Valtuustoaloite Sistonen hybridi- ja sähköautojen latauspisteiden lisäämiseksi kaupungin julkisten tilojen yhteyteen

24.1.2022 Valtuustoaloite hybridi- ja sähköautojen latauspisteiden lisäämiseksi kaupungin julkisten tilojen yhteyteen.

Espoon kaupunki on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali 2030. Tätä tavoitetta edistääkseen on tärkeää lisätä latauspisteitä kaupunkiin ja erityisesti julkisten tilojen yhteyteen.

On syytä selvittää kannattaako kaupungin omistaa itse vaihtovirta (AC) asemat, jotta hinnoitteluvalta latauspisteille säilyy Espoolla. AC latauksen ollessa halpaa eli lähellä omakustannushintaa, käyttävät sitä myös Plug in Hybridi autoilijat ja jolloin kaupungin sisäisessä liikenteessä on vähemmän polttomoottoreilla ajoa. Laskutuksen tulee olla kWh perusteista kts. Mittarilaki ja kuluttajansuojalaki vaatii nämä kaksi asiaa, jotta laskutus voi olla kWh perusteista.

Latausasemien käyttöä ei saa rajata vain tietyn operaattorin asiakkuuksille, vaan latausasemissa pitää pystyä asioimaan kaikkien normaalien standardien mukaan toimivilla asiakkuuksilla. Toimijaksi on syytä valita joku suuremmista suomalaisista energiayhtiöistä, jolle tarjottaisiin mahdollisuus tuoda pikalatausasema kohteeseen niin, että kaupunki omistaa sähköliittymän.

Kun määräaika loppuu niin kaupunki voi kilpailuttaa kohteen esimerkiksi 5-10 vuoden päästä ja tuolloin toiminta voisi olla jo kannattavaa liiketoimintaa. AC latauspaikkoja voisi tarjota myös asukkaille yleiseen käyttöön. Nämä tukisivat esimerkiksi kotihoidon autojen latausta päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin alueen asukkaiden luona vierailevien autoilijoiden sekä asukkaille yölatauksissa. Kouluihin, päiväkoteihin yms. latausmahdollisuus olisi tärkeää saada työtekijöille, ei niinkään vierailijoille. Latausmahdollisuus työpaikoilla pienentää työmatkakustannuksia merkittävästi. Halutessaan kaupunki voisi v. 2022-2025 myös tarjota julkisen verkoston latausasiakkuuden työntekijöille ilman, että siitä seuraisi verotettavaa tuloa työntekijän verotukseen.

Espoo 24.1.2022 Markku Sistonen

Kivekäs Liisa

Värmälä Johanna

Guzenina Maria

Kerola Hannele

Hopsu Inka

Elo Tiina

Nevanlinna Risto

Markkula Markku

Löyttyniemi Meri

Marttila Helena

Karimäki Johanna

Pentikäinen Aulikki

Järvenpää Kaarina

Nores Mia

Aaltonen Juri

Jama Mohamed Ali

Nieminen Pinja

Laukkanen Antero

Kauste Mika

Seppälä Peppi

Saramäki Sara

Keisteri-Sipilä Elli

Hyrkkö Saara

Lindholm Julia

Kajava Henna

Poutala Mika

Alaviiri Kaisa

Halkosaari Tommi