Valtuustoaloite Kivekäs, Sistonen ja Marttila Espoon terveyskeskuspalvelut saatava pikaisesti kuntoon

30.08.2021 Espoon terveyskeskuspalvelut saatava pikaisesti kuntoon, avoimet lääkärinvirat on täytettävä

Espoon uusi terveyspalvelujohtaja Markus Paananen toteaa Helsingin Sanomissa 25.08.2021 ”pandemia-aika on ajanut kaupungin perusterveydenhuollon kuilun partaalle ”

Tällä hetkellä terveyskeskuksiin jonotetaan jopa 90 vuorokautta, eikä kaikille tarvitsijoille ole mahdollista tarjota vastaanottoaikaa lainkaan. Myös pitkäaikaispotilaiden kontrollikäynnit ovat pahasti viivästyneet ja näin ollen potilasturvallisuus on vaarantunut.

Kun ihmiset eivät saa apua terveyskeskuksesta ajoissa, heidän terveydentilansa heikkenee. Tämä johtaa usein hakeutumiseen ruuhkaiseen päivystykseen. Sairauksien paheneminen lisää myös erikoissairaanhoidon tarvetta, sekä lisää hoidoista aiheutuvia kustannuksia kaupungille.

Siksi Espoon terveyskeskuspalvelut on saatava pikaisesti kuntoon. Pandemian johdosta julkinen terveyden- ja sairaanhoidon tilanne on nykyisellään kestämätön. Espoossa on 20 lääkärin virkaa (huputettuna). Nämä virat on saatava välittömästi hakuun ja niitä pitää markkinoida aktiivisesti. Myös tarvittava määrä hoitohenkilökuntaa on rekrytoitava välittömästi.

Jonojen purkuun tulee tässä akuutissa tilanteessa käyttää yksityisiä palveluntarjoajia, sekä lisätä merkittävästi palveluseteleitä. Näin pystytään saamaan terveyskeskusjonot kuriin ja mikä tärkeintä, kuntalaiset saavat tarvitsemansa hoidon. Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki ja sen asukkaat ansaitsevat toimivat terveyspalvelut.

Me allekirjoittaneet edellytämme, että Espoon terveyspalvelut on saatava pikaisesti kuntoon ja avoimet lääkärinvirat on täytettävä.

Espoossa 27.08.2021

Liisa Kivekäs, sdp Markku Sistonen, sdp Helena Marttila, sdp

Laiho Mia

Laukkanen Antero

Marttila Helena

Ahlfors Tiina

Poutala Mika

Hietanen-Tanskanen Ira

Sistonen Markku

Guzenina Maria

Aaltonen Juri

Kilpijoki Kerttu-Liisa

Ruoho Veera

Saramäki Sara

Markkula Markku

Pentikäinen Aulikki

Järvenpää Kaarina

Puntila Päivi

Karimäki Johanna

Stenvall Nora

Korhonen Henri

Elo Simon

Koponen Noora

Uotila Kari

Keisteri-Sipilä Elli

Hopsu Inka

Nevanlinna Risto

Elo Tiina

Gestrin Christina

Cederlöf Karin

Löyttyniemi Meri

af Hällström Nina

Jama Mohamed Ali

Kauma Pia

Hyrkkö Saara

Portin Anders

Kemppi-Virtanen Pirjo

Vanhanen Joel

Kauste Mika

Viljakainen Paula

Ali Abdirahman