Valtuustoaloite Elo Espoon ilmastohätätilajulistuksesta

19.10.2020 Valtuustoaloite Espoon ilmastohätätilajulistuksesta

Ilmastonmuutos on aikamme vakavin uhka ja tiedeyhteisön viesti on hälyttävä: jollei lämpenemistä saada hillittyä 1,5 asteeseen, ovat seuraukset ihmisille, elinkeinoille ja ekosysteemeille vakavat. Ilmastokriisin vaikutukset osuvat eniten jo valmiiksi heikossa asemassa oleviin ihmisiin niin meillä Suomessa kuin muualla maailmassa. Meillä on mahdollisuus ja vastuu toimia. Ilmastonuutoksen torjunta edellyttää nopeita ja laajoja toimia  ekologisemman yhteiskunnan rakentamiseksi.

Hätätilajulistus auttaisi lisäämään espoolaisten tietoisuutta ilmastokriisin vakavuudesta ja sen torjumisen kiireellisyydestä. Samalla se vauhdittaisi kriisin edellyttämiä mittavia ja ripeitä toimia päästöjen vähentämiseksi. Ilmastohätätilan ovat julistaneet esimerkiksi Euroopan parlamentti sekä lukuisat pääkaupungit ja muut suuret kaupungit ympäri maailmaa. Kannanottojen sisällöt ja  muodot vaihtelevat, mutta perusviesti on sama: ilmastokriisi on polttava uhka ja toimilla on  kova kiire. Valtioista julistuksen ovat tehneet mm. Iso-Britannia, Ranska, Itävalta, Kanada,  Argentiina ja Bangladesh. Eurooppalaisista pääkaupungeista päätöksen ovat tehneet mm.  Bryssel, Amsterdam, Lontoo, Pariisi, Rooma, Madrid, Varsova ja Budapest. Myös Helsinki  liittyi hiljattain tähän joukkoon. Yhteensä ilmastohätätila on julistettu jo lähes 1800 maassa,  kunnassa ja kaupungissa, joissa asuu noin 820 miljoonaa ihmistä.

Espoo on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi Espoon on YK:n edelläkävijäkaupunkina sitoutunut saavuttamaan YK:n kestävän kehityksen Agenda2030:n  tavoitteet vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteena on kumppaneiden kanssa kehittää merkittäviä edelläkävijäratkaisuja, tuotteita ja palveluja, joilla voidaan ratkaista kestävään kehitykseen liittyviä haasteita globaalisti. Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Espoon kaupunki julistaa ilmastohätätilan. Ilmastohätätilan julistaminen tukisi osaltaan Espoon kaupungin, sen asukkaiden ja yritysten ilmastotyötä. Samalla se olisi tärkeä viesti asukkaille ja yhteistyökumppaneille ilmastotyön kiireellisyydestä merkityksestä. 

19.10.2020  Tiina Elo

Sirpa Hertell 
Kari Uotila                          
Rauli Virtanen                   
Mika-Antti Kauste                         
Risto Nevanlinna               
Ekim Özdemir                   
Saara Hyrkkö 
Inka Hopsu                      
Henna Partanen                
Ulla Palomäki 
Tiina Pursula                      
Helka Hosia                      
Noora Koponen 
Pinja Nieminen                  
Aulikki Pentikäinen            
Tiina Ahlfors 
Jyrki Kasvi                      
Johanna Karimäki             
Päivi Raunu