokero, jossa on tietoja Matkahuollosta, VR:stä, Lukiolaisten liitosta jne.
Poissaolot
Lukiolain mukaisesti opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole siitä myönnetty vapautusta. Ryhmänohjaaja voi hyväksyttävästä syystä antaa poissaololuvan enintään viideksi päiväksi. Pitemmäksi ajaksi lupaa on anottava rehtorilta hyvissä ajoin etukäteen. Poissaololupa anotaan Wilma-lomakkeella. Kukin opettaja seuraa opiskelijoiden poissaoloja omalla kurssillaan ja merkitsee poissaolot välittömästi Wilmaan. Huoltaja tai 18 vuotta täyttänyt opiskelija selvittävät poissaolot Wilmassa. Hyväksyttäviä poissaoloja ovat anottu vapaa ja sairastuminen. Koulun henkilökunta voi lisäksi merkitä opiskelijan olevan muussa koulun toiminnassa. Nämä ovat hyväksyttäviä poissaoloja. Wilmassa anottuihin poissaoloihin selvitys tulee automaattisesti ryhmänohjaajan tai rehtorin hyväksynnän jälkeen. Aiheettomia poissaoloja ei saa olla. Aiheettomat poissaolot voivat johtaa kurssin keskeytymiseen. Vaikka opiskelijalla olisi runsaasti hyväksyttäviä poissaoloja, opettajan täytyy vaatia opetussuunnitelman mukaista osaamista, jolloin kurssin arviointi voi olla poissaolojen vuoksi mahdotonta. Tällöin opettaja voi vaatia lisänäyttöä hankitusta osaamisesta tai kurssin käymistä uudelleen. Sairaustapauksissa koulu antaa pyydettäessä tukea opiskeluun.
Opintojen keskeytyminen
Ryhmänohjaaja seuraa opiskelijan opinto-ohjelman toteutumista, mikä yleensä tarkoittaa vähintään neljän kurssin suorittamista ja opintojen valmistumista kolmessa vuodessa tai pidennetyillä neljässä. Jos opinto-ohjelma ei näytä toteutuvan, rehtori tekee opiskelijan kanssa sopimuksen ja opinto-ohjelmaa tarkistetaan. Opiskelijalle tarjotaan tukitoimia. Jos tästä huolimatta opinnot eivät edisty ja opinto-ohjelma ei toteudu, opinnot keskeytyvät ja opiskelija ohjataan muihin opintoihin.
Jos opiskelija itse haluaa erota Espoonlahden lukiossa, hänen tulee ilmoittaa siitä eropäivä mukaan lukien kirjallisesti rehtorille. Oppivelvollisuuden piiriin kuuluvalla on lisäksi oltava tiedossa seuraava opiskelupaikka. Rehtori myöntää eron ja antaa erotodistuksen.
Muita ohjeita
Jokaisella opiskelijalla on oltava oma lokero.
Erityistarvikkeet: Tavanomaisten opiskeluvälineiden lisäksi opiskelija tarvitsee mm. matematiikan, fysiikan, kemia ja liikunnan tunneilla erityisiä välineitä ja varusteita. Kyseisten aineiden opettajat tiedottavat erikseen tarvittavista välineistä.
Oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat opiskelijat saavat kaiken välttämättömät tarvikkeet opiskeluun mm. sähköiset oppikirjat ja tietokoneen. Opiskelija on velvollinen pitämään huolta hänelle luovutetuista tavaroista ja pitämään niitä mukana oppitunneilla.
Joistain valinnaisista ja vapaaehtoisista opinnoista saattaa tulla opiskelijalle kuluja, kuten opintomatkoista. Nämä eivät kuitenkaan kuulu valmistumisen kannalta välttämättömiin kokonaisuuksiin tai niille on todellinen maksuton vaihtoehto.
Kirjasto: Aukioloajat ilmoitetaan kirjaston ovissa. Kirjasto on periaatteessa aina avoin hiljaisen työn tekijöille.
Lunttaaminen tai plagiointi
Koe, tutkielma tai muu työ hylätään. Tämä voi johtaa myös siihen, että kurssia ei ole mahdollista arvioida. Kotiin ollaan aina yhteydessä, lisäksi asiasta tiedotetaan kaikille opettajille. Tapauskohtaisesti harkitaan lukiolain mukaisten rangaistusten käyttämistä.
ESPOONLAHDEN LUKION ARVOT JA JÄRJESTYSSÄÄNTÖ
Arvot
Espoonlahden lukio on opiskelijoita varten. Meillä kaikkia kohdellaan kunnioittavasti ja oikeudenmukaisesti. Opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvointi syntyy turvallisuudesta, yhteisöllisyydestä ja suvaitsevaisuudesta.
Kielipainotteisena lukiona haluamme edistää opiskelijoidemme kasvua sivistyneiksi yksilöiksi globaalissa monikulttuurisessa maailmassa sekä toimia kansainvälisyyden edelläkävijöinä lukiokoulutuksessa.
Kannustamme opiskelijoita uskomaan omiin kykyihinsä sekä luottamaan itseensä ja tuemme opiskelijan kokonaisvaltaista kasvua. Arvostamme erilaisuutta ja rohkeutta esittää omia perusteltuja näkemyksiä. Toimintamme perustuu ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestäviin arvoihin.
Järjestyssäännöt
Jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on oikeus häiriöttömään työskentelyyn: opiskelijoilla opiskeluun, opettajilla opettamiseen ja muulla henkilökunnalla tehtäviensä hoitamiseen. Kouluyhteisön jäsenen tulee asiallisella ja hyvien tapojen mukaisella käyttäytymisellä pyrkiä edistämään koulun työrauhaa arvojen mukaisesti. Järjestyssääntö ja sen antaminen perustuu lukiolakiin, lukioasetukseen ja Espoon kaupungin suomenkielisen opetuksen tulosyksikön toimintaohjeeseen.
Järjestyssääntö on laadittu yhdessä opettajien ja muun henkilökunnan sekä opiskelijoiden kanssa.
Pysäköinti
Polkupyörät ja mopot jätetään koulun alueelle määrätyille paikoille. Autot pysäköidään opiskelijoille varatulle pysäköintialueelle, ei koulun pihalle.
Päällysvaatteet
Päällysvaatteet riisutaan oppituntien ja ruokailun ajaksi. Rehtorintien kiinteistö on sukkakoulu, joten siellä ei voi olla ulkojalkineilla.
Oppitunnit
Oppitunnille on tultava täsmällisesti. Oppitunneilla on oltava mukana asianmukaiset työvälineet. Opiskelija on velvollinen huolehtimaan, että hänellä on tarvittavat oppikirjat ja työvälineet mukana. Opettaja vastaa järjestyksestä oppitunneilla.
Viihtyisyys ja siisteys
Koulun omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Opiskelija on velvollinen korvaamaan koulun omaisuudelle tahallisesti aiheuttamansa vahingon. Vahingosta on viipymättä ilmoitettava rehtorille, opettajalle tai vahtimestarille. Sisätilat ja koulualue on pidettävä siisteinä ja viihtyisinä. Roskat on laitettava roskakoreihin.
Alla lista oppikirjoista oppiaineittain.
BI01: Iiris 1 (SanomaPro)
BI02-3: Iiris 2-3 (SanomaPro)
BI04: Iiris 4 (SanomaPro)
BI05: Iiris 5 (SanomaPro)
BI06: Iiris 6 (SanomaPro)
BI07: Bi07 Mafynetti
ET01: Lukion elämänkatsomustieto Kurssi 1 (Opintoverkko)
ET02: Lukion elämänkatsomustieto Kurssi 2 (Opintoverkko)
ET03: Lukion elämänkatsomustieto Kurssi 3 (Opintoverkko)
ENA01-2: New Insights 1-2 (Otava)
ENA03: New Insights 3 (Otava)
ENA04: New Insights 4 (Otava)
ENA05: New Insights 5 (Otava)
ENA06: New Insights 6 (Otava)
ENA07: New Insights 7 (Otava)
ENA08: Insights 8 (Otava)
ENA9: koulun oma materiaali
ENA10: Abilities (Otava)
ENA11: Kirjan saa koululta lainaksi
ENA12: koulun oma materiaali
A-espanja
EAA01: Mi mundo 3-4 (SanomaPro)
EAA02: Mi mundo 3-4 (SanomaPro)
EAA03: Mi mundo 5-6 (SanomaPro)
EAA04: Mi mundo 5-6 (SanomaPro)
EAA05: Mi mundo 7-8 (SanomaPro)
EAA06: Mi mundo 7-8 (SanomaPro)
B-espanja
EAB301: Nos vemos 1 (Otava)
EAB302: Nos vemos 1 (Otava)
EAB303: Nos vemos 1 (Otava)
EAB304: Mi mundo 3-4 (SanomaPro)
EAB305: Mi mundo 5-6 (SanomaPro)
EAB306: Mi mundo 5-6 (SanomaPro)
EAB307: Dime 3/4 (Otava)
EAB308: Dime 4 (Otava)
EAB309: Materiaali ilmoitetaan kurssin alussa
FI01: Minerva 1 - johdatus filosofiseen ajatteluun, (Edita)
FI02: Minerva 2 Etiikka, (Edita)
FI03: Minerva 3 Yhteiskuntafilosofia, (Edita)
FI04: Minerva 4 Tieto, tiede ja todellisuus, (Edita)
FI05: ei oppikirjaa
FY01: FY1 Fysiikka luonnontieteenä LOPS2021 (SanomaPro)
FY02: FY2 Fysiikka, ympäristö ja yhteiskunta LOPS2021 (SanomaPro)
FY03: FY3 Energia ja lämpö LOPS2021 (SanomaPro)
FY04: FY4 Voima ja liike LOPS2021 (SanomaPro)
FY05: FY5 Jaksollinen liike ja aallot LOPS2021 (SanomaPro)
FY06: Fysiikka 6 Sähkömagnetismi (SanomaPro)
FY07: Fysiikka 7 Aine ja säteily (SanomaPro)
FY08: Yo- kertaus Fysiikka (SanomaPro)
HI01: Forum I Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa (Otava)
HI02: Forum II Kansainväliset suhteet (Otava)
HI03: Forum III Itsenäisen Suomen historia (Otava)
HI04: Forum IV Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys (Otava)
HI05: Forum V Ruotsin itämaasta Suomeksi (Otava)
HI06: Forum VI Maailman kulttuurit kohtaavat (Otava)
HI07: ei oppikirjaa
HI08: käytetään kirjoja Forum 1-6
IAB31: Bella Vista 1 (SanomaPro)
IAB32: Bella Vista 1 (SanomaPro)
IAB33: Bella Vista 1 (SanomaPro)
Japani 1:
Japani 2:
KE01: Sidos KE1: Kemia ja minä LOPS2021 (SanomaPro)
KE02: Sidos KE2: Kemia ja kestävä tulevaisuus LOPS2021 (SanomaPro)
KE03: Sidos KE3: Molekyylit ja mallit LOPS2021 (SanomaPro)
KE04: Sidos KE4: LOPS2021 (SanomaPro)
KE04: Mooli 4 Materiaalit ja teknologia LOPS2016 (Otava)
KE05: Mooli 5 Reaktiot ja tasapaino LOPS2016 (Otava)
KE06: mafynetti
Kiina 1:
Kiina 2:
ei oppikirjoja
ei oppikirjoja
GE01: Manner Maailma muutoksessa (Otava)
GE02: Manner Sininen planeetta (Otava)
GE03: Manner (Otava)
GE04: Manner (Otava)
GE05:
MAOL-digitaulukot (Otava)
MAY01: Unioni MAY1 (SanomaPro)
MAB02: Binomi 2 (SanomaPro)
MAB03: Binomi 3 (SanomaPro)
MAB04: Binomi 4 (SanomaPro)
MAB05: Binomi 5 (SanomaPro)
MAB07: Binomi 7 (SanomaPro)
MAB06: Tekijä Lyhyt matematiikka-kirjasarja (SanomaPro)
MAB08:Tekijä Lyhyt matematiikka-kirjasarja (SanomaPro)
MAB09: Yo-kertaus Tekijä Lyhyt matematiikka (SanomaPro)
MAOL-digitaulukot (Otava)
MAY01: Unioni MAY1 Luvut ja yhtälöt (SanomaPro)
MAA02 -> : Moodi Pitkä matematiikka -kirjasarja LOPS2021
MAA09: Tekijä pitkä matematiikka-kirjasarja (SanomaPro)
MAA10: Tekijä pitkä matematiikka-kirjasarja (SanomaPro)
MAA11: Tekijä pitkä matematiikka-kirjasarja (SanomaPro)
MAA12: Tekijä pitkä matematiikka-kirjasarja (SanomaPro)
MAA13: Tekijä pitkä matematiikka-kirjasarja (SanomaPro)
MAA14: Yo-kertaus Tekijä pitkä matematiikka
ei oppikirjoja
OP01-2: Syksyllä 2022 aloittaneet: Ei oppikirjaa
Syksyllä 2021 aloittaneet:
OP01: OP1 Minä opiskelijana, (Studeo)
OP02: OP2 Jatko-opinnot, työelämä ja tulevaisuus, LOPS 2021 (Studeo)
Käytämme molempia kirjoja kokonaisuutena lukion kokonaisohjauksen tukena.
PS01 Skeema 1 Toimiva ja oppiva ihminen, LOPS2021 (Edita 2020)
PS02 Skeema 2 Kehittyvä ihminen, LOPS2021 (Edita 2021)
PS03 Skeema 3 Tietoa käsittelevä ihminen, LOPS2021 (Edita 2021)
PS04 Skeema 4 Tunteet ja mielenterveys, LOPS2021 (Edita 2022)
PS05 Skeema 5 Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen, Edita 2017 (ops 2016)
PS06 Ei erillistä kirjaa
A-ranska (alakoulussa aloitettu)
RAA01-2: J'aime 4-5 (Otava)
RAA03: J'aime 6 (Otava)
RAA04-6: J'aime 4 (Otava)
RAA04-6: Escalier 4 (SanomaPro)
RAA07: Dans la poche (Otava)
RAA08: oma materiaali
RAA09: Dans la poche (Otava)
B2-ranska (yläkoulussa aloitettu)
RAB03: J'aime 3 (Otava)
RAB04: J'aime 4 (Otava)
RAB05: J'aime 5 (Otava)
RAB06: J'aime 6 (Otava)
RAB07: J'aime 4 (Otava)
RAB08: J'aime 4 (Otava)
RAB09: Dans la poche (Otava)
B3-ranska (lukiossa aloitettava)
RAB01: J'aime 1 (Otava)
RAB02: J'aime 2 (Otava)
RAB03: J'aime 3 (Otava)
RAB04: J'aime 4 (Otava)
RAB05: J'aime 5 (Otava)
RAB06: J'aime 6 (Otava)
RAB07: J'aime 4 (Otava)
RAB08: J'aime 4 (Otava)
RAB09: Dans la poche (Otava)
A-ruotsi
RUA01-2: Inne 1-2
RUA03: Inne 3 (Otava)
RUA04: Inne 4 (Otava)
RUA05: Inne 5 (Otava)
RUA06: Inne 6 (Otava)
RUA07: Inne 7 (Otava)
RUA08: Inne 8 (Otava)
RUA09: Fokus Abi (Otava)
B-ruotsi
RUB01: Fokus 1-2, LOPS2021 (Otava)
RUB02: Fokus 1-2, LOPS2021 (Otava)
RUB03: Fokus 3, LOPS2021 (Otava)
RUB04: Fokus 4 LOPS2021 (Otava)
RUB05: Fokus 5 LOPS2021 (Otava)
RUB06: Fokus 6 LOPS2021 (Otava)
RUB07: Fokus 7 LOPS2021 (Otava)
RUB08: Fokus Abi (Otava)
A-saksa (aloitettu alakoulussa)
SAA01-06: Saksan kielioppi (E-oppi)
SAA01: Unter uns 1 (E-oppi)
SAA02: Unter uns 2 (E-oppi)
SAA03: Unter uns 3 (E-oppi)
SAA04: Unter uns 4 (E-oppi)
SAA05: Unter uns 5 (E-oppi)
SAA06: Unter uns 6 (E-oppi)
SAA07: Genau 7-8 (SanomaPro)
SAA08: Genau 7-8 (SanomaPro)
SAA09: Genau 7-8 (SanomaPro)
SAA10: materiaali tulee koululta
SAA11: materiaali tulee koululta
B2-saksa (aloitettu yläkoulussa)
SAB21: Magazin.de 3 (Otava)
SAB22: Magazin.de 4 (Otava)
SAB23: Magazin.de 5 (Otava)
SAB24: Magazin.de 6 (Otava)
SAB25: Magazin.de 7 (Otava)
SAB26: Magazin.de 8 (Otava)
SAB27: Magazin.de Abi (Otava)
SAB28: Magazin.de Abi (Otava)
SAB29: Magazin.de Abi (Otava)
B3-saksa (lukiossa aloitettava)
SAB31: Magazin.de 1 (Otava)
SAB32: Magazin.de 2 (Otava)
SAB33: Magazin.de 3 (Otava)
SAB34: Magazin.de 4 (Otava)
SAB35: Magazin.de 5 (Otava)
SAB36: Magazin.de 6 (Otava)
SAB37: Magazin.de 7 (Otava)
SAB38: Magazin.de 8 (Otava)
SAB39: Magazin.de Abi (Otava)
Yhteinen oppikirja kaikkiin opintojaksoihin: Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus (Otava)
S201: Tehtäviä 1 S2-digikirja (Otava)
S202: Tehtäviä 2 S2-digikirja (Otava)
S203: Tehtäviä 3 S2-digikirja (Otava)
S204: Tehtäviä 4 S2-digikirja (Otava)
S205: Tehtäviä 5 S2-digikirja (Otava)
S206: Tehtäviä 6 S2-digikirja (Otava) ja Kipinä, suomea lukioon 5–6, (Otava, LOPS 2016)
S207: Tehtäviä 7 S2-digikirja (Otava)
S208: Tehtäviä 8 S2-digikirja (Otava) ja S2-ylioppilastekstejä 2019 (Suomenopettajat ry)
S209: S2-ylioppilastekstejä 2019 (Suomenopettajat ry)
TE01: Lukion Syke 1 Terveys voimavarana (Edita)
TE02: Terve 2 Terveys ja ympäristö (SanomaPro)
TE03: Terve 3 Terveys ja yhteiskunta (SanomaPro)
TE04: TE1-3 Terveystiedon kertauskurssi (Studeo)
UE1 Uskonto ilmiönä -juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin jäljillä, LOPS2021 (Edita 2021)
UE2 Maailmanlaajuinen kristinusko, LOPS2021 (Edita 2021)
UE3 Maailman uskontoja ja uskonnollisia liikkeitä, LOPS2021 (Edita 2021)
UE4 Uskonto, kulttuuri ja yhteiskunta Suomessa, LOPS2021 (Edita 2022)
UE5-6 Uskonto tieteessä, taiteessa ja mediassa, LOPS2016 (Edita 2018)
UE6 käytetään UE5-6 oppikirjaa
UE7 ei erillistä oppikirjaa
A-venäjä(alakoulussa aloitettu)
VEA01-6: Pora 3 (Finn Lectura)
VEA07:
VEA08:
VEA09:
B2-venäjä (yläkoulussa aloitettu)
VEB201-9: Opettaja ilmoittaa käytetyn oppimateriaalin
B3-venäjä (lukiossa aloitettava)
VEB301-4: Pora 1 (Finn Lectura)
VEB05-8: Pora 2 (Finn Lectura)
VEB09: Pora 3 (Finn Lectura)
YH01: Forum 1 Suomalainen yhteiskunta (Otava)
YH02: Forum 2 Taloustieto (Otava)
YH03: Forum 3 Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma (Otava)
YH04: Forum 4 Kansalaisen lakitieto (Otava)
YH05: Käytetään kurssikirjoja Forum 1-4
ÄI01-8: Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus (Otava) ja kurssivihot 1-8.
ÄI08: Lisäksi https://alyapp.finlit.fi/register (Finlit)
ÄI09: Lisäksi https://alyapp.finlit.fi/register (Finlit)
ÄI10:
ÄI11:
ÄI12:
ÄI13:
ÄI15: Särmä. Kielenhuolto. (Otava)