Koronatodistus eli koronapassi Espoossa

Euroopan Unionissa on käytössä yhteinen koronatodistus eli ns. koronapassi.

Päivitetty 22.10. 

EU:n koronatodistus eli koronapassi koostuu kolmesta eri todistuksesta: 

  • todistus koronarokotuksesta,
  • todistus koronatestituloksesta,
  • todistus sairastetusta koronavirustaudista. 

Suomessa koronatodistuksen saa Omakannasta. Todistuksessa on tiedot suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Koronatodistus toimii myös koronapassina.

Tallenna tai tulosta koronatodistus eli koronapassi itsellesi Omakannasta

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
  4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.  

Miten toimin ongelmatilanteessa?

Todistuksen saa siitä maasta tai kunnasta, missä on saanut rokotteen

EU-koronarokotustodistuksen saa siitä maasta tai kunnasta Suomessa, jossa rokotus on annettu. Suomessa koronarokotustodistuksen voi saada vain Suomessa annetuista ja Suomessa käytössä olevista rokotevalmisteista. 

Pyydä siis todistus siitä maasta, jossa olet saanut rokotuksen. EU-maan myöntämä koronatodistus toimii muissa EU-maissa, kunhan todistus on kirjattu yhteisten käytäntöjen mukaan.  

Muualla kuin Suomessa annetuista rokotuksista on mahdollista kirjata tieto kotimaiseen sähköiseen potilaskertomukseen, mutta Suomessa rokotustodistuksen voi saada vain Suomessa annetuista rokotuksista ja Suomessa käytössä olevista rokotevalmisteista.

Jos tarvitset matkustamista varten muun todistuksen kuin Omakannasta saatavan EU:n koronatodistuksen, esimerkiksi tiedot molemmista rokotteista tai todistus pelkästään englanniksi, olethan yhteydessä yksityiseen palveluntarjoajaan.

Jos olet saanut rokotuksen työterveyshuollossa, ongelmatilanteissa ole yhteydessä rokotteen antaneeseen tahoon.

Kaupungin palveluissa koronapassia ei toistaiseksi käytetä

Espoon kaupungin palveluissa ei vaadita koronapassin näyttämistä missään tilanteissa. Koronapassia voidaan vaatia asiakkailta paikoissa, joissa on käytössä rajoitustoimia, kuten ravintoloissa. Kaupungin palveluissa, esimerkiksi liikuntatiloissa, ei kuitenkaan ole tällä hetkellä rajoituksia, joten koronapassiakaan ei voida näissä käyttää. 

Jos kaupungin palvelun, kuten kulttuuritalon, yhteydessä kuitenkin toimii ravintola tai kahvila, joka palvelee kaupungin palvelun asiakkaita, siellä voidaan vaatia asiakkailta koronapassia.