Kielitaitosääntö

Kielitaitosääntö hallintosäännön mukaan.

1 § Palvelujen antaminen eri kielillä

Palvelujen antamisesta suomen ja ruotsin kielillä on säädetty kielilaissa (6.6.2003/423) sekä eräissä erityislaeissa ja määrätty hallintosäännössä.

2 § Kielitaitoa koskevat kelpoisuusvaatimukset ja niiden asettaminen

Virka- ja työtehtävien sisältö määrää henkilöltä vaadittavan kielitaidon tason.

Kaupunginjohtajalta, toimialajohtajilta, toimialojen tulosyksikköjen johtajilta ja esikuntien johtajilta sekä valtuuston ja kaupunginhallituksen sihteeriltä vaaditaan suomen kielen erinomaista ja ruotsin kielen tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa.

Jos toimielimen pöytäkirjakieli on ruotsi, vaaditaan sen alaisen tulosyksikön johtajalta ruotsinkielen erinomaista ja suomen kielen tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa.

Muissa tehtävissä henkilöstöltä vaaditaan sellaista suomen ja ruotsin kielen suullista ja kirjallista taitoa, jota tehtävien hoito edellyttää.

Muun kuin 2 ja 3 momentissa mainitun viran- tai toimenhaltijan kielitaitovaatimuksen asettaa kaupunginjohtaja, toimialajohtaja, kaupunginreviisori tai hänen määräämänsä.

3 § Kielitaidon osoittaminen

Vaadittava kielitaito osoitetaan todistuksella siten kuin asetuksessa suomen ja ruotsin kielen taidon osoittamisesta valtionhallinnossa säädetään.

Lisäksi kielitaito voidaan osoittaa laissa yleisistä kielitutkinnoista tarkoitetulla yleisellä kielitutkintotodistuksella.

Jos tehtävä edellyttää vain suomen ja ruotsin kielen suullista osaamista, voi kielitaitovaatimuksen asettaja päättää, että kielitaito voidaan osoittaa todistuksen sijasta työhönottohaastattelussa.

4 § Hakuajan päätyttyä osoitettu kielitaito

Palvelussuhteeseen otettaessa huomioidaan myös sellainen hakija, joka on osoittanut vaaditun kielitaidon hakuajan päätyttyä, jos se ei viivytä asian käsittelyä.

5 § Erivapaus

Perustellusta syystä kaupunginhallitus voi tehtävään ottavan esityksestä myöntää erivapauden tai lievennyksen tämän säännön perusteella vaadittavasta kielitaidosta. Erivapauden tai lievennyksen myöntää kuitenkin valtuusto niissä tapauksissa, joissa se ottaa viranhaltijan.

6 § Erinäisiä määräyksiä

Kielitaitosääntöä sovelletaan sekä vakinaiseen että määräaikaiseen henkilöstöön.

Niiden virkojen ja toimien osalta, joissa vaadittavasta kielitaidosta on erikseen säädetty, noudatetaan asianomaisia lakeja ja asetuksia.

Kaupunginhallitus voi antaa tarkempia ohjeita tämän säännön soveltamisesta.