Valtuustoaloite Palomäki ja Kilpijoki rakentamishankkeiden rahoituksesta

28.2.2022 Valtuustoaloite yksityisen rahoituksen lisäämisestä investoinneissa Espoossa

Me valtuutetut esitämme, että Espoo etsii kohteen, jossa voidaan tehdä Tampereen Viiden tähden keskustan kaltainen hanke, joka säästää veronmaksajien rahaa ja voi jopa tuoda tuloja.

Espoo on kasvava kaupunki ja investoinnit mm. kouluihin ja liikennehankkeisiin ovat välttämättömiä. Kaupungin talous on huonolla tolalla ja säästöjä yritetään tehdä kautta linjan. Uudentyyppisellä kehittäjien käsiin annettavalla hankkeella Espoon investoinneista voisi löytyä avain taloudellisiin säästöihin tai jopa tuloihin.

Tampereella on lähdetty rohkeasti tuulettamaan hallinnollisia rakenteita, erityisesti kaupungin keskustaan sijoittuvan Viiden tähden keskusta -ohjelmassa, johon liittyy myös Kansi ja Areena -hanke. Käytännössä rajattu alue on annettu yksityiselle taholle kehitettäväksi ja rakennettavaksi tietyin reunaehdoin, joissa kaupunki määrittelee, mitä ja millaista rakennuskantaa alueelle halutaan. Halukkaat tahot on kilpailutettu ja kaupunki on valinnut parhaan vaihtoehdon. Rakennuttaja etsii sijoittajat ja kaupunki jää mukaan pienosakkaaksi. Rakennuttaja vastaa myös esim. toimistotilojen vuokralaisten hankinnasta.

Esimerkkihankkeessa Tampereella kaupungin osuus sijoituksesta on ollut 10% eli 60 miljoonan euron sijoituksella on saatu toteutettua 600 miljoonan euron arvoinen hanke ja vielä ennätysajassa. Kun hanke on yksityisen kehittäjäryhmän vetämä, kaupungin riski pienenee ja kehittäjällä on motiivi saada hanke valmiiksi mahdollisimman nopeasti. Lisäksi kaupungilla on osaomistajana mahdollisuus luoda itselleen jatkuva tulovirta. ”Tampereen malli” on kestävä vaihtoehto sille, että kaupunki maksaa valtaosan investoinneista tai pelkästään myy tai vuokraa tontin toimijoille.

Tähän tarkoitukseen sopivan alueen pitää olla vetovoimainen houkutellakseen investoijia. Esimerkkinä kaavoituksen suhteen haasteellinen Leppävaara voisi olla keskeisenä sijaintipaikkana ihanteellinen. Lisätietoa Tampereen hankkeesta: https://www.lukusali.fi/?p=Rakennusinsin%C3%B6%C3%B6rit%20ja%20-arkkitehdit%20RIA%20ry&i=6cb8c05c-4eb8-11ec-aa23-00155d64030a(ulkoinen linkki)

Espoo 28.2.2022 Ulla Palomäki (kok.) ja Kerttu-Liisa Kilpijoki (kok.)

Markkula Markku
Laakso Ville
Laiho Mia
Nores Mia
Ruoho Veera
Kauma Pia
Laukkanen Antero
Poutala Mika
Korhonen Henri
Juuti Sini
Hietanen-Tanskanen Ira