Ohjeet koronavirukseen sairastuneille ja altistuneille

Tältä sivulta saat tietoa, miten sinun tulee toimia, jos sairastut koronavirustautiin tai jos saat tiedon mahdollisesta koronavirukselle altistumisesta.

Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. Suosittelemme kotitestin tekoa.

Vaikka kotitestisi olisi negatiivinen, on kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Lue lisää kotitesteistä Fimean verkkosivuilta.(ulkoinen linkki)

Ohjeet koronavirustautiin sairastuneelle

Toimi näiden ohjeiden mukaan, jos saat positiivisen testituloksen koronaviruksen kotitestistä tai terveydenhuollon koronatestistä.

Tutustu kotihoito-ohjeisiin

Ohjeita koronavirustaudin itsehoitoon on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla(ulkoinen linkki).

Jos olet huonovointinen, hakeudu tarvittaessa terveydenhuollon arvioon

Jos oireesi ovat hankalat ja toivot terveydenhuollon arviota, soita terveysasemien koronaneuvontaan, p. 09 816 34600 ma–pe klo 7–18 ja la-su 9-15. Muina aikoina soita päivystysapuun 116 117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita 112.

Jos sinulla on verisuonitukoksille altistava tila, soita terveysasemalle

Koronavirusinfektioon liittyy jonkin verran kohonnut riski saada verisuonitukoksia. Osa sairastuneista hyötyy pistettävästä tukoksenestolääkityksestä, jonka saa terveysasemalta.

Jos olet lieväoireinen ja kuumeeton, tarvetta tukoksenestolääkitykseen ei yleensä ole.

Jos sinulla on kuumetta (>37,5°C), yskää tai hengenahdistusta, olet raskaana, synnyttänyt 6 viikon sisällä tai joudut olemaan sairauden takia jatkuvasti vuodelevossa, tutustu alla olevaan riskitekijöiden listaan. Jos sinulla on listassa mainittuja riskitekijöitä, soita terveysasemien koronaneuvontaan p. 09 816 34600 (ma-pe klo 7–18 ja la-su 9-15).

Eristäydy muista ihmisistä

Pysy kotona äläkä kutsu vieraita luoksesi. Et saa esimerkiksi

 • Mennä työpaikalle.
 • Mennä kouluun tai muuhun opiskelupaikkaan.
 • Mennä ravintolaan, kauppaan, kauppakeskukseen, kirkkoon, moskeijaan tai muihin julkisiin tiloihin.
 • Käydä uimahallissa tai muissa vastaavissa liikuntapaikoissa.
 • Käydä muissa harrastepaikoissa.
 • Käydä teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa tai baareissa.
 • Käyttää julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia.
 • Käyttää kotona ulkopuolista siivoojaa tai muuta työntekijää.

Saat olla tekemisissä vain samassa taloudessa asuvien henkilöiden kanssa. Jos heillä ei ole vielä todettu koronavirustautia, voit yrittää pitää mahdollisimman paljon etäisyyttä myös heihin esimerkiksi nukkumalla ja ruokailemalla erillään heistä. Sairastuneet voivat viettää aikaa keskenään huoletta.

Pyydä, että ruoka- tai apteekkiostokset hoitaa toinen henkilö, joka ei ole sairastunut. Voit myös tilata monista kaupoista tai ravintoloista ruokalähetyksen kotiisi verkossa tai puhelimitse. Apteekissa asiointia varten voit antaa toiselle henkilölle valtuutuksen, myös sähköisesti(ulkoinen linkki). Huolehdi silloin siitä, ettet ole kontaktissa toiseen henkilöön, kun maksat ja vastaanotat kotiinkuljetuksen. Jos sinulla ei ole ketään, joka voisi toimittaa ostokset tai et voi tilata kaupasta kotiinkuljetusta, ole yhteydessä Espoon aikuissosiaalityöhön

Kuinka pitkään kotona tulee pysyä?

Pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton kaksi vuorokautta ja oireidesi alusta on kulunut vähintään 10 vuorokautta. Oireiden alkupäivä on ”päivä nolla”, joten jos oireesi alkoivat maanantaina, kotona täytyy pysyä vielä seuraavan viikon torstaina.

Lieväoireisissä ja oireettomissa infektioissa eristäytymisaika voi olla lyhyempi,

 • jos olet saanut täyden rokotussarjan ja viimeisestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään viikko
  tai
 • jos sinulla on aiemmin todettu COVID-19-infektio ja olet saanut yhden rokoteannoksen, josta on kulunut vähintään viikko.

Eristäytymisaika on tällöin vähintään viisi vuorokautta, ja sinun tulee ennen normaaliin arkeen paluuta olla ollut oireeton kaksi vuorokautta.

Kenelle kerron sairastumisestani?

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti oireiden aikana sekä kaksi vuorokauden aikana ennen oireiden alkua. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte ja toimimaan alla olevien ohjeiden mukaan.

Jos lapsi tai nuori sairastuu, on siitä kerrottava myös kouluun/varhaiskasvatukseen.

Jos testisi on tehty terveydenhuollossa, voit myös täyttää altistuneiden henkilöiden tiedot osoitteessa koronatietoni.fi(ulkoinen linkki). Tiedot ovat näin tartunnanjäljittäjän käytettävissä, ja tällä tavalla merkitsemäsi henkilöt saavat myös automaattisesti tekstiviestin, jossa kerrotaan mahdollisesta altistumisesta ja annetaan yleisiä ohjeita. Viestissä ei mainita sinun nimeäsi.

Ohjeet koronavirukselle altistuneelle

Toimi näiden ohjeiden mukaan, jos asut samassa taloudessa sairastuneen kanssa tai olet ollut muutoin lähikontaktissa sairastuneen kanssa.

 • Suosittelemme oireettomille kotitestin tekoa vähintään kahdesti kolmen päivän välein. Testin on oltava tarkoitettu oireettomien testaamiseen.
 • Jos sinulla on oireita, toimi yllä olevien ohjeiden mukaan, kuin koronavirusinfektio olisi varmennettu. Suosittelemme myös kotitestin tekoa.
 • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Esimerkiksi harrastuksiin osallistumista tai vapaa-ajan vierailuja ei suositella.
  • Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
 • Käytä kodin ulkopuolella maskia (FFP2/3-hengityksensuojain ilman uloshengitysventtiiliä tai kirurginen suu-nenäsuojus).
 • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, etkä ole saanut positiivista testitulosta, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja muihin välttäen, jos etätöitä ei voida järjestää.
 • Oireeton lapsi, joka ei ole saanut positiivista testitulosta, voi mennä kouluun tai päiväkotiin. Jos oireita myöhemmin ilmenee, tulee jäädä pois varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta ja vapaaehtoisesti välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.