Valtuustoaloite Ruoho pyöräilyn sujuvuuden edistämiseksi pyörävarkauksia estämällä

17.5.2021 Valtuustoaloite pyöräilyn sujuvuuden edistämiseksi pyörävarkauksia estämällä

Valtioneuvoston periaatepäätöksellä LVM/2018/18 halutaan parantaa kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä suomalaisissa kunnissa sekä tukea liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja kansanterveyden parantamista Suomessa.

Pyöräilyn arvostus liikennemuotona on kasvanut jo ennen korona pandemiaa, mutta koronan takia pyöräilyn suosio on kasvanut entisestään myös terveysturvallisena muotona liikkua. Pyöräily on myös yksi tärkeimmistä keinoista edistää kestävän kaupunkirakenteen kehittymistä.

Pyöräilyä edistetään erilaisin ohjelmin (kts. esim Pyöräilyn edistämisohjelma 2013–2024 24.10.2013). Näissä edistämisohjelmissa huomioidaan muun muassa liikenneväylien turvallisuutta. Sujuvat matkaketjut esimerkiksi kodin ja työpaikan välillä edistävät pyöräilyä liikennemuotona.

Kuitenkin sujuvia pyöräilyn matkaketjuja estävät lukuisat pyörävarkaudet, vaikka pyörä olisikin asianmukaisesti lukittuna. Pyöriä varastetaan niin lukituista yksityisistä tiloista kuin julkisista pysäköintipaikoista esimerkiksi liityntäpysäköintipaikoilta.

Riippumatta pyöränsä arvosta jokaisen pyörävarkaan kohteeksi joutuneen hyvinvoinnille tärkeä turvallisuuden tunne kokee kolahduksen. Vakuutuksetkaan eivät korvaa kaikkia haittoja mitä ihmisen arjen sujuvuuteen pyörävarkaus, omaisuusrikos, aiheuttaa, eikä poliisilla ole riittävästi resursseja tutkia pyörävarauksia.

Tällä aloitteella me valtuutetut haluamme parantaa pyörien säilytystä ja pysäköintiä Espoossa omaisuusturvallisesti kaikkialla julkisilla paikoilla ja tiloissa.

Polkupyörien omistajien omaisuusturvallisuuteen liittyvässä kehitystyössä Espoon kaupunki voisi esimerkiksi hyödyntää Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen analyysi -ja rikostutkintaprojektiryhmän, joka keskittynyt polkupyörävarkauksien estämiseen, asiantuntemusta, Aalto-yliopiston teknologia osaamista ja tarvittaessa yksityistä sektoria.

Espoossa 17.5.2021 Veera Ruoho (kok.)

Kirsi Åkerlund (kok.)
Markku Sistonen (sd.)
Nina af Hällström (sfp.)
Henna Partanen (vihr.)
Aulikki Pentikäinen (sd.)
Pirjo Kemppi-Virtanen (kok.)
Diana Råman (kok.)
Mia Laiho (kok.)
Mari Anthoni (vihr.)
Rauli Virtanen (vihr.)
Risto Nevanlinna (vihr.)
Riikka Pakarinen (kesk.)
Anitra Ahtola (kok.)
Johanna Karimäki (vihr.)
Pia Kauma (kok.)
Paula Viljakainen (kok.)
Marika Niemi (kok.)
Ulla Palomäki (kok.)
Antero Laukkanen (kd.)