Kestävä Espoo -ohjelman projektit
Kestävä Espoo -ohjelman kehittämistä, kokeiluja ja yhteistyötä tehdään pääasiassa ulkoisen rahoituksen mahdollistamissa projekteissa. Niiden kautta etsitään espoolaisten arkea helpottavia ratkaisuja esimerkiksi vähähiiliseen liikkumiseen, puhtaaseen energiaan, kiertotalouteen ja älykaupungin tulevaisuuden haasteisiin. Tavoitteena on löytää paikallisia ratkaisuja, joilla ratkaistaan globaaleja haasteita.
Projektit ja kokeilut
AutoMod - Autonomiset modulaariratkaisut -hanke kokeilee robotiikan ratkaisuja, joilla voidaan edistää kiertotaloutta ja siihen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia. Tavoitteena on luoda uudenlainen liiketoiminnan ekosysteemi, jossa liikkuvien alustojen kuljettamat palvelurobotit ratkaisevat älykaupungin kiertotaloushaasteita. Espoon kaupungin lisäksi hankkeessa ovat mukana Forum Virium Helsinki ja Metropolia ammattikorkeakoulu.
Lue lisää AutoMod - Autonomiset modulaariratkaisut -hankkeesta(ulkoinen linkki).
Kaikki muovi kiertää – aluekokeiluilla käytäntöön on jatkoa Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiön vuonna 2018 aloittamalle työlle, jonka tavoitteena on lisätä muovin kierto 60–70 prosenttiin pääkaupunkiseudulla ja Päijät-Hämeessä. Säätiön lopetettua toimintansa siirtyi Kaikki muovi kiertää -kokonaisuuden koordinaatiovastuu Espoon kaupungille, ja tämä hanke on yksi tapamme toteuttaa Kaikki muovi kiertää -työtä. Hankkeen keskittyy kehittämään uusiomuovin markkinoita pilotoimalla uudenlaisia prosesseja ja parantamalla tietopohjaa.
Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku hankkeessa kehitetään yritysten ja oppilaitosten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä ja luodaan konkreettisia kehitysympäristöjä vihreän siirtymän ja digitalisaation edistämiseksi. Hankkeessa toteutetaan sekä nopeasti käyttöönotettavia ratkaisuja että luodaan edellytyksiä tulevaisuuden työpaikoille ja kilpailukyvylle. Hanke toteutetaan yhteistyössä VTT:n, Aalto-yliopiston, Omnian ja useiden kumppaniyritysten kanssa.
Puhdas ja älykäs – yhteistyön Kera -hanke on Espoon kaupungin koordinoima kaupunkikehityshanke, joka vahvistaa Keran hiilineutraaliin kiertotalouteen perustuvan kaupunginosan syntymistä uusien kumppanien, yhteistyö- ja toimintatapojen sekä ratkaisujen myötä.
RAKKE-projektilla vahvistetaan julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä, innovaatioita ja yritystoimintaa vähähiilisen liikenteen, energian, kiertotalouden sekä puhtaiden ja älykkäiden kaupunkiratkaisuiden kehittämiskokonaisuuksissa. Projektin tavoitteena on rakentaa vaikuttavia ekosysteemejä yhdessä 100 yrityksen ja kehittäjätoimijan kanssa sekä luoda pohjaa entistä vaikuttavammalle hanke- ja kehittämistoiminnalle.
Lue lisää Ratkaisupolku kestävän kasvun ekosysteemeihin RAKKE-projektista.
VTT:n koordinoiman ja Euroopan Unionin rahoittaman hankkeen yhtenä tavoitteena on edistää Keran alueen energiapositiivisuutta uusiutuvan energiantuotannon ja energiatehokkaiden ratkaisujen avulla.
Kestävän kehityksen tulevaisuuspaja (TUPA) -hanke vahvistaa kaupungin kestävän kehityksen työn asukaslähtöisyyttä ja osallisuutta. Hankkeessa kehitetään ja kokeillaan uutta asukasosallisuuden mallia, jossa joukko erilaisia taustoja edustavia asukkaita ratkoo kestävyyshaasteita yhdessä kaupungin toimijoiden kanssa. Tavoitteena on tuoda asukkaiden ääni tiiviimmin osaksi Espoon kestävän kehityksen työtä, auttaa tarkastelemaan tavoitteita paremmin asukkaiden näkökulmasta sekä vakiinnuttaa asukasosallisuusmalli ja skaalata se laajempaan käyttöön niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Hankkeen valmennukset vahvistavat henkilöstön osaamista osallistavissa menetelmissä.
Lue lisää Kestävän kehityksen tulevaisuuspaja - TUPA hankkeesta.
Euroopan laajuisessa CityLoops-projektissa kehitetään innovatiivisia menettelytapoja ja työkaluja rakennus- ja purkumateriaalien sekä orgaanisen jätteen kierron suunnitteluun kaupungeissa. Olemme projektissa mukana replikaattorikaupunkina, mikä tarkoittaa että työskentelemme läheisesti seitsemän eurooppalaisen kaupungin kanssa ja opimme heidän innovatiivisista kokeiluistaan sekä uusista ratkaisuista. Replikaattorina tulemme hyödyntämään näiden kaupunkien tuloksia myös Espoossa.
Kaikki pyörät pyörimään -hankkeessa edistetään eri tavoin pyöräilyä Espoossa. Järjestämme pyöräilykoulutusta aikuisille ja teemme yhteistyötä pyörähuoltoalan yritysten kanssa niiden toiminnan edistämiseksi. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat kaupungin eri toimialat, asukkaat, järjestöt ja yritykset.
Lue lisää Kaikki pyörät pyörimään -hankkeesta.
Päättyneet projektit ja kokeilut
Kestävän liikenteen viestintähankkeessa kerrotaan Espoo-tarinan mukaisesti espoolaisten mahdollisuuksista tehdä arjessaan kestäviä valintoja. Hankkeessa tehdään yhteistyötä kaupungin eri toimialojen, asukkaiden ja kumppaniyritysten kanssa. Hanke on saanut Traficomin liikkumisen ohjaus -rahoitusta.
Espoossa kehitettiin uusia kiertotalouden toimintamalleja tukemaan yritystoiminnan kehittymistä, kaupungin kestävää kasvua ja asukkaiden kestävää elämäntapaa.
Puhdas ja älykäs Kera -projektissa Kerasta kehitettiin urbaania kaupunginosaa, jossa puhtaat ja älykkäät ratkaisut on hiottu huippuunsa. Muutosta tehdään yhdessä kumppaniyritysten, asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa uudenlaisella verkostoyhteistyöllä. Tarkoituksena oli luoda merkittäviä ratkaisuja liittyen esimerkiksi uusiin energiaratkaisuihin, liikkumisen muotoihin ja urbaaniin ruuantuotantoon.
Espoon tavoitteena on edistää vähähiilistä liikkumista ja kehittää matkaketjuja, jotta sen nykyiset ja tulevat asukkaat sekä yritykset voisivat elää ja toimia kestävän kehityksen periaatteiden ja tavoitteiden mukaisesti. Neljän suuren kaupungin yhteisessä projektissa kehitettiin kestävien liikkumistapojen edellytyksiä kaupunkialueilla ja tavoiteltiin eri liikennemuotoja ja liikkujia yhteen kokoavien liikennehubien syntymistä.
Lue lisää Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa-projektista.
Projektin tavoitteena oli demonstroida muovin tarina siitä, kuinka kasvavasta muovijätevirrasta voidaan tuottaa kestäviä ja vähähiilisiä tuotteita. Samalla kehitettiin ja pilotoitiin kouluille soveltuvia tehokkaita ja käyttäjäystävällisiä muovinkeräystapoja. Lisäksi lisättiin asukkaiden, erityisesti lasten ja nuorten, tietoja ja taitoja muovin kiertotaloudesta.