Kansainvälisyys ja matkaprojektit
Täältä löydät tietoa Jyllan kansainvälisistä projekteista ja muusta kansainvälisyyteen liittyvistä asioista.
Sisältöä ei voida näyttää
Videon sisältö on ei-saavutettava.
Tänä lukuvuonna 2022-2023 Jyllassa on suunnitteilla muutama matkaprojekti. Opettajat tiedottavat matkoista tarkemmin mm. Wilma-viestillä. Alla listattuna tällä hetkellä suunnitteilla olevat matkat ja niiden vastuuhenkilöt.
Cookstown, Pohjois-Irlanti 16.-20.4.2023. Teemana "rannikot". (Heli Kari ja Sirkka-Liisa Kauppinen)
Lontoon, Windsor ja Oxford 24.4.2023 alkavalla viikolla. Matkan kesto on 3-4 yötä (Aino Markow ja Johanna Säiniö)
Madrid, Espanja, maaliskuu 2022, mahdollisesti 6.-12.3.2022. (Sini Heino ja Mari Tirkkonen)
Bonn, Saksa, keväällä 2023 (Heidi Savolainen ja Meri-Satu Samaneh)
Eracismus-projektin matka joulukuussa 2022. Lisää projektin tapahtumia myöhemmin. (Elina Ruuska ja Viljami Viskari)
Alla tietoa Jyllan Erasmus-projekteista ja eTwinningissä tehtävästä kansainvälisestä yhteistyöstä sekä PLAN-kummilapsestamme.
Espoonlahden lukio on mukana monivuotisessa rasisminvastaisessa projektissa nimeltä Eracismus. Projektissa on meidän lukiomme lisäksi kaksi koulua Ranskasta.
Eracismus-projekti on jo käynnistynyt eTwinningissä:
https://twinspace.etwinning.net/125284/home(ulkoinen linkki)
Eracismus - Erasmus-projektin toinen lähitapaaminen Pariisin Pantinissä joulukuussa 2022
(12.12.-17.12.2022)
Maanantaina saavuimme aurinkoiseen Pariisiin ja veimme laukut hotellille Montmartren alueella. Sieltä suuntasimme heti katsomaan Galeries LaFayetten jouluisia ikkunoita ja huikeita näkymiä tavaratalon katolta.
Yhteistyökoulumme Lycée Marcelin Berthelot sijaitsee Pariisin koillispuolella Pantinin esikaupunkialueella. Siellä tapasimme paikalliset tuttumme, jotka olivat olleet lokakuussa Suomessa projektin ensimmäisessä tapaamisessa. Liévinistä, Pohjois-Ranskasta, tuli taas uusi porukka viettämään viikkoa kanssamme.
Tutustuimme koulurakennukseen ja erilaisten tutustumisleikkien avulla toisiimme.
Tiistaina pääsimme kiinni projektin teemaan suvaitsevaisuus ja rasisminvastaisuus Pariisin Shoah-muistomerkillä holokaustimuseossa. Vierailu oli pysäyttävä.
Muistomerkkiin on kirjoitettu kaikkien Ranskasta keskitysleirille vietyjen 76 000 juutalaisen nimet. Tutustuimme myös merkittäviin naisiin, jotka omalla toiminnallaan vastustivat juutalaisvainoja ja kansanmurhaa.
Iltapäivällä pääsimme seuraamaan oppitunteja pariisilaisessa yhteistyökoulussamme, jossa saimme tutustua koulutustasoon, pedagogiikkaan ja koulun kulttuuriin. Koulupäivät ovat ranskalaisessa koulussa todella pitkiä, jopa kuuteen asti. Koulun kirjasto oli mainio paikka, mutta siellä oli melko kuuma keskipäivällä, kun aurinko porotti täysillä. Miten kuuma siellä onkaan kesäkuussa. Koulu sijaitsee melko kaukana Pariisin tyypillisimmistä alueista, joten tälle alueelle ei kovin moni turisti eksy. Saimmekin ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua todelliseen Pariisiin ja nuoriin, joista osa ei ollut edes käynyt kovin monesti Pariisin keskustassa. Oli myös mielenkiintoista oppia uusia sanoja, joita nuoret käyttävät, sillä nuorten kieli muuttuu koko ajan, niin Suomessa kuin Ranskassa. Me opettajat opimme paljon uutta myös omasta äidinkielestämme.
Illalla oli pakko päästä katsomaan Pariisin jouluvaloja Champs Elysées’lle. Näistä ei ollut säästelty, vaikka energiakriisi tuntui muutoin sisätiloissa, kun lämmitystä oli selkeästi vähennetty.
Mukana opintomatkalla oli 11 ranskan- ja italian opiskelijaa ja muutama muu hienon hakemuksen tehnyt opiskelija. Saimme olla kyllä todella ylpeitä heistä kaikista ja heidän upeasta kielitaidostaan, mikä korostui useaan otteeseen matkan aikana.
Keskiviikkona oli aika tutustua Pariisin perinteisiin nähtävyyksiin Bateau Mouche-jokiajelulla.
Tunnin kestävällä ajelulla oli myös aikaa jutella uusien tuttavuuksien kanssa.
Vierailimme myös ihmisten museossa (Musée de l’Homme) ja tutustuimme ihmisyyteen sen alusta asti antaen perspektiiviä erilaisuuteemme ja kehitykseemme.
Alkuillasta tutustuimme vielä Pariisin joulumarkkinoihin pienryhmissä ranskalaisten kanssa.
Illalla nautimme ainutlaatuisesta tunnelmasta, kun Ranska kohtasi Marokon MM-kisojen välierissä. Jalkapallo ei näkynyt kovin paljon Pariisin kaduilla, koska Ranska oli virallisesti päättänyt boikotoida kisoja, mutta kun edettiin kohti loppuottelua, ei tunnelmalta voinut välttyä.
Torstaina meillä oli edessä viikon tiukin päivä aikataulullisesti. Ensin teimme podcast-lähetystä monikulttuurisuudesta ja suvaitsevaisuudesta pienryhmissä. Iltapäivällä meillä oli Maahanmuuttomuseon (Musée de l’Immigration) järjestämä kolmetuntinen työpaja. Illalla menimme vielä koko porukka tutustumaan kansalliskirjastoon ja syömään läheisessä italialaisessa ravintolassa.
Perjantaina pääsimme Europa Expérienceen, jossa ratkaisimme yhdessä ongelmia EU:n toimeenpanoelinten mukaisesti. Yhteistyö- ja argumentointitaidot sekä myös arvot ja asenteet laitettiin testiin.
Iltapäivällä menimme vielä kaikki yhdessä Pompidou-keskukseen sekä Alice Neelin näyttelyyn ja ihastelimme vielä kerran Pariisia yhdessä.
Oli myös aika hyvästellä ihanat ystävämme, joiden kanssa olimme viettäneet viikon tiiviisti yhdessä.
Opintomatkan aikana opimme jokainen lisää ranskaa ja tajusimme, kuinka hyvin puhumme englantia. Huomasimme myös, kuinka tärkeää on muidenkin kielten taito, sillä englanti ei tosiaan riitä. Jos haluaa päästä keskusteluissa syvemmälle, kannattaa opiskella muitakin kieliä kuin englantia.
Saimme uusia ystäviä ja yhteydenpito jatkuu näiden koulujen kanssa.
Olen itse saanut projektin aikana uuden sydänystävän, Manuela Screpantin, joka ottaa meidät vastaan kouluunsa Liévinissä joulukuussa 23. Ja yhteistyömme jatkuu varmasti tämänkin jälkeen.
Erasmus-rahoituksen avulla saimme kokea jotain ainutlaatuista ja opiskelijoiden ei tarvinnut itse maksaa matkasta mitään. Seuraava projektin lähitapahtuma on lokakuussa 2023 ja projektin päätösmatka joulukuussa 2023. Tämä on pitkään aikaan ensimmäinen koulumme Erasmus-projekti, mutta ei varmastikaan viimeinen, joten pysykää kuulolla.
A très bientôt !
Elina Ruuska
Espoonlahden lukion ranskan ja italian opettaja
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Erasmus Plus- projekti Eracismus
Jyllan oma Eracismus-projekti saatiin vihdoin käyntiin lokakuussa 2022. Projektia oli suunniteltu jo pitkään, mutta koronan takia aikataulut muuttuivat. Alunperin projektissa oli mukana myös koulu Krakovasta ja koulu Sisiliasta, mutta nämä jäivät nyt pois lopullisesta projektista.
Lokakuun kymmenes saimme ranskalaiset ystävämme Pantinista (Pariisi) ja Liévinistä (Lillen lähellä) vieraiksi kouluumme viikoksi. Maanantaina aloitimme lukiomme esittelyllä, tutustumisleikeillä ja siirryimme vähitellen keskustelemaan suvaitsevaisuudesta. Loimme myös projektillemme sekaryhmissä logon. Taideteoksissa käytettiin hienosti hyväksi Espoon syksyisiä erivärisiä lehtiä. Lopuksi äänestimme teoksista projektille logon ja tulos oli yksimielinen:

Tiistaina aloitimme koululla pakolaisavun esittelyllä.
https://pakolaisapu.fi/(ulkoinen linkki)
Pohdimme ryhmissä maailmaa pakolaisen silmin ja ajatuksemme olivat sodassa ja maailman tämänhetkisessä tilanteessa. Keskustelun jälkeen oli aika seurata suomalaisia oppitunteja.
Iltapäivällä suuntasimme Nuuksioon, jossa tutustuimme Haltiassa Suomen luontoon sekä kävimme suomalaisessa metsässä kävelyllä.
Keskiviikon vietimme Helsingissä. Kävimme Suomenlinnassa ja tutustuimme siellä Sotamuseoon ja Suomen historiaan. Pohdimme myös tämänhetkistä tilannetta Euroopassa ja miten se näkyy Suomessa. Tutustuimme myös muihin Helsingin keskustan nähtävyyksiin. Lokakuinen Helsinki antoi parastaan.

Vierailu huipentui torstaina, jolloin juhlistimme ErasmusDays- tapahtumaa koulullamme. Pelasimme Peace United- jalkapallo-ottelun sekajoukkuein rauhan puolesta. Jalkapallolla on uskomaton vaikutus yhteisöllisyyteen. Vaikka puhumme eri kieliä ja välttämättä aina emme ymmärrä, mitä toinen sanoo, jalkapallo yhdistää ja tekee meistä joukkueen.
https://www.peaceunited.fi/(ulkoinen linkki)

Jatkoimme ottelun jälkeen Suvisaaristoon saunomaan, uimaan meressä ja laittamaan suomalaista ruokaa. Ilta oli ikimuistoinen. Lauloimme suomalaisia, italialaisia ja ranskalaisia lauluja, tanssimme, itkimme, nauroimme ja ennen kaikkea puhuimme ranskaa, italiaa ja englantia. Mikä upeinta, solmimme ystävyyssuhteita ja näimme, että maailmalla puhutaan muitakin kieliä kuin englantia.
Projekti jatkuu nyt joulukuussa Pariisissa ja ensi vuoden puolella Liévinissä Pohjois-Ranskassa.
eTwinning- projekteja syksyllä 2021
A-ranskan lukijat osallistuivat kansainväliseen monikieliseen jouluprojektiin, jossa läheteltiin joulukortteja Ranskaan, Italiaan, Kroatiaan ja Turkkiin. Teimme erilaisia jouluun liittyviä tehtäviä ja viestittelimme opiskelijoiden kanssa mm. Ranskaan. Kerroimme meidän jouluperinteistä ja opimme myös paljon muiden tavoista. Tämä on hyvä tapa matkustaa joulutunnelmaan virtuaalisesti, kun Omicron jyllää.

Italian opiskelijoiden kanssa on aloiteltu projektia, johon osallistuu italian alkeita opiskelevia ranskalaisia ja kroatialaisia. Lähetimme myös joulukortteja, kerroimme joulun ajan juhlista. Opiskelijat ovat myös päässeet käyttämään kieltä heti ja tutustumaan toisiin nuoriin eri puolilla Eurooppaa.

Ranskan abien kanssa on päästy keskustelemaan norjalaisten ranskan opiskelijoiden kanssa. Aiheina ovat olleet mm. opiskelu, ranskankielinen Afrikka ja ilmastonmuutos.
Keväällä on tarkoitus jatkaa työskentelyä norjalaisten kanssa.
eTwinning on mainio tapa järjestää kansainvälisiä kontakteja, varsinkin tilanteessa, jossa matkustaminen ja tapaaminen paikan päällä toisten nuorten kanssa on vielä epävarmaa koronan takia. Näistä kontakteista voi kuitenkin syntyä vaikka mitä projekteja jatkossa, kunhan vaan taas pääsemme toteuttamaan projekteja myös paikan päälle Ranskaan ja Italiaan.

Jyllan ranskanlukijoiden eTwinning-projekti norjalaisen lukion kanssa
Jyllan ranskanopiskelijat ovat päässeet tutustumaan norjalaisiin ranskanlukijoihin eTwinningissä:
Ladattavat tiedostot
eTwinning- projekti italian alkeissa
Espoonlahden lukiossa on mahdollista lukea italiaa kolme kurssia. Tunneilla pyrimme heti aitoihin kielenkäyttötilanteisiin ja näissä on mainiona apuna eTwinning. Tänä syksynä, kun taaskaan ei koronan takia voinut matkustaa, oli apunamme eTwinning ja ranskalaiset italian opiskelijat Liévinissä heidän italialaisen opettajansa johdolla.
Aluksi opiskelijamme kirjoittivat viestejä ranskalaisille ystävilleen ja tietenkin italiaksi. Näin kieltä opittiin siinä tahdissa, missä se tuli tarpeeseen. Ensin esittäytyminen, mutta sitten jo vaikeampaa sanastoa. Opiskelijoilla heräsi luonnollinen halu oppia lisää, jotta he saivat kerrottua itselleen tärkeistä asioista.
Samalla opittiin myös Italian kulttuurista, kun teimme toisillemme erilaisia tietovisoja. Emme myöskään unohtaneet omia kulttuureita, vaan samalla opimme Ranskasta ja ranskalaiset Suomesta.
Projekti huipentui interaktiiviseen tarinaan, jossa suomalainen Emma ja ranskalainen Thomas tapaavat Milanossa. Opiskelijat keksivät nämä henkilöt ja heidän tarinan, joka eteni vuoroviikoin suomalaisten ja ranskalaisten kirjoittamana. Tarina kirjoitettiin tietenkin italiaksi. Tarinaan saimme laitettua paljon kulttuuritietoutta Suomesta ja Ranskasta Italiaa unohtamatta.
Tässä vielä linkki kirjaamme(ulkoinen linkki), jonka teimme tarinasta:
A spasso per l’Europa (Matkalla Euroopassa)
Espoonlahden lukion italian opiskelijat osallistuivat lukuvuoden 2019-2020 aikana eTwinning-projektiin ranskalaisen ja kroatialaisen lukion italian opiskelijoiden kanssa. eTwinning osoittautui erinomaiseksi tavaksi edistää kansainvälisiä suhteita varsinkin loppukeväästä, kun korona esti mahdollisuuden opintomatkoihin. eTwinning on yhteisö ja kansainvälistymisen verkkotyökalu, jossa voi tehdä erilaisia projekteja. Oppilaille eTwinning tarjoaa mahdollisuuden oppimiseen, kotikansainvälistymiseen ja yhteydenpitoon toisen maan samanikäisten oppilaiden kanssa. Vieraat kielet ja kulttuurit tulevat tutuiksi digitaalisessa oppimisympäristössä.
Meidän projektimme oli nimeltään A spasso per l’Europa (Matkalla Euroopassa). Projektin työkieli oli italia ja opiskelijamme viestivät hienosti, vaikka olivat vasta aloittaneet kielen opiskelun. Projektin aikana kerroimme opiskelustamme, vapaa-ajastamme, maamme tavoista ja juhlista sekä lopuksi korona-aikana päädyimme laittamaan italialaista ruokaa kukin omissa kodeissamme. Reseptit ja ruuanlaiton valmistusvaiheet jaoimme lopputuotoksessamme, joka on digitaalinen lehti.
Tulemme jatkamaan lukiossamme näitä erilaisia eTwinning-projekteja ainakin ranskalaisten ja italialaisten koulujen kanssa. Projekteista voi syntyä vaikka minkälaisia kansainvälisiä kontakteja ja tulevia opintomatkoja sekä pitkäkestoisia ystävyyssuhteita.
Tässä vielä linkki lehteemme(ulkoinen linkki):

Espoonlahden lukiolla on PLAN-kummilapsi Senegalissa, jonka koulunkäyntiä ja arkea tuemme kuukausittaisella lahjoituksella.
Jyllan matkaprojekteja
Espoonlahden lukion Belgian opintomatka 6.5. – 9.5.2015
Keskiviikko 6.5.2015
Lensimme aamulennolla Helsingistä Brysseliin kymmenen opiskelijan kanssa. Saavuttuamme Brysseliin, opiskelijat tilasivat lentokentällä välipalaa kahvilassa ranskaksi. Sitten matkustimme kentältä junalla Monsiin, joka on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2015. Juna-asemalta opiskelijat etsivät tietä hostellille mm. kysymällä neuvoa kolmen paikallisen poliisin partiolta, joka lopulta ystävällisesti saattoi meidät hostellille saakka.
Monsissa tutustuimme kulttuurivuoden kohteisiin, mm. maailmansotiin keskittyneeseen Mons Musee Memorialiin. Illalla tapasimme ystävyyskoulumme opettajia ja opiskelijoita yhteisen illanvieton merkeissä. Opiskelijamme löysivät heti yhteisen sävelen paikallisten opiskelijoiden kanssa.
Torstai 7.5.2015
Aloitimme päivän kattavalla kaupunkikierroksella ystävyyskoulumme opiskelijoiden kanssa. Tutustuimme kaupungin kulttuurikohteisiin ranskaksi paikallisten oppaiden kanssa. Söimme lounasta koululla ja vietimme koulupäivän seuraamalla oppitunteja sekä keskustelemalla kulttuurieroista ranskaksi. Belgialaiset olivat valmistelleet monenlaista ohjelmaa opiskelijoillemme, mm. esitelmiä ja vohveli- ja suklaamaistiaisia.
Illalla lähdimme junalla Brysseliin. Majoituttuamme hostelliin kävelimme Grand Placelle ihastelemaan upeaa iltavalaistusta.
Perjantai 8.5.2015
Aloitimme päivän tutustumalla Euroopan parlamenttiin. Siellä vierailu- ja seminaariyksikön tiedottaja Mari Tuominen esitteli meille EU:n historiaa ja nykypäivää sekä vei meidät tutustumaan istuntosaliin, jossa opiskelijat esittivät hänelle paljon mielenkiintoisia lisäkysymyksiä.
Lounaan jälkeen tapasimme koulumme vaihto-opiskelijan, joka on viettänyt tämän lukuvuoden Belgiassa. Opiskelijat pääsivät kuulemaan hänen ranskan kieltään sekä kokemuksia opiskelusta Belgiassa. Tutustuimme yhdessä mm. Brysselin museoihin sekä vierailimme Atomiumilla.

2019 Barcelona
Katso tästä linkistä(ulkoinen linkki) vuoden 2019 Barcelonan matkaprojektin kokemuksia.
2017
Keväällä 2017 espanjan opiskelijat tekivät matkan Barcelonaan. Alla matkakertomus.
Saavuimme Barcelonaan keskiviikkona iltapäivällä. Tutustuimme hostellimme lähialueeseen eli pääasiassa Las Ramblasiin omatoimisesti. Torstaina kävimme katsomassa La Sagrada Familian kirkkoa, jota on rakennettu 135 vuotta ja joka on yhä kesken. Emme menneet kirkkoon sisälle, mutta se oli upea ulkopuoleltakin. Sagrada familian jälkeen menimme Barcelonan suurimpaan puistoon. Kuvassa näkyy riemukaari.
Sen jälkeen menimme FC Barcelonan kotistadionille Camp Noulle. Ne ketkä halusivat, pystyivät käydä museo- ja kenttäkierroksen sen sisällä. Museossa oli esillä kaikki FC Barcelonan saavutukset aina Mestareiden liigan pokaaleista Lionel Messin Ballon d’Oreihin. Lisäksi museossa esiteltiin joukkueen tunnetuimpia pelaajia ja legendoja. Kenttäkierros oli hieno ja stadionin suurta kokoa pystyi ihastelemaan kentän tasolta sekä korkealta katsomosta.
Perjantaiaamuna suuntasimme kohti Montserratin luostaria. Luostari perustettiin virallisesti vuonna 1025 ja sillä on suuri uskonnollinen merkitys. Luostariin tehdään monia pyhiinvaelluksia. Tällä hetkellä luostarissa asuu 80 munkkia ja poikakuoro. Luostari sijaitsee korkeilla vuorilla, jonne menimme hienolla maisemajunalla. Luostari oli sisältä todella hieno, mutta emme ehtineet kuulla poikakuoron laulua.
Lauantaina heti aamusta suuntasimme kohti kuuluisaa Parc Güelliä. Puisto oli todella hieno ja sääkin oli aivan upea. Parc Güellistä näkyi Barcelonan keskustaan todella hyvin ja maisema oli kaunis. Lauantai-iltana kävimme myös Montjüicissa. Se on laaja kukkula, jonka laella sijaitsee 1600- ja 1700-luvuilla rakennettu linnoitus Castell de Montjüic. Barcelonan vuoden 1929 maailmannäyttelyn vuoksi rakennettu suihkulähde Font Màgica tarjosi meille upean, noin tunnin kestävän näytöksen. Kauniit värit ja mahtipontinen musiikki pimeässä Barcelonan illassa antoivat matkalle hienon loppuhuipennuksen.

Hollanti
Opintomatka Alankomaihin
Saimme Yrjö Janssonin säätiöltä Alankomaihin toteutuneen opintomatkan rahoitukseen 1500 euroa. Kiitos siitä! Matka toteutui suunnitelmien mukaan 12.-16.4.2015.
Tutustuimme vuorovesirannikkoon, Europoortin satama-alueeseen, Kinderdjikin Unescon maailmaperintökohteeseen ja tulvien hallintamekanismeihin, Rotterdamin kaupunkimaantieteeseen, Amsterdamin ja Den Haagin taideaarteisiin sekä Keukenhofin tulppaanipuutarhaan.
Mukanamme oli kuusi innokasta opiskelijaa, jotka toimivat matkaoppaina kohteissamme. Tapasimme myös tulevan yhteistyökoulumme edustajan René van Leeuwenin Lyceum Oudehovenista.
Biologian ja maantieteen opettajat
Sirpa Sirviö ja Sirkka-Liisa Kauppinen
Katso vuoden 2019 Ison-Britannian video täältä(ulkoinen linkki).
2017-18
Englannin ja historian opiskelijat vierailivat Lontoossa 29.8.-1.9.2017. Täältä pääset lukemaan Ainon matkapäiväkirjaa reissusta.(ulkoinen linkki)
2016-17
Englannin kielen ja historian yhteinen kurssi “Teollistumisen historia” – suuntasi Lontooseen tammikuussa 2016 12 opiskelijamme kanssa. Teemana kurssilla oli teollistumisen historia ja suomalaisten yritysten puffaaminen Englannin markkinoille. Mukana oli myös kiinnostava kouluvierailu Coventryyn King Henryn yksityskouluun, Coventryssä vierailimme myös Transport Museossa, joka sopi teemaan kuin nenä päähän.
Yritysten markkinoinnista kuulimme upealla vierailulla Suomen suurlähetystössä, jossa luennoitsijana FBCC:n (Suomen Englannin kauppakamari) edustaja sekä suurlähetystön toimintaa esittelevä luennoitsija.
Opiskelijat esittelivät pareittain Lontoon tärkeimpiä nähtävyyksiä ja seikkailivat jo perinteeksi muodostuneen Amazing London -kisan tiimoilta ympäri Lontoota. Tutustuimme myös British Museumiin ja kävimme London Dungeonissa.
Kurssin toinen kantava teema oli yrittäjyys, erityisesti suomalaisten yritysten toimiminen Englannissa. Teimme yhteistyötä yrittäjyyden osalta Finnpro:n ja FBCC:n kanssa, vierailimme mm. FBCC: n toimitiloissa luennolla.
Matka oli onnistunut ja mukava!
Heli- ja Mari-opet


Ranskan ja Italian opintomatkan matkakertomus
Lue myös matkablogi tästä.(ulkoinen linkki)
Helsinki – Nizza – Eze – Monaco – Savona – Torino – Milano- Helsinki
10.4 -15.4.2018
ti 10.4 Nizza
Kokoonnuimme lentokentällä klo 6.15 ja lähdimme Finnairin aamulennolla kohti Nizzaa. Meitä oli matkassa mukana kaksi opettajaa ja 21 opiskelijaa.
Nizzaan saavuttuamme otimme laukut matkaan ja kävelimme kohti paikallista ravintolakoulua (le lycée Paul Augier), jonne meille oli varattu lounas ja opastus klo 12. Tarjoilu toimi ranskaksi ja lounas esiteltiin myös ranskaksi. Näin opiskelijat pääsivät hyödyntämään ranskan kielen taitojaan heti Nizzaan päästyään. Lounaan tarjoilivat ravintolakoulun ensimmäisen vuoden opiskelijat, joille ryhmämme tuotti selvästi paineita, mutta hienosti he onnistuivat.
Lounaan jälkeen menimme junalla hotellille ja illalla tutustuimme Nizzan keskustaan sekä Välimeren aaltoihin.
ke 11.4 Eze, Monaco
Keskiviikkona lähdimme paikallisbussilla Ezeen, joka on pieni parfyymiteollisuuteen erikoistunut idyllinen kylä lähellä Monacoa. Kylässä meille oli varattu opastus Galimardin tehtaaseen. Opastus oli tietenkin ranskaksi, mutta erittäin selkeällä kielellä. Ranskaa lukeneet opiskelijamme saivat hyvin siitä selvää ja auttoivat sitten muita. Pääsimme valmistamaan myös kukin omat hajuvetemme ja opas kehui opiskelijoidemme valmistamia tuoksuja.
Ezestä jatkoimme bussilla Monacoon, jossa teimme kävelykierroksen. Sää ei suosinut meitä, mutta puitteet olivat sen verran hienot, ettei se haitannut. Pääsimme tutustumaan kuuluisaan Monacon kasinoon, jonka edessä ihailimme Ferrareita. Osa meistä näki myös ruhtinas Albertin myöhemmin iltapäivällä palatsinsa edessä!
Illalla jatkoimme junalla Nizzaan valmistautumaan seuraavan päivän aikaiseen herätykseen.
to 12.4 Savona, Torino
Klo 8.15 junalla lähdimme Nizzasta kohti Torinoa. Savonassa meillä oli junanvaihto ja tunnin ruokatauko. Torinossa majoitumme Fiatin entiseen tehtaaseen tehtyyn hotelliin. Tässä tehtaassa on mm. valmistettu ensimmäinen Fiat 500.
Illalla meillä oli “lehdistötilaisuus” Juventuksessa pelaavien suomalaisten jalkapalloilijoiden kanssa. Sanni Franssi ja Tuija Hyyrynen ovat tällä kaudella edustaneet upeasti italialaisseurassa ja opiskelijamme pääsivät kuulemaan, kuinka he elävät unelmaansa Italiassa ja miten he ovat sopeutuneet uuteen kulttuuriin.
pe 13.4 Opiskelua Torinon yhteistyökoulussa (Istituzione d’istruzione superiore Ada Gobetti Marchesini)
Perjantaina pääsimme tutustumaan aitoon italialaiseen menoon yhteistyökoulussamme. Meidät otettiin lämpimästi vastaan ja opiskelijamme pääsivät syventämään kontakteja paikallisiin opiskelijoihin osaamillaan kielillä. Meille oli heti alkuun varattu kahvitauko, joka tarkoitti hienoja tarjoiluja.
Tauon jälkeen opiskelijamme valmistivat mm. saippuaa ja tutustuivat koulun kasvimaahan sekä siellä viljeltyihin yrtteihin. Lopuksi italialaiset ojensivat meille vielä lahjaksi aiemmin valmistamansa saippuat. Näin jyllalaiset saivat kokea, mitä on aito italialainen vieraanvaraisuus.
Iltapäivällä kävimme tutustumassa Juventuksen stadioniin sekä museoon. Siellä sai ihailla kuuluisien pelaajien pelipaitoja sekä kokea pelinaikaista tunnelmaa stadionilla.
Illalla meillä oli vielä tapaaminen italialaisten kanssa Torinon keskustassa, josta jyllalaiset haettiin paikallisiin perheisiin syömään illallista. Italiassa syödään klo 20.00 ja ilta jatkuu melko myöhään. Illallisen jälkeen meillä olikin tapaaminen piazzalla klo 22.30. Tosin osa oli käsittänyt, että tapaaminen oli klo 23.00, joten hotellille pääsimme vasta puolilta öin.
Päivä oli pitkä, mutta ikimuistoinen. Ystävyyssuhteita solmittiin ja jatkoa seuraa aivan varmasti. Voi olla, että torinolaiset tulevat hyvinkin Suomeen tulevaisuudessa.
la 14.4 Torinoon tutustumista toisen yhteistyökoulun (Liceo Classico V. Gioberti) opettajan (Alessio Coletta) johdolla
Lauantaina tapasimme torinolaisen Alessio Colettan, joka opettaa toisessa yhteistyökoulussa, johon saatamme hyvinkin jatkossa mennä tutustumaan. Hän kertoi meille kotikaupungistaan erittäin yksityiskohtaisesti ja vei meidät elokuvataiteen museoon. Siellä pääsimme nousemaan Mole Antonellianaan, joka on Torinon symboli ja josta on upeat näkymät Alpeille asti.
Iltapäivällä tutustuimme Alession opastamana Egyptimuseoon, jossa on maailman toiseksi suurin Egypti-aiheinen kokoelma (Kairon jälkeen). Näimme muumioita ja sarkofageja, joista Alessio selitti erittäin kiinnostavalla tavalla ja yksityiskohtaisesti italiaksi ja tämä suomennettiin oppilaille.
Illalla menimme vielä pizzalle Alession suosittelemaan paikalliseen pizzeriaan, joka löytyi suoraan Mole Antonellianan alta.
Torino lumosi meidät kauniina ja siistinä kaupunkina, jossa ei näkynyt liikaa turismia. Ihmiset olivat ystävällisiä ja yhteistyöopettajamme olivat nähneet erittäin paljon vaivaa suunnitellessaan päivän kulkua.
su 15.4 Milano
Sunnuntaina meillä oli aikainen herätys, jotta ehtisimme Milanon junaan. Hyvin ehdimme ja pääsimme vielä tutustumaan Milanon Duomoon sekä sunnuntaiseen vilskeeseen sen edessä olevalla aukiolla. Kuljimme vielä Milanon muotikaduilla (Quadrilatero della moda) ja ihastelimme muotia sekä kaduilla näkyviä Ferrareita.
Lopuksi lähdimme monta muistoa rikkaampina kohti Malpensan lentokenttää ja Suomeen pääsimme puolenyön tienoilla.
Seuraavana päivänä olimme enemmän tai vähemmän väsyneinä, mutta monta muistoa rikkaampina, taas valmiina Espoonlahdessa aloittamassa viidettä jaksoa.
Matkaterveisin,
Elina Ruuska (ranskan ja italian opettaja)
Sirpa Sirviö (maantieteen ja biologian opettaja)
2016-17
Espoonlahden lukion ranskan opiskelijat tekivät keväällä 2017 ranskan ja maantieteen opintomatkan Nizzaan Elina Ruuskan (ranska) ja Sirpa Sirviön (maantiede) johdolla. Kurssiin kuuluu alustavia tehtäviä, jotka tehdään jo etukäteen Suomessa sekä Nizzassa eri kohteissa. Tässä matkaraportti:
20.4 – 23.4. 2017
Helsinki – Nizza – Antibes – Cannes – Nizza – Eze – Monaco – Nizza – Helsinki
Espoonlahden lukion ranskan opiskelijat tekivät huhtikuussa ranskan ja maantieteen opintomatkan Nizzaan Elina Ruuskan (ranska) ja Sirpa Sirviön (maantiede) johdolla. Kurssiin kuului alustavia tehtäviä, joita tehtiin ennen matkaa, matkan aikana sekä matkan jälkeen. Jokaiselle opiskelijalle tuli tehtäväksi päivittää lisäksi yhteistä blogiamme.
20.4
Lensimme aamulla Nizzaan ja tutustuimme hotellimme ympäristöön. Opiskelijat pääsivät heti lentokentällä tositoimiin, kun saivat ostaa bussilipun ja tilata ruokaa ranskaksi.
Lounaan jälkeen lähdimme paikallisjunalla kohti oliiviöljytehdasta (Moulin à l’huile Alziari), jossa meille oli varattu esittely ranskaksi. Tutustuimme oliiviöljyn valmistusprosessiin, saimme maistella eri oliiviöljyjä, oliiveja ja tapenadeja. Mylly sijaitsi kauempana keskustasta, joten pääsimme tutustumaan aitoon Nizzaan.
Palasimme paikallisbussilla Nizzan keskustaan. Pienen virkistäytymisen jälkeen suuntasimme Nizzan vanhaan keskustaan, ihailimme auringonlaskua ja tutustuimme Nizzan satamaan ja siellä söimme yhteisen ranskalaisen illallisen. Tilasimme muun muassa bouillabaissea ja Nizzan salaattia.
21.4
Harjoittelimme aamulla junalipun ostoa ranskaksi ja matkasimme Antibes’een, jossa meille oli varattu esittely ranskalaisesta koulusysteemistä sekä kouluhistoriasta (Musée de l’école). Ranskalainen opettaja kertoi mielenkiintoisia asioita muun muassa kurinpidosta ja kasvatuksesta.
Lopuksi kiertelimme Antibes’n vanhassa kaupungissa ja tutustuimme torin antimiin.
Siirryimme iltapäivällä Cannes’iin, jossa aistimme filmifestivaalien glamouria.
Illalla kiersimme vielä Promenade des Anglais’lla, jossa edellisen vuoden terrrori-iskun tunnelma oli edelleen läsnä. Joka puolella oli tarkka vartiointi, joten meillä oli turvallinen olo.
22.4
Matkustimme aamulla paikallisbussilla pieneen Ezen vuoristokylään, jossa tutustuimme välimerelliseen kasvillisuuteen ja huimiin maisemiin. Meille oli varattu esittely ranskaksi hajuvesitehtaassa (Galimard) , jossa tutustuimme hajuveden valmistusprosessiin ja pääsimme valmistamaan jokainen oman hajuveden.
Ezestä matkasimme bussilla ja junalla Monacoon. Kiersimme ruhtinaskuntaa, tutustuimme palatsin ympäristöön sekä pääsimme seuraamaan paikallisia häitä. Merimuseossa (Musée océanographique de Monaco) ihastelimme merimaailmaa. Lopuksi suuntasimme kohti kasinoa ja glamouria Ferrarien saattelemina.
23.4
Lähtöpäivänä suuntasimme vielä torille tutustumaan hedelmiin ja vihanneksiin ja laajensimme ranskan sanavarastoamme. Torilta pystyi myös ostamaan tyypillisiä alueen tuotteita, kuten laventelia, saippuoita tai vaikka kukkakimpun kotiin tuliaisiksi. Viimeinen kohteemme oli modernin taiteen museo Musée de l’art moderne et contemporain, Mamac, jossa perehdyimme muun muassa Niki de Saint-Phallen ja Yves Kleinin teoksiin.
Sitten päästimme shoppaajat irti muutamaksi tunniksi Nizzan ostosparatiisiin.
Iltalennolla palasimme monta kokemusta rikkaampina Suomeen ja valmiina seuraavan aamun koulupäivään.
ESPOONLAHDEN LUKION OPINTOMATKA BELGIAAN JA RANSKAAN HUHTIKUUSSA 25.4 – 29.4.2016
Espoonlahden lukion ranskanopiskelijat tekivät opintomatkan ranskankieliseen Belgiaan (Mons ja Bryssel) sekä Ranskaan (Pariisi ja Lille), opettajien Elina Ruuskan ja Sirpa Sirviön johdolla. Alla on suomenkielinen matkaraportti, lisäksi löydät matkan blogin täältä(ulkoinen linkki) (suomeksi ja ranskaksi).
Maanantai 25.4
Otimme aamulennon Pariisiin ja harjoittelimme paikallisjunilla kulkemista. Löydettyämme hotellimme latinalaiskorttelista aloitimme kaupunkikierroksen Pariisin keskustassa. Emme menneet ensin tyypillisimpiin kohteisiin, vaan menimme tarkoituksella Pariisin moskeijaan, jossa pääsimme ihailemaan mosaiikkeja ja tutustumaan monikulttuuriseen Pariisiin. Moskeijalta otimme metron suoraan Champs Élysées’n päähän Riemukaarelle ja päästimme nuoret tutustumaan upeisiin liikkeisiin. Jatkoimme shoppailujen jälkeen Concorden aukiolle ja katsoimme luksusliikkeitä Rue de Rivoli -kadulla. Menimme Tuileries -puiston kautta Louvren lasipyramidille ja palasimme iltaruuan jälkeen hotellille. Kaikki pääsivät tilaamaan ranskaksi.
Tiistai 26.4
Tiistaiaamun aloitimme kiipeämällä Notre Dameen ja ihailemalla Pariisin maisemia. Iltapäivällä pääsimme tutustumaan lakkoilevaan Ranskaan, sillä Pariisissa olikin junalakko. Pääsimme kuitenkin Lilleen, josta siirryimme Belgian puolelle Monsiin. Monsin Grand Placella meitä oli vastassa iloinen joukko belgialaisnuoria, jotka olivat valmiina majoittamaan opiskelijamme perheisiinsä kahdeksi yöksi. Oli kielikylvyn aika.
Keskiviikkona 27.4:
Vierailimme yhteistyökoulussamme (Athénée royal de Dour) sekä osallistuimme oppitunneille. Opiskelijamme pääsivät mm. opettamaan suomea sekä oppivat itsekin muutaman sanan hollantia, jota opetetaan ranskankielisessä Belgiassa. Belgialaiset olivat valmistaneet meille lounaaksi herkkuja, joita nautimme kaikki yhdessä. Koulun rehtoritkin saapuivat paikalle. Pääsimme myös suunnittelemaan tulevaa yhteistyötä. Koulun jälkeen opiskelijat viettivät kukin vapaa-aikaa belgialaisperheensä kanssa.
Torstai 28.4:
Siirryimme Brysseliin ja heti juna-asemalla opiskelijamme pääsi näyttämään soittotaitojaan Midin asemalla. Yleisö hurmaantui täysin. Tutustuimme Brysselissä Grand Placeen sekä Manneken Pisiin.
Hiljennyimme myös Pörssin eteen, johon oli tuotu kukkia ja kynttilöitä kuukausi aiemmin iskuissa menehtyneiden muistoa kunnioittamaan. Kuljimme myös metrolla ja jäimme pois Malbecin asemalla, joka oli juuri saatu toimimaan. Siellä oli myös pysähtymisen paikka.
Parlamentissa pääsimme seuraamaan täysistuntoa, jonka jälkeen meppi Petri Sarvamaa kertoi meille Euroopan historiasta, EU:n synnystä, nykytilanteesta ja tulevaisuudesta sekä keskustelimme tietenkin pakolaistilanteesta ja terrorismista. Hänen avustajansa muistutti myös, että EU:ssa on jo pula ranskantaitajista.
Iltapäivällä jatkoimme TGV:llä Pariisiin ja majoituimme taas tuttuun hotelliin. Luulimme menevämme hotellille nukkumaan, mutta kaikki halusivatkin vielä nousta Eiffel-torniin ja nähdä Pariisin iltavalaistuksessa. Siihen huipentui matkamme, jossa aikataulut olivat pitäneet lakoista ja sähkökatkoista huolimatta.
Perjantai 29.4:
Menimme vielä Eiffeltornille ottamaan muutamia kuvia sekä kävelimme Branly-museon, Invalidikirkon sekä Rodinin museon ohi. Tutustuimme Orangerie-museossa Monet’n upeisiin lummemaalauksiin. Champs Elysées’ltä opiskelijat pääsivät suunnistamaan itsenäisesti hotellillemme, josta olikin sitten lähtö RER-junalla lentokentälle ja paluu iltalennolla kotiin.
Opintomatkan aikana opiskelijamme huomasivat, että on tärkeää osata muitakin kieliä kuin englantia. Vaikka suomalaisnuoret puhuvat hienosti englantia, muut eivät välttämättä puhukaan. Jos haluaa pärjätä maailmalla ja saada uusia tuttavuuksia, pelkkä englanti ei ehkä riitäkään. EU:ssakin meille korostettiin ranskan opiskelun tärkeyttä ja kuinka nykyään on pula ranskan taitajista.
Ambassador School
Projektiin osallistui 14 opiskelijaa sekä 2 opettajaa lukuvuonna 2017-18. Oppiaineina ovat yhteiskuntaoppi ja puheviestintä. Lisätietoa saat Marja Aallolta.
Ambassador School on Euroopan parlamentin hanke, joka käynnistyi Suomessa keväällä 2017. Hankkeen tarkoituksena on tukea koulujen EU-aiheista kansalaiskasvatusta: tietoisuutta eurooppalaisuudesta, Euroopan unionista sekä parlamentaarisesta päätöksenteosta. Hanke on suunnattu yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille.
Ambassador Schoolilla on kaksi päätavoitetta. Ensinnäkin sen on tarkoitus olla mahdollisimman oppilaslähtöinen ja toiseksi sen on tarkoitus näkyä koko kouluyhteisön tasolla. Syyslukukautena 2017 aloittavien koulujen toivotaan sitoutuvan koko lukuvuodeksi 2017–2018 ja mahdollisuuksien mukaan jatkavan mukana myös seuraavina lukuvuosina
Tähän liittyen Jyllassa vierailee meppi Henna Virkkunen lukiolla, käymme alueen kahdella ala-asteella pitämässä EU-infotunteja, teemme Euroscolanmatkan Strasburgiin ja Frankfurtiin huhtikuussa 2018. Näiden lisäksi järjestämme toukokuussa 2018 koululla valokuvanäyttelyn, ruokaviikon yhdessä ruokalan kanssa ja eu-päivänä 9.5. päivänavauksen salissa.
“En halua tuntea itseäni muukalaiseksi Euroopassa” – turvallisuus ja yhtenäinen Eurooppa puhuttivat nuoria Euroscola-tapahtumassa
Euroopan parlamentin tapahtumassa nuorten puheenaiheiksi nousivat turvallisuus ja suhtautuminen Euroopan unioniin. Työn perässä liikkuminen EU:n sisällä kiinnostaa nuoria.
Nuoria ympäri Eurooppaa matkasi huhtikuussa Strasbourgiin Euroopan parlamentin järjestämään Euroscola-tapahtumaan. Espoonlahden lukion uutisluokkalaiset selvittivät muunmaalaisten nuorten mielipiteitä EU:sta. Puolalais- ja unkarilaisnuoret pitävät tärkeänä EU:n tuomaa apua ja turvaa.
– EU:n parhaat puolet ovat taloudellinen tuki, jota Puolakin saa, sekä yhteisö jonka jäsenet auttavat toisiaan, sanoo puolalainen Anna Wilczynska.
Unkarilainen Richard Jaroka uskoo, että EU luo turvaa jäsenmaille.
– EU pitää kaikki turvassa. Uskon, että he auttavat jokaista maata kehittymään taloudellisesti ja kaikilla globalisoitumisen osa-alueilla.
Wilczynska kritisoi Puolan passiivista roolia unionissa.
– Puola ei ole kumppani. Se ottaa rahaa EU:lta, mutta hallituksemme ei ole mukana Euroopan tulevaisuuden päätöksenteossa.
Maan johdon suhtautuminen EU:hun jakaa mielipiteitä
Anna Wilczynskan mielestä Puolassa ovat vallalla vanhoilliset asenteet, jotka hidastavat maan kehitystä.
– Koen, että Puolan hallitus ja presidentti ovat konservatiivisia. Heidän asenteensa takia maamme kehitys on pysähtynyt, tai ainakin hidastunut, Anna Wilczynska sanoo.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán on tunnettu EU:ta ja sen maahanmuuttopolitiikkaa vastustavista kommenteistaan. Richard Jaroka luottaa kuitenkin huhtikuussa vaalit voittaneen Fidesz-puolueen johtajaan.
– Uskon, että pääministerimme tekee parhaansa maamme hyväksi. Hänet valittiin virkaansa jo kolmatta kertaa. Koen, että unkarilaiset uskovat häneen ja tukevat häntä.
Yhtenäinen Eurooppa lisäisi turvallisuutta
Ranskalaiselta Salomé Gazarethilta ja italialaiselta Anna Caslinilta kysyttiin Euroopan turvallisuudesta. He olivat yhtä mieltä siitä, että kouluista pitäisi tehdä turvallisempia. Gazareth oli huolestunut kasvavasta terrorismista Euroopassa. Myös ilmastonmuutos nousi puheenaiheeksi.
– Pelkään enemmän luonnossa tapahtuvia ongelmia ja muutoksia, sillä ajan kuluessa ne voivat olla tuhoisia Euroopalle ja koko maapallon mittakaavassa, Anna Caslini sanoo.
Italialainen Anna Caslini kokee olonsa turvalliseksi kotimaassaan, mutta ei matkustaessaan Euroopassa.
– Euroopan kansoja pitäisi kehittää yhtenäisemmäksi, jotta Euroopassa liikkuessa ei tuntisi oloa “muukalaiseksi”, Caslini pohtii.
Työ ulkomailla kiinnostaa
Eurostatin 2016 nuoret työmarkkinoilla-kyselyn mukaan ranskalaisnuoret ovat Euroopan kolmanneksi halukkaimpia muuttamaan toiseen maahan työn perässä. Salomé Gazarethilla on edessään jo toinen kesä kotimaan rajojen ulkopuolella.
– Olen työskennellyt aikaisemmin eräässä ravintolassa Belgiassa ja pääsin samaan paikkaan tänä kesänä uudestaan. Töitä on melko vaikea löytää, mutta oikean koulutuksen avulla se on helpompaa.
Myös Anna Caslini pitää työvoiman liikkuvuutta hyvänä asiana.
– Haluaisin työskennellä muualla Euroopassa. Se olisi hieno kokemus ja auttaisi minua saamaan töitä, kun taas palaan kotimaahani.
Euroscola on Euroopan parlamentin kansainvälinen projekti, jossa 16-18-vuotiaat nuoret saavat päivän ajan kokeilla, miltä tuntuisi toimia Euroopan parlamentin jäsenenä.
Jutun on kirjoittanut Liisa Rönkkö Espoonlahden lukion uutisluokalta.
Tässä Veera Laannin kirjoittama loistava matkaraportti tunnelmista:
Opettavainen matka Euroopan parlamentin kotikaupunkiin
Ensimmäinen matkapäivä alkoi aikaisin aamulla, kun matkaseurueemme tapasi Helsinki-Vantaan lentokentällä kello kuusi. Matkalle mukaan lähti 14 oppilasta sekä kaksi opettajaa. Matka Helsinki-Vantaalta jatkui lentäen Frankfurtiin, josta bussikuljetus vei meidät Strasbourgiin, jossa yövyttiin hotelli Viktoriassa. Hotellille päästyämme ja syötyämme lähdimme kaupunkikierrokselle suomalaisen oppaan johtamana, jonka aikana näimme kaupungin nähtävyyksiä sekä arkkitehtuuria Saksan sekä Ranskan valta-ajoilta. Kierroksen päätepisteenä oli Euroopan neuvoston päämaja, jossa pääsimme tutustumaan Euroopan oikeusasiamiehen työnkuvaan suomalaisen oikeusasiamiehen esityksen avulla. Tämän jälkeen vierailimme lähellä olevassa kauniissa puistossa, jossa pääsimme kyselemään oppaamme tyttäreltä ranskalaisesta koulumallista ja kävimme syömässä yhdessä Le Gruber-ravintolassa. Hotellille palasimme jo ennen yhdeksää, sillä aikainen herätys väsytti jokaista.
Seuraavana aamuna herätyskello herätti meidät kuudelta. Luvassa oli matkan kohokohta eli Euroopan parlamentin järjestämä Euroscola-päivä. Laittauduimme, kävimme aamupalalla ja hieman ennen kahdeksaa lähdimme raitiovaunulla kohti Euroopan parlamenttitaloa. Sisäänpäästäksemme jouduimme läpikäymään turvatarkastuksen joka muistutti lentokentän turvatarkastusta. Päästyämme sisälle parlamenttitaloon tunnelma oli jännittynyt, sillä kukaan ei ollut täysin varma mitä seuraavana oli luvassa. Heti aluksi oppilaat jaettiin kuuteen ryhmään päivän ohjelmaa varten. Tämän jälkeen meidät johdatettiin täysistuntosaliin, jossa jokaisen koulun edustajat pitivät puheen. Puheissa oppilaat kertoivat koulustaan sekä kotimaastaan. Perinteisen puheen lisäksi kuulimme myös muutaman mielenkiintoisen kansanmusiikki esityksen. Puheiden jälkeen saimme esittää kysymyksiä videoyhteyden avulla suomalaiselle mepille ja EU:n varapuheenjohtajalle Heidi Hautalalle. Hän vastasi kysymyksiin ihanan rennosti ja selvästi, niin että jopa me nuoret ymmärsimme. Tämän aikana kaksi meistä oli tekemässä Ylelle haastatteluja, joissa haastateltiin muita nuoria eri maista.
Kyselytuokion jälkeen seurasi ruokailu ja Eurogame-pelin aloitus. Eurogame-pelin idea oli onnistunut ja hauska. Oppilaiden oli määrä kerätä neljän hengen ryhmä, jossa jokaisen oppilaan tuli olla eri maasta. Ryhmien tehtävänä oli vastata tehtäväpaperissa oleviin kysymyksiin muiden maiden oppilaiden avustuksella. Peli laski sopivasti kynnystä keskustella muiden oppilaiden kanssa ennen seuraavaa ohjelmaa.
Ruokailun ja pelin aloittamisen jälkeen palasimme päivän alussa jaettuihin ryhmiin. Kokonaisuudessaan yhdessä ryhmässä oli noin sata nuorta yli kahdestakymmenestä eri maasta. Ryhmissä tehtävänä oli keskustella ennakkoon annetuista aiheista, sekä
esittää kehitysideoita niihin liittyen. Aiheina oli mm. Euroopan tulevaisuus, ilmastonmuutos ja ihmisoikeudet. Tärkeät aiheet herättivät paljon keskustelua, ideoita, sekä tunteita. Mielipide-erot saattoivat olla suuria, eikä kiivailta keskusteluilta vältytty. Kaikkien asioiden kannat ratkaistiin lopuksi äänestyksellä. Kaksi tuntia, jotka oli varattu ryhmätoiminnalle, kuluivat todella nopeasti. Aikaa olisi voinut olla enemmän, sillä moni idea jäi käsittelemättä.
Ryhmätöiden jälkeen palasimme täysistuntosaliin, jossa jokaisen ryhmän puheenjohtajat esittelivät ideat. Ideoita koskien sai esittää kysymyksiä tai niitä sai kommentoida. Euroscola-päivä huipentui Eurogame-pelin finaaliin, jossa parhaiten iltapäivällä kisassa pärjänneet pääsivät vastaamaan tietovisa kysymyksiin täysistuntosalin eteen. Parhaiten pärjännyt joukkue palkittiin. Noin kymmenen tunnin tapahtuma lopetettiin Eurooppa hymnin säveliin.
Kolmantena matkapäivänä lähdimme heti aamusta bussilla takaisin kohti Frankfurtia, jossa vietimme kaksi päivää. Frankfurtissa ohjelmamme oli vähän vapaampaa, mikä oli mukavaa tiiviisti aikataulutettujen päivien jälkeen. Toimimme mm. matkaoppaina toisillemme ja kävimme yhdessä syömässä jättikokoiset pizzat. Frankfurtissa meillä oli myös viimein mahdollista päästä shoppailemaan, onhan se meille tytöille tärkeä osa ulkomaanmatkoja! Tämän lisäksi opettajamme olivat järjestäneet meille leikkimielisen “Amazing Race Frankfurt” -kilpailun, jossa juoksimme ympäri kaupunkia suorittamassa mitä ihmeellisimpä tehtäviä.Myös lauantaille meille oli varattu shoppiluaikaa ennen kuin suuntasimme kohti lentokentää ja siitä sitten kohti Suomea. Erittäin onnistunut, antoisa ja ikimuistoinen matka!

Kesä 2019
Shanghai sister cities youth camp
Saimme huhtikuussa Wilmaan viestin heinäkuussa pidettävästä Shanghain leiristä. Matkalle valittiin hakemusten pohjalta mukaan yhteensä viisi oppilasta Espoon lukioista. Pääasiassa matkalle haettiin mukaan kiinan kielen opiskelijoita, mutta loppujen lopuksi matkalle pääsi mukaan myös kaksi oppilasta vailla minkäänlaista kokemusta kiinan kielestä. Tietoa leiristä oli hyvin niukasti, joten lähdimme matkalle melko avoimin mielin. Matka oli Shanghain kaupungin järjestämä ja kustantama ja ainoa asia, josta jouduimme itse maksamaan, oli lentoliput ja viisumit. Molemmat tuli hankittua viime hetkellä, mutta koko prosessi sujui onneksi ongelmitta. Matkalle tuli suomalaisten lisäksi nuoria 15 muusta maasta.
Lähdimme matkaan 16.7. kello 17. Lento kesti 8,5 tuntia ja saavuimme Shanghain lentokentälle paikallista aikaa kello 6 aamulla. Lentokentältä pois pääseminen oli hidasta, ja opettajamme kadotti matkatavaransa. Onneksi ne kuitenkin löytyivät pari päivää myöhemmin. Ainoa asia, jonka tiesimme oli, että kolme leirin vapaaehtoista oli odottamassa meitä lentokentällä. Muutaman tunnin jälkeen löysimme viimein ulos meitä vastassa olevien opiskelijoiden luokse. Olimme hieman myöhässä aikataulusta, mutta se ei haitannut, sillä ensimmäinen päivä oli varattu vain kampukseen tutustumiseen. Vain muutama meistä oli onnistunut nukkumaan lennolla, joten ensimmäinen päivä mentiin hyvin väsyneissä merkeissä.
Shanghaissa ilma oli todella erilaista kuin Suomessa. Päivisin oli keskimäärin 27-37 astetta lämmintä ja sää-applikaation mukaan auringossa oli jopa yli 40 astetta. Ilma oli todella kosteaa, ja tuntui kuin olisi saunassa. Kaduilla kävellessä kuului lähes jatkuvasti kovaäänistä siritystä, joka tuli paikallisista kaskas-hyönteisistä. Aluksi se vähän häiritsi, mutta ajan myötä siihen tottui.
Meidät vietiin lentokentältä suoraan kampukselle, johon me majoituimme. Kampus oli Shanghain toiseksi paras lukio ja alue oli hyvin siisti. Huoneet olivat kotoiset ja viileät hyvän ilmastoinnin ansiosta. Huoneen paras asia oli sängyt, sillä ne olivat uskomattoman pehmeät ja tuntui kuin ne olisi tehty meitä varten. Kaikissa huoneissa oli myös omat vessat sekä minijääkaappi, joka tuli todella tarpeeseen. Hanavesi ei ollut puhdasta, joten jouduimme hakemaan vedet käytävällä sijainneesta vesiautomaatista.
Saimme vapaa-ajalla käydä kiinalaisten vapaaehtoisten kanssa kampuksen ulkopuolella. Nämä kiinalaiset vapaaehtoiset olivat siis meidän ikäisiä (16-17v) lukio-opiskelijoita. Ensimmäisenä päivänä ryhmämme vapaaehtoiset veivät meidät viereiseen tavarataloon, jossa ostimme kiinalaisia herkkuja ja ihmettelimme kaupan eksoottista valikoimaa. Kaupassa myytiin eläviä sammakoita ja kilpikonnia keskellä kylmätuotteita.
Seuraavana päivänä leiri alkoi virallisesti avausseremonialla, joka piti sisällään valoshown ja monia pienempiä esityksiä. Jokaiselta maalta valittiin kaksi oppilasta lavalle laulamaan We are the world yhteislaulua. Paikalle saapui paljon vaikutusvaltaisia ihmisiä ja koko tapahtuma kuvattiin isoilla TV-kameroilla. Vaikutusvaltaisten ihmisten joukossa oli mm. Shanghain pormestari, Kiinan poliittisia johtohahmoja, diplomaatteja ja ulkomaan konsultteja leirin eri maista. Suomea oli edustamassa ulkoasiainneuvos Pasi Hellman ja pääsimme juttelemaan hänen kanssaan. Paikalla oli paljon mediaa ja yhtä meidän ryhmäläisistämme haastateltiin Shanghain paikalliseen lehteen.
Ruoka Shanghaissa oli todella erilaista Suomeen verrattuna. Hämmästyimme, kun aamupalalla tarjottiin pääasiassa vain lihadumplingeja, riisikeittoa sekä vehnäleipää. Leivän päälle ei ollut mitään laitettavaa ja se maistui enemmän pullalta kuin leivältä. Jossain vaiheessa keksimme alkaa ostaa kaupasta hedelmiä aamupalaksi, sillä tuoreita hedelmiä tai vihanneksia ei kampuksella tarjottu. Muuten ruoka oli todella hyvää, mutta hieman yksipuolista ja todella makeaa.
Kaikkien maiden piti tehdä esitelmä jostain omaan maahan liittyvästä aiheesta. Saimme tietää tästä hieman myöhässä, joten väsäsimme powerpoint esitelmän kahdessa illassa. Esitelmä pidettiin kampuksen auditoriossa, jossa vuorollaan jokainen maa kävi pitämässä esitelmän muille leiriläisille. Meidän oma esitelmämme kertoi Suomen kulttuurista ja vitsailimme samalla suomalaisilla stereotypioilla. Voisi sanoa, että meidän esitelmämme kevensi tunnelmaa, sillä osa esitelmistä oli todella vakavia ja niissä puhuttiin maiden sisäisistä ongelmista kuten rasismista ja korruptiosta.
Matkan aikana meillä oli neljä oppituntia. Meidät jaettiin kiinan kielen osaamisen perusteella kolmeen eri tasoryhmään. Kiinan alkeiden ryhmässä harjoiteltiin ääntämistä ja kiinan kielen perusteita, kuten esimerkiksi äänenpainoa, lausumista ja yksinkertaisia merkkejä. Keskitasossa opeteltiin esimerkiksi uusia kiinan merkkejä ja harjoiteltiin käytännön taitoja, kuten tilaamaan ruokaa kiinaksi.
Eräänä päivänä me menimme vierailemaan meidän vapaaehtoisemme kotiin. Siellä teimme hänen perheensä kanssa yhdessä dumplingeja ja katsoimme elokuvaa Kiinan Netflixistä. Kiinassa perheet ovat todella vieraanvaraisia ja ystävällisiä. Meille tarjottiin todella hyvää ruokaa sekä naposteltavaa jo ennen ruokailua ja ruokailun jälkeen. Isäntäperhe ei puhunut sanaakaan englantia, mutta onneksi meidän vapaaehtoisemme olivat hyviä tulkkeja. Iltapäivällä meidät vietiin Yolo-nimiseen kauppakeskukseen shoppailemaan. Kauppakeskuksessa oli yli 10 kerrosta ja jokainen kerros oli valtava. Ehdimme hädin tuskin tutkimaan kaksi kerrosta kunnolla.
Matka ei ollut tietenkään vain kiinan oppitunteja ja kiinalaista ruokaa, vaan kävimme myös katsomassa useita tunnettuja Shanghain nähtävyyksiä. Kävimme Shanghain kuuluisimissa nähtävyyksissä, kuten Oriental pearl towerissa. Pääsimme ohittamaan kaikki jonot ja menimme hissillä tornin huipulle. Huipulla oli läpinäkyvä lattia, jolla sai otettua hienoja kuvia alla vilisevästä kaupungista. Samana iltana meidät vietiin jokiajelulle katsomaan Shanghain rakennusten valoja illan pimeydessä. Kävimme myös Shanghain Madame Tussauds vahamuseossa sekä luonnonhistorian museossa. Pääsimme myös viettämään paljon aikaa itsenäisesti kaupungilla omana ryhmänä.
Matkan lopussa menimme Shanghain maaseudulla sijaitsevaan Oriental landiin, jossa majoituimme hotelliin. Siellä meillä oli paljon aktiviteetteja kuten jousiammuntaa ja dragon boat soutua. Dragon boat racing on kisaamista lohikäärmeen mallisilla veneillä, joissa on monta istumapaikkaa. Me voitimme muut maat “leikkimielisessä” dragon boat soutukilpailussa.
Kaiken kaikkiaan Shanghain matka oli meille kaikille ihana kokemus ja kesän kohokohta. Saimme paljon uusia ystäviä aina Belgialaisista Sri Lankalaisiin. Matkalla opimme lisää kiinan kieltä sekä pääsimme tutustumaan Kiinan kulttuuriin. Toivomme myös todella, että joku päivä tulee mahdollisuus lähteä uudestaan Shanghaihin. Erityisesti mieleen matkalta jäi ruoka, kulttuuri ja ihmiset, joiden kanssa pääsimme jakamaan kokemuksemme Shanghaista.
2017
Toukokuu 2017
Nihau! Shanghai-projektin viimeiset kuulumiset tämän kevään osalta tulevat tässä. Viimeinenkin Shanghain kävijä (ope Markus) on nyt saapunut Suomeen, mutta paljon muistoja jäi jäljelle.
Vaikka maailmamme ovat monin tavoin erilaiset, samankaltaisuuksia on aina enemmän, ja niihin meidän tulee kiinnittää huomiota. Samalla lailla siellä ihmiset käyvät töissä ja koulussa ja elävät normaalia arkea surujen ja ilojen kanssa. Välillä oli vaikea ymmärtää, kuinka ravintolassa on vaikea saada kylmää vettä, vaikka pyytää, mutta kuumaa vettä tulee pyytämättäkin. Tai kuinka sitä joutui tilanteisiin, joissa ei olisi ymmärtänyt Suomessa antaa tai vastaanottaa lahjaa, mutta onneksi nekin hetket menivät hyvin. Olipa tilanne mikä tahansa, yleensä molemminpuolisella hyvällä tahdolla pääsee erittäin pitkälle. Vaikka kielimuuri tulee Kiinassa nopeasti vastaan monessa paikassa, hymy ja elekieli kiipeävät näiden muurien yli koska vaan. Varmasti maailmoissamme on monia eroja, mutta keskittykäämme aina ennemmin samankaltaisuuksiin, koska niitä on enemmän, ja ne yhdistävät meitä.
Kiitos ystävillemme Shanghaissa, xie xie!
Markus Kytölä


Huhtikuu 2017
Tervehdys Shanghaista! Olen nyt ollut täällä opettajana vajaan kuukauden, ja on kyllä ollut monin tavoin avartavaa. Suomeen verrattuna eroja on jonkun verran, mutta ehkä kuitenkin enemmän samankaltaisuuksia. Ryhmät ovat keskimäärin vähän isompia, eikä kaikkien kielitaito ole yhtä korkealla tasolla kuin monella suomalaisella opiskelijalla, mutta tekemisen meininki on hyvää ja opiskelijoista huokuu halu oppia. Koulussa on kaiken kaikkiaan varsin mukava ja toisia ihmisiä kunnioittava ilmapiiri. Myös paikallisten opettajien kanssa olen käynyt paljon keskusteluita koulumaailmasta, mikä on toiminut hyvänä ajatuksenvaihtona puolin ja toisin. Tarkoituksena ei ole ollut vertailla kilpailuhenkisesti, kenen koulujärjestelmä on paras, vaan avata omia ajatuksia toisille ja vastaavasti saada heiltä toisenlaisia näkemyksiä asiaan.
Itse oppitunneilla olen huomannut, että pari- ja ryhmätöiden tekeminen ei ole täällä niin tuttu juttu kuin Suomessa, mutta paikalliset opiskelijat ovat hienosti mukautuneet siihenkin. Välillä huomaa, että yhteisen äidinkielen puute olisi joidenkin kohdalla tarpeen, mutta niistäkin tilanteista on selvitty kärsivällisesti keskustellen ja asiaa eri tavoilla selittäen. Kun molemmilla osapuolilla on halu ymmärtää ja kommunikoida, keinot yleensä löytyvät. When there’s will, there’s way. Kaiken kaikkiaan kokemus on ollut avartavuudessaan erittäin positiivinen ja varmasti kaikkia osapuolia rikastuttava. Vielä pari viikkoa ja takaisin Suomeen.
Markus Kytölä
Opettaja
Espoonlahden lukio (en, ru)


Maaliskuu 2017
Reissumme Shanghaissa on melkein ohi, ja takana on uskomaton viikko! Olemme oppineet paljon Kiinan perinteistä, nykyisestä kulttuurista ja vähän kiinan kieltäkin siinä sivussa. Olemme nähneet Shanghain keskustasta oleelliset nähtävyydet ja paljon muutakin. Yksi erilainen kokemus oli päivä Shanghain Disneylandissa, mikä ei välttämättä ole perinteisintä Aasiaa, mutta hieno paikka yhtä kaikki. Kaikki matkalle lähteneet ovat varmasti monia unohtumattomia kokemuksia rikkaampia. Aika näyttää, mitä Shanghai-yhteistyö vielä tuokaan tulleessaan. ? Tässä vaiheessa opettajamme Markus Kytölä jää Shanghaihin vierailevaksi opettajaksi vielä kuudeksi viikoksi. Siitä lisää myöhemmin.


2016
Elokuu 2016
Kiinalaiset opiskelijat ja opettajat vierailivat Jyllassa ja viettivät täällä unohtumattomat kymmenen päivää. Tänä aikana kävimme mm. Suomenlinnassa, laivalla Porvoossa, Nuuksiossa vaeltamassa ja paistamassa makkaraaa, teimme mustikkapirtelöitä ja vierailimme monessa pääkaupunkiseudun nähtävyydessä. Kiinalaiset opiskelijat asuivat isäntäperheissä, jossa meidän opiskelijat pääsivät paremmin tutustumaan heihin ja heidän kulttuuriinsa. Varsinkin vierailun puoliväliin osuneen viikonlopun aikana nuoret saivat todella paljon yhteistä aikaa. Vierailu oli kaikille osapuolille mieluisa kokemus, josta on mukava jatkaa keväällä Shanghaissa.


2015
Lukuvuonna 2014-15 lukiomme ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoista koostuva kymmenhenkinen ryhmä vieraili Shanghai Ganquan Foreign Languages Middle School, P.R.C.:ssa Kiinassa 20.-28.päivä maaliskuuta 2015.
Shanghain matkaraportti
Shanghain matkamme eteni melko pitkälti meille etukäteen lähetetyn ohjelman mukaisesti. Lähdimme 20.3. klo 17.10 Finnairin suoralla lennolla kohti Pudongin lentokenttää, jonne saavuimme seuraavana aamuna kahdeksalta. Lentoasemalla meitä odotti paikallinen oppaamme, kansainvälisten projektien assistentti George, joka huolehti meistä ja toteutti pienimmätkin toiveemme koko viikon ajan.
Reilun tunnin ajomatkan jälkeen saavuimme Shanghai Ganquan Middle School of Foreign Languagesin kampukselle ja otimme vastaan huoneemme, jotka sijaitsivat ulkomaalaisten opiskelijoiden asuntolassa.
Pian sen jälkeen opiskelijat pakkasivat jälleen reppunsa ja lähtivät viikonlopuksi isäntäperheiden vieraiksi. Me opettajat lähdimme yhdessä kolmen australialaisen opettajan ja Georgen kanssa kaupunkikierrokselle ja tutustuimme mm. temppeliin ja Shanghai-museoon. Sunnuntaina jatkoimme kiertelemällä vanhassa Shanghaissa, jossa mm. tutustuimme valtion silkkikauppaan. Sunnuntai-iltana opiskelijat palasivat lahjojen kanssa ja monia kiinalaisia tapoja oppineina asuntolaan.
Maanantaipäivä käytettiin laajaan, aidattuun ja lukittujen porttien ympäröimään kampusalueeseen ja lähiympäristöön tutustumiseen. Opiskelijat pääsivät ulos alueelta vain aikuisen seurassa, joten kulmakaupassa tai kahvilassa käymisestäkin tuli ohjelmanumero varsin täyteen ja tiukkaan ohjelmaamme. Iltapäivällä seurasimme Cherry Blossom Festivalin ohjelmien harjoituksia, ja ryhmämme esitti kiinalaisille opettajille meiltä pyydetyn kansantanhun sekä kansanlaulun.
Tiistaina opiskelijamme oppivat perinteisiä kiinalaisia solmuja ja harjoittelivat paperileikkausta. Tutustuimme myös Jade Buddha temppeliin ja isoon ostoskeskukseen.
Keskiviikkona pääsimme seuraamaan lukiolaisten varsin perinteistä englannin oppituntia. Luokkahuone oli pieni ja opiskelijoita n. 40. Vastatessaan opiskelijat nousivat seisomaan. Opetusteknologiaa oli käytössä, mutta esim. ohjelmistot olivat vanhoja. Iltaohjelmaan kuului käynti tv-tornissa, josta avautui huikea näköala yli metropolin. Illan pimennyttyä kävelimme The Bundin kävelykadun päästä päähän ja ihailimme joen rannassa iltavalaistua kaupunkia.
Torstaina 26.3. vierailimme Suzhoun vesikaupungissa, jossa tutustuimme kuuluisiin puutarhoihin. Illalla saimme vielä nauttia Shanghain sirkuksen loistavista esityksistä.
Perjantaina opiskelijamme pääsivät pitämään englannin tunnin neljäsluokkalaisille. He esittelivät mm. Espoonlahden lukiota, kouluvuoden tapahtumia, koulun lähiympäristöä ja Helsinkiä sekä ohjasivat englanninkielisiä tutustumisleikkejä.
Koko viikon ajan jatkuneet kirsikankukkaviikon juhlallisuudet huipentuivat perjantain päätöstilaisuuteen, jossa viikon parhaat esiintyjät esittelivät englannin kielen taitojaan väitellen, pitäen vaikuttavia puheita sekä laulaen. Myös Espoonlahden lukion opiskelijat oli kutsuttu esiintymään 1600 vieraalle. Opiskelijamme esittivät kiinalaisisäntiemme pyynnöstä kansantanhun ja kansanlaulun Kalliolle kukkulalle. Illan päätteeksi meille tarjottiin juhlaillallinen, jonka yhteydessä opiskelijoille jaettiin diplomit.
Viikon ohjelma oli monipuolinen, tiivis ja kattava. Useimmat päivät venyivät 12-tuntisiksi, eikä vapaa-aikaa juurikaan jäänyt. Saimme hyvän käsityksen Shanghain metropolialueesta sekä kiinalaisesta kulttuurista. Paikalliseen elämään ja kiinalaiseen vieraanvaraisuuteen opiskelijat saivat tutustua viettäessään viikonlopun isäntäperheessä. Kiinalaisen koulun arkeen pääsimme kurkistamaan vain muutaman oppitunnin verran, ja niistäkin vain yhdellä opiskelijamme eivät olleet aktiivisessa roolissa. Reaali- tai matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opiskeluun meillä ei ollut mahdollisuutta tutustua lainkaan. Joka-aamuiseen koulun kentällä järjestettyyn aamuvoimistelutuokioon sen sijaan saimme itsekin osallistua. Matka oli kaiken kaikkiaan huikea kokemus ja suosittelemme vahvasti innokkaita matkaajia osallistumaan heti seuraavaan Kiina-projektiin.
Espoonlahden lukio, yhdessä Kaitaan ja Leppävaaran lukioiden kanssa, sai tilaisuuden tulla tutustumaan Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuslaitos CERNiin marraskuussa 2019. Tiedeleiriin kuului varsinaisen matkan lisäksi myös vierailu Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella, jossa saimme kuulla sekä kokeellisesta että teoreettisesta hiukkasfysiikasta sekä tutustua yliopiston omaan hiukkaskiihdyttimeen. Matkamme kohti Cerniä, joka sijaitsee Sveitsin ja Ranskan rajalla, Geneven kaupungin lähellä, alkoi 10.11. Pääsimme majoittautumaan hotelliin Geneven kaupungin keskustassa.

Ensimmäinen päivä: maanantai 11.11
Tiedeleirimme alkoi virallisesti 11.11 maanantaina aikaisen herätyksen saattelemana. Pääsimme lähtemään ratikalla Cerniin jo kello 8.15, jossa meitä tervehti upea vuoristomaisema, joka koostui lumihuippuisista Alpeista. Cernin alueelle pääsimme suomalaisen oppaamme johdatuksella ja saimme jokainen omat nimilaput, joista meidät tunnistettiin vierailijoiksi.
Hiukkasfysiikan tutkimuslaitos Cern on perustettu jo 1950-luvulla, joten monet rakennukset olivat vanhoja ja hieman kuluneita. Cern on itsessään laaja alue, jossa on monia erilaisia laitoksia, joten monet alueella työskentelevät kulkivat pyörillä rakennuksesta toiseen.
Päivän ensimmäisellä luennolla pääsimme tutustumaan Cernin rikkaaseen historiaan, 1950 -luvulta tähän päivään. Hiukkaskiihdyttimien lisäksi siellä on tehty monia tärkeitä keksintöjä, kuten esimerkiksi world wide web, eli www. Saimme myös nähdä Cernin ensimmäisen hiukkaskiihdyttimen, joka on tänä päivänä vain näyttelykäytössä. Saimme samalla tietää myös hieman yleistietoa hiukkaskiihdyttimien toiminnasta. Luennon tueksi oli tehty animaatio, joka heijastettiin vanhan hiukkaskiihdyttimen päälle.
Päivän toinen luento kävi läpi Cerniä ja sen toiminnasta yleisesti. Saimme kuulla Cernin eri projekteista ja hiukkaskiihdyttimistä sekä siellä työskentelevistä ihmisistä. Luento loppui Cenin tulevaisuuden suunnitelmiin; suunnitteilla olisi vielä isompi hiukkaskiihdytin!
Luennon jälkeen pääsimme lounaalle Cernin ruokalaan. Matka sinne oli yllättävän pitkä ja hämmentävä ja saimme kävellä yli 50 vuotta vanhoissa toimistorakennuksissa. Matkalla näimme käytävän, jonka kautta pääsi huoneeseen, jossa world wide web oli kehitetty. Cernin ruokala oli tarjolla monenlaisia eri ruokia, joita kokit valmistivat paikan päällä. Siellä työskentelevät ihmiset olivat paikallisia ja puhuivat pääosin ranskaa. Omasta ranskan opiskelustani oli kulunut muutama vuosi, mutta onneksi muutama kohtelias fraasi oli jäänyt päähän.
Päivän seuraavalla luennolla pääsimme tutustumaan hiukkaskiihdyttimien toimintaan syvällisemmin. Mietimme mitä kaikkea hiukkaskiihdyttimen rakentamiseen tarvitaan ja pääsimme lopulta “rakentamaan” oman hiukkaskiihdyttimen. Luennon jälkeen olimme siis pätevöityneitä hiukkaskiihdyttimen rakentamiseen – tai sitten emme. Lisäksi opimme tulkitsemaan Cernin hiukkaskiihdyttimistä saatuja tuloksia.
Luennon jälkeen alkoi päivän viimeinen ohjelma; pääsimme katsomaa Cernin isointa hiukkas ilmaisinta; CMS:ää. Hiukkaskiihdytin kiihdyttää hiukkasia, jotka sitten tärmäävät kiihdyttimeen integroidussa hiukkasilmaisimessa. Kyseinen asema oli kuitenkin hieman kaukana – Ranskassa asti– joten matkustimme sinne bussilla. Cernin ympäristö on vehreää maalaismaisemaa ja kuljimmekin muutamien pienten kylien, peltojen ja laidunten ohi. Itse laitos erottui hyvin vaatimattomasta maalaismaisemasta. Hyvä puoli siinä, että CMS oli Ranskan puolella, oli se, että data roaming oli paljon halvempaa verrattuna Sveitsiin!
CMS-asemalla katsoimme ensiksi videon hiukkaskiihdyttimen toiminnasta ja sen jälkeen jakauduimme kahteen ryhmän; toinen ryhmä lähti katsomaan ilmaisinta ja toinen pääsi katsomaan havainnollistavia esityksiä siihen liittyen. Jälkimmäisessä mainitussa pääsimme katsomaan reaalikoossa olevaa kuvaa CMS:n poikkileikkauksesta. Kuva oli kiinnitetty suoraan oikean CMS:n yläpuolella.
CMS:lle meno oli jännittävä kokemus, joka alkoi niinkin jännittävällä tapahtumalla kuin sinne menevillä hisseillä matkustamisella. Tämähän tapahtui niin, että hissien turvasensorit lukivat oppaamme verkkokalvot. Aivan kuin joissain scifi-leffoissa! CMS- hiukkasilmaisin oli 100 metriä maan alla, joten siksi meidän oli käytettävä hissejä. Sitä ennen saimme kuitenkin päähämme erittäin imartelevat kypärät ja myssyt niiden alle. Alhaalla meitä odotti taas uusi tunnistusasema, jossa opas sai taas yrittää päästä sisälle verkkokalvojen tunnistuksella. Tämä onnistui jo neljännellä yrityksellä, joka ei kyllä vetänyt vertoja oppaamme ennätykseen, joka oli kymmenen. Hiukkasilmaisin oli ilmeisesti poissa käytöstä huoltotöiden takia. Yllätys oli se, että ilmaisin oli valtavan kokoinen!
Päivä päättyi CMS-vierailuun ja pääsimme jatkamaan päiväämme tutustumalla Geneveen. Vierailun jälkeen meillä oli aikaa tutustua paremmin kaupunkiin ja osa ryhmästä lähtikin seikkailemaan kauniiseen vanhaan kaupunkiin.

Toinen päivä: tiistai 12.11.
Tiedeleirin toinen päivä alkoi jo tutuissa merkeissä, kun pääsimme laput kaulassa suoraan sisään tutkimuslaitokseen. Päivän ensimmäinen ohjelma oli sumukammion rakentaminen. Sumukammio on ikään kuin hiukkaskiihdyttimen varhainen muoto. Sen avulla voimme nähdä kammiossa olevan “sumun” avulla hiukkasia tai enemmänkin niiden jättämiä jälkiä. Sumukammion rakentaminen oli yllättävän helppoa, ja pääsimme nopeasti tarkastelemaan itse rakentamiemme sumukammioiden avulla eri hiukkasia. Havainnoimme mm. alfahiukkasia, fotoneita ja elektroneja.
Kolmas päivä: keskiviikko 13.11.
Viimeinen päivämme oli Cernissä oli lyhyt, koska meidän piti ehtiä lentokoneeseen illaksi. Päiväohjelmamme alkoi alkoi tutustumisella Cernin data centeriin ja tietojenkäsittelyyn. Pääsimme myös vierailemaan Cernin antimateria koeasemalla, jossa meille kerrottiin tällä hetkellä meneillään olevista antimateria ohjelmista. Saimme myöskin tutustua ALICE -hiukkaskiihdyttimeen, jossa antimateriaa tehtiin.
Tiedeleirimme päättyi kahvin ja keksien merkeissä, kun kävimme palautekeskustelua leirin järjestäjien kanssa ja saimme samalla kuulla erilaisista harjoittelumahdollisuuksista, joita Cern tarjoaa.
Päivän päätteeksi saimme jättää hyvästit Geneven kauniille maisemille ja lähteä takaisin Suomeen. Matka oli itsessään ikimuistoinen ja once in a lifetime -kokemus!
- Emilia -
