Valtuustoaloite kaatumis- ja putoamistapaturmien ennaltaehkäisystä ja nastakenkien hankinnan selvittämisestä ikääntyneille espoolaisille ja THL:n kaatumis- ja putoamistapaturmien ennaltaehkäisy-ohjelman edistämisestä

27.2.2023 valtuustoaloite Juvonen kaatumis- ja putoamistapaturmien ennaltaehkäisystä ja nastakenkien hankinnan selvittämisestä ikääntyneille espoolaisille ja THL:n kaatumis- ja putoamistapaturmien ennaltaehkäisy-ohjelman edistämisestä

Useissa kunnissa on kustannettu jo pitkään ikäihmisille liukuesteitä ja kenkien nastoittamista. Esimerkiksi Savonlinna hankki vuonna 2019 liukuesteet 800 vanhukselle. Liukuesteiden osto oli kokonaiskustannuksiltaan edullisempaa kuin yhden lonkkamurtuman hoito.  

THL:llä on ohjelma, jonka tavoitteena on välillä 2021—2030 vähentää 65 vuotta täyttäneiden kuolleisuutta ja sairaalahoitojaksoja liittyen tapaturmaisiin kaatumisiin ja putoamisiin. Yksi luetelluista keinoista on turvallinen talvijalankulku, jossa liukastumisten ehkäisemisessä huomioidaan jalkineet, kengänpohjien ja kantalapun oikea materiaali sekä liukuesteet. 

Liukastumistapaturmat voivat aiheuttaa vakavia loukkaantumisia ja jopa kuolemia (Vuoriainen ym., 2000). Yleisimpiä kaatumisesta johtuvia vammautumisia ovat ranne- ja nilkkamurtumat, aivotärähdykset sekä muut pään vammautumiset (Vuoriainen ym., 2000). Loukkaantumisista koituu merkittäviä sairaanhoitokuluja, sairauspoissaoloja sekä inhimillistä kärsimystä. Koska liukastumistapaturmia tilastoidaan huonosti, niiden yleisyydestä on vain arvioita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan vuosittain noin 4 600 potilasta joutuu vuodeosastohoitoon ja 11 000 avohoitoon liukastumistapaturman seurauksena (THL, 2019). Talviliukastumistapaturmista koituva vuosittainen vuodeosastohoito aiheuttaa arviolta noin 18 miljoonan euron kustannukset (THL, 2019). Penttisen ym. (1999) tutkimuksessa arvioitiin, että Suomessa noin 100 000 henkilöä käy vuosittain lääkärissä liukastumisen seurauksena. Näistä liukastumisista arviolta 67 000 liittyy talviolosuhteisiin eli lumiseen tai jäiseen kävelypintaan.

Vuoriaisen ym. (2000) tutkimissa kaatumistapaturmissa toipumisaika oli keskimäärin 29 sairauspäivää. (Liukastumistapaturmat ja niiden ehkäisy toiminnallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta, Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 2022:2)  Julkaisun mukaan liukastumis- ja kaatumistapaturmien vuosittainen kustannusarvio on noin 2,35 miljardia euroa, ja julkaisussa viitataan myös Väyläviraston vuonna 2020 julkaisemaan yksikkökustannusraporttiin, jossa kustannukset oli arvioitu huomattavasti korkeammiksi, 5,4 miljardiksi euroksi.  

Kaatumisten ja putoamisten ennaltaehkäisy on tärkeää ja aiheesta tiedottamisella on myös ennakoivaa merkitystä. Tällä valtuustoaloitteella esitetään, että Espoo selvittää mahdollisuuden tukea ikääntyneitä kuntalaisiaan nastakenkien tai muiden vastaavien jalkineiden tai kenkiin kiinnitettävien nastojen hankinnassa ja ryhtyy myös muihin erityisiin ennaltaehkäiseviin toimiin, joilla edistetään myös THL:n ohjelman tavoitteen saavuttamista kaatumis- ja putoamisapaturmien ennaltaehkäisyssä. Aloitteella esitetään myös, että kuntalaisille tarjotaan tietoa kaatumis- ja putoamistapaturmien ennaltaehkäisystä.

Arja Juvonen ps  

Kajava Henna

Markkula Markku

Keronen Jiri

Järvinen Hannu

Lahtinen Teemu

Ampuja Ari

Poutala Mika

Värmälä Johanna

Löyttyniemi Meri

Gästrin Eva-Lena

Korhonen Henri

Karimäki Johanna

Kilpijoki Kerttu-Liisa

Ülle Auli

Hyrkkö Saara

Valle Jaana

Nieminen Pinja

Järvenpää Kaarina

Saramäki Sara

Keisteri-Sipilä Elli

Marttila Helena

Hopsu Inka

Grönroos Simo