Näin varaudumme energiatilanteeseen 2022-2023
Talvikaudelle 2022–2023 ennakoidaan erilaisia häiriötä sähkön hintaan ja saatavuuteen. Varaudumme tilanteeseen monin tavoin. Koostamme tälle sivulle energian säästämiseen liittyviä ohjeita, vinkkejä asukkaille sekä uutisia ja tietoa kaupungin omista energiansäästötoimenpiteistä.
Päivitämme tämän sivun sisältöä tiedon karttuessa.
Hello Espoo -sivustolta löydät tietoa sähkökatkoihin varautumisesta seuraavilla kielillä: suomi, ruotsi, englanti, arabia, persia, venäjä, ukraina ja somali.
Monikielinen InfoFinland.fi kertoo energian säästämisestä(ulkoinen linkki) 12 eri kielellä.
Työ- ja elinkeinoministeriö TEM on julkaissut tietoa energiansäästöön liittyen ja mahdollisesta sähköpulatilanteesta 9 eri kielellä: suomi(ulkoinen linkki), ruotsi(ulkoinen linkki), englanti(ulkoinen linkki), arabia(ulkoinen linkki), kiina(ulkoinen linkki), persia(ulkoinen linkki), ukraina(ulkoinen linkki), viro(ulkoinen linkki) ja venäjä(ulkoinen linkki).
Sähkönjakelusta Espoossa vastaa Caruna, jonka häiriökartalta(ulkoinen linkki) voit seurata ajantasaista tilannetta. Tilaa Carunan sähkökatkoviestit(ulkoinen linkki) kännykkään tai sähköpostiin.
- Caruna: Sähköpula - Mitä se tarkoittaa ja miten varaudun?(ulkoinen linkki)
- Ohjeita sähkökatkoon 72tuntia.fi/sahkokatko(ulkoinen linkki).
Espoon kaupungin alueella vesihuollosta vastaa pääosin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY.
HSY: Varautuminen sähkökatkoihin(ulkoinen linkki)
Helsingin seudun liikenne (HSL) vastaa alueen joukkoliikenteestä. HSL varautuu sähkönsäännöstelyyn ja mahdollisiin sähkökatkoksiin yhdessä liikenteen muiden toimijoiden kanssa. Lisäksi häiriöviestintää kannattaa seurata HSL.fi-sivuston tai HSL-sovelluksen kautta.
Espoo säästää energiaa konkreettisilla energiateoilla:
- Kaupungin käyttämissä toimitiloissa sisälämpötilaa lasketaan noin +20,5 asteeseen. Lämpötilaa ei lasketa esimerkiksi vanhus- tai vammaispalveluiden ympärivuorokautisen toiminnan rakennuksissa eikä päiväkodeissa.
- Ilmanvaihtoa säädetään käyttöaikojen mukaan sisäilmaolosuhteita heikentämättä. Ilmanvaihdon muutoksia ei tehdä vanhus- tai vammaispalveluiden ympärivuorokautisen toiminnan rakennuksissa, uimahalleissa eikä kohteissa, joissa on todettu akuutteja ongelmia sisäilmaolosuhteissa.
- Kaupungin käyttämien toimitilojen julkisivuvalaistukset sammutetaan kokonaan ja pihavalot sammutetaan yöksi.
- Katuvalojen led-valaisimiin ohjelmoidaan yöhimmennys kaikkialle, missä se on teknisesti mahdollista.
- Tekonurmien lämmitysaikoja sekä tekojääkenttien jäädytyskautta lyhennetään talvella.
- Hiihtolatuja lumetetaan välttämällä energian kysyntäpiikkejä.
- Uimahallien saunatilojen lämmitystä säädellään.
Päiväkodit
Varaudumme varhaiskasvatuksessa tulevan talven mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Valtakunnan tasolla mahdollista sähköpulaa yritetään hallita sähkökatkoilla tilanteissa, joissa sähkön kulutus on suurempi kuin tuotanto.
Vuorokauden aikana huippukuormitustilanteet osuvat yleensä aamuun ja alkuiltaan, ja vuoden aikana kulutus taas on suurinta kylminä talvipäivinä. Mahdollisessa sähköpulatilanteessa sähkönsaantia saatetaan rajoittaa esimerkiksi kahden tunnin (2 h) ajan alueittain. Sähköpulasta saatetaan viestiä valtakunnallisesti tai alueellisesti ennalta, mikäli tilanne on ennakoitavissa. Sähkökatko voi tulla eteen myös yllättäen.
Varhaiskasvatusta järjestetään myös lyhyehkön sähkökatkon aikana. Henkilökunta varautuu ja suunnittelee valmiiksi toiminnan näihin tilanteisiin ja ottaa yhteyttä huoltajiin tarvittaessa.
Mikäli sähkökatkos estää ruoanvalmistuksen, lapsille tarjotaan kylmää vararuokaa. Vararuokaa on varattu kaikille aterioille. Allergiat ja erityisruokavaliot on huomioitu myös vararuoissa.
Mahdollisista sähkökatkoksista keskustellaan lasten kanssa ikätasoisesti päiväkodeissa, mutta asiasta on hyvä puhua myös kotona. Lisäksi on hyvä varmistaa, että lapsilla on riittävästi lämmintä vaatetta päällä ja mukana mahdollisen sähkökatkoksen ja lämmönjakelun katkeamisen varalle. Lapsille on hyvä varata mukaan vesipullo.
Peruskoulut ja lukiot
Varaudumme opetuksessa tulevan talven mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Valtakunnan tasolla mahdollista sähköpulaa yritetään hallita sähkökatkoilla tilanteissa, joissa sähkön kulutus on suurempi kuin tuotanto.
Vuorokauden aikana huippukuormitustilanteet osuvat yleensä aamuun ja alkuiltaan, ja vuoden aikana kulutus taas on suurinta kylminä talvipäivinä. Mahdollisessa sähköpulatilanteessa sähkönsaantia saatetaan rajoittaa esimerkiksi kahden tunnin (2 h) ajan alueittain. Sähköpulasta saatetaan viestiä valtakunnallisesti tai alueellisesti etukäteen, mikäli tilanne on ennakoitavissa. Sähkökatko voi tulla eteen myös yllättäen.
Ylioppilaskirjoitukset pyritään järjestämään kaikissa olosuhteissa.
Kouluissa ja lukioissa huolehditaan opetuksesta ja turvallisuudesta myös mahdollisen sähkökatkoksen aikana. Opetus järjestetään perusopetuksessa lähiopetuksena ja lukiokoulutuksessa soveltuvin osin joko lähiopetuksena tai etäopetuksena. Henkilökunta varautuu toimintaan mahdollisten sähkökatkosten ajaksi ja ottaa yhteyttä huoltajiin tarvittaessa.
Myös koulukuljetukset toimivat normaalisti näinä päivinä. Mikäli sähkökatkos estää ruoanvalmistuksen, lapsille ja nuorille tarjotaan kylmää vararuokaa. Allergiat ja erityisruokavaliot on huomioitu myös vararuoissa.
Pienten koululaisten iltapäivätoiminta sekä erityisryhmien koululaisten aamu- ja iltapäivähoito järjestetään normaalisti sähkökatkoksen aikana.
Mahdollisista sähkökatkoksista keskustellaan lasten ja nuorten kanssa ikätasoisesti kouluissa ja lukioissa, mutta asiasta on hyvä puhua myös kotona. Lisäksi on hyvä varmistaa, että lapsilla ja nuorilla on riittävästi lämmintä vaatetta päällä mahdollisen sähkökatkoksen varalta. Lapset ja nuoret voivat halutessaan ottaa mukaan vesipullon.
Nuorisotilat
Myös nuorisotiloilla huolehditaan nuorten turvallisuudesta mahdollisen sähkökatkoksen aikana. Henkilökunta varautuu ja suunnittelee toiminnan mahdollisten sähkökatkosten ajaksi ja ottaa yhteyttä huoltajiin tarvittaessa.
Kulttuuritiloissa, kuten kirjastoissa, museoissa ja kulttuuritaloissa toiminta keskeytetään ja asiakkaat opastetaan ulos tai ohjataan turvalliseen paikkaan odottamaan sähkökatkon päättymistä.
Uimahalleissa ja muissa sisäliikuntapaikoissa toiminta keskeytetään ja asiakkaat opastetaan ulos.
Lisätietoa
- Fingrid: Kysymyksiä ja vastauksia sähköpulasta(ulkoinen linkki)
- Motiva: Astetta alemmas -kampanja(ulkoinen linkki)
- Pelastustoimi.fi: Säästä energiaa turvallisesti(ulkoinen linkki)
- Turvallinen arki / Varautumissuositus pitkittyneen sähkökatkon varalle
- Puolustusministeriö: Näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin -opas (pdf)(ulkoinen linkki)
- Varautuminen sähkökatkoihin (vesi ja viemärit) - HSY(ulkoinen linkki)
- Varautumiskävely on yksi tapa varmistaa, että jokainen perheenjäsen löytää sähkökatkossa tarvittavat asiat helposti. - SPEK(ulkoinen linkki)